maritbet girişmaritbet
Türk Vatandaşlığı Kanunu, gayrimenkul sektörüne yarayacak

Türk Vatandaşlığı Kanunu, gayrimenkul sektörüne yarayacak

MGC Legal Hukuk Bürosu Kıdemli Avukatlarından Av. Abdullah Demir, Türk Vatandaşlığı Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulunup, kanunu değerlendirdi.

MGC Legal Hukuk Bürosu Kıdemli Avukatlarından Av. Abdullah Demir, Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin özellikle inşaat ve bankacılık sektörüne kısa vadede bir hareketlilik getireceğini belirtti. 

12 Ocak 2017 tarihinde yayımlanan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğini değerlendiren Av. Abdullah Resul Demir şu açıklamalarda bulundu:

Teknik olarak Yönetmeliğin lafzından bu tür bir yabancı ortağın vatandaşlığa hak kazandığı izlenimi oluşmaktaysa da Yönetmeliğin asıl amacının ülkeye para girişinin sağlanması olduğu düşünüldüğünde, sermayenin Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki bir tarihte ülkeye girmesinin gerektiği sonucuna ulaşmak kanun koyucunun amacına daha uygun bir yorum olacaktır. Bu sebeple Yönetmeliğin yayınlandığı tarih itibariyle mevcut olan sermaye yatırımlarının bu kapsama girmeyeceğini düşünüyoruz. Konut alan yabancı gerçek kişiler ile ilgili ise öncelikle yine Yönetmeliğin amacı doğrultusunda taşınmazın edinme tarihinin de yine Yönetmeliğin yayınladığı tarihten sonra olması gerektiği düşüncesi hakim. 

Yönetmelik edinilecek mülkü nitelik olarak tanımlama yoluna gitmemiş ve sadece nicelik olarak “1.000.000 Amerikan Doları tutarında taşınmaz” olarak tanımlama yapmıştır. Bu durumda söz konusu taşınmazlar konut, işyeri, arsa, tarla vb. niteliğe sahip olabilir. Ancak hemen belirtmek gerekir ki bir taşınmazın üzerinde satılamaz şerhi konulabilmesi için gayrimenkulün mevcut hali ile satılması ve taşınmazın mülkiyetinin geçmesi gerekmektedir. Söz konusu taşınmazın bitmiş ve yapı kullanma izin belgesi alınmış olması gerekmemekle birlikte en azından ayni bir hak olan irtifak devri gerçekleşmiş olmalı ve en önemlisi bedelin tamamı ödenmiş olmalıdır.

Ülkelere göre taşınmaz sahibi olmak

2644 sayılı Tapu Kanunu hükümlerine tabi olarak uygulanan bu yönetmelik, ülkemizde hangi ülke vatandaşlarının taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinmesinin mümkün olduğu konusunda Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri, Konsoloslukları ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden bilgi alınabilirler. Ancak Suriye vatandaşlarına gayrimenkul satışının yasak olduğu uygulamadaki kanun ve içtihatlardan biliniyor. Bu durumda Suriye Vatandaşları ancak ilgili Yönetmeliğin diğer hükümlerinden yararlanmak suretiyle vatandaşlık alabilirler.

Av. Abdullah Resul Demir, tapu edinimlerinin TL bazlı olacak olması ve yine sermayenin TL cinsinden ödenmek zorunda oluşunun uygulamada çıkarabileceği sorunlar için şu yorumlarda bulundu:

Özellikle taşınmaz alımı, şerhin konulması ve tespitin yapılması arasında geçen sürede ciddi kur farkı hesaplamalarına neden olabilir. Bu sebeple bu hükümden yararlanmak isteyen yabancıların kurun yükselme riskini de öngörerek 1.000.000 Dolar eşiğinin üzerinde bir rakam ile gayrimenkul edinmesini tavsiye ediyoruz. Henüz uygulamaya ilişkin bir yönetmelik veya tebliğ yayınlanmamış olmakla birlikte söz konusu durumun nasıl çözüleceği de belli değil. Ancak bu durumlarda ciddi hak kayıplarının önüne geçmek için taşınmazın tespit tarihindeki rayiç bedeli üzerinden bir hesaplama yapmak uygun olabilir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türk vatandaşlığı uygulamasında düzenleme!
  • 02.01.2018 13:24

Türk vatandaşlığı uygulamasında düzenleme!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı, Türk vatandaş ...

Avrasya Tüneli ihlalleri ile ilgili rahatlatan karar!
  • 22.09.2017 09:59

Avrasya Tüneli ihlalleri ile ilgili rahatlatan karar!

MGC Legal Hukuk Bürosu avukatlarından Av. Özgün Önal, “Avrasya Tüneli İhlali Geç ...

Artan emlak vergilerine itiraz için son hafta!
  • 24.07.2017 09:12

Artan emlak vergilerine itiraz için son hafta!

MGC Legal Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Av. Mustafa Güneş, gündemdeki emlak vergi ...

'Gayrimenkul alana vatandaşlık hakkı ile satışlar patlayacak'
  • 18.06.2017 09:53

'Gayrimenkul alana vatandaşlık hakkı ile satışlar patlayacak'

Gayrimenkul danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, uygulanmaya başlanan ‘Gayrimenku ...

Yabancıya konut satışında yol haritası belli oldu!
  • 02.06.2017 16:38

Yabancıya konut satışında yol haritası belli oldu!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun ...