maritbet girişmaritbet
Türk Telekom'dan 460 milyon liralık gayrimenkul açıklaması!

Türk Telekom'dan 460 milyon liralık gayrimenkul açıklaması!

Türk Telekom, Ümraniye'de inşaatı devam eden projesiyle ilgili olarak değer ve kira beklentisiyle ilgili açıklama yaptı.

Türk Telekom tarafından, Ümraniye ilçesinde İstanbul Bölge Müdürlüğü ve IPTV Binası olarak planlanan inşaat projesinin, "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği" kapsamında elde edilen kazanımlara bağlı olarak, kapalı inşaat alanının büyütülmesi amacıyla yenilendiği bildirildi.

Firmadan yapılan açıklamada, Türk Telekom'un İstanbul ili Ümraniye İlçesi'nde şirket adına kayıtlı arsa üzerinde bulunan tamamlanmamış bina inşaatı konusunda yazılı medyada ve çeşitli internet sitelerinde yer alan haberlerdeki bazı bilgilerin düzeltilmesi ihtiyacı doğduğu kaydedildi.

Açıklamada, Türk Telekom'un Ümraniye'de İstanbul Bölge Müdürlüğü ve IPTV Binası olarak planlanan ve 2011 yılında inşaatına başlanan projenin, 2013 yılında Türkiye genelinde yayınlanan "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği" kapsamında firmanın bazı kazanımlar elde etmesi sebebiyle durdurulduğu vurgulandı.

2011 yılındaki mevcut imar planı kapsamında 34 bin metrekare kapalı inşaat alanına sahip olan projenin yeni yönetmelikle birlikte kazanılan haklar çerçevesinde inşaat alanını büyütme imkânı doğduğu kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu sebeple iddia edildiği gibi değişen yönetimin projenin tasarımını beğenmemesi sebebiyle değil, Türk Telekom'a daha değerli ve daha büyük bina kazandırma fırsatının değerlendirilmesi için projenin yenilenmesine karar verilmiştir. Nitekim yeni yönetmelikteki değişikliklerden faydalanarak Türk Telekom, mevcut arsası üzerinde 66 bin metrekarelik bir kapalı inşaat alanı yapabilme hakkı elde etmiştir.

Henüz kaba inşaat aşamasındaki 34 bin metrekarelik mevcut projenin 66 bin metrekarelik kapalı inşaat alanına sahip bir projeye dönüştürülmesinin mümkün olup olmadığını incelemek üzere Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile iş birliği yapılmıştır. ODTÜ'nün hazırladığı statik raporunda mevcut kaba inşaatın betonarme yapısının 66 bin metrekarelik projeyi taşıyamayacağını belirtmesi üzerine Haziran 2017'de Türk Telekom Yönetim Kurulu inşaatın yıkımına ve Türk Telekom'a daha büyük bir kazanım sağlayacak yeni bir proje geliştirilmesine karar vermiştir. Yeni yönetmeliğe göre gerçekleştirilecek yeni projenin tasarım ve bütçelendirme çalışmaları halen devam etmektedir.”

- “Yeni proje ile yıllık 30 milyon liralık kira geliri elde edilecek”

2008 yılından bu yana halka açık olan Türk Telekom'un attığı her adımda, 40,5 milyon aboneye sahip Türkiye'nin önde gelen bilgi ve iletişim şirketi olmasının sorumluluğunu taşıdığı bildirilen açıklamada, firmanın her faaliyetinde olduğu gibi inşaat ve gayrimenkul yönetiminde de maksimum verimlilik ve fayda prensiplerini esas alarak hareket ettiği kaydedildi. Firmanın, Ümraniye'deki inşaat projesinde de yine bu prensipler çerçevesinde doğan yeni fırsatları değerlendirdiği ve değişikliğe gittiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Türk Telekom bu yeni proje hayata geçtiğinde değeri yaklaşık 460 milyon TL olan yeni bir gayrimenkul kazanmış olacaktır. Ayrıca yeni projede yaratılan imkânlar sayesinde Türk Telekom, yıllık yaklaşık 30 milyon TL'lik kira geliri elde etme fırsatı da yakalayacaktır. Rakamların da açıkça ortaya koyduğu gibi Türk Telekom aldığı bu kararla hem şirkete hem de ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlamıştır.”

Açıklamada, Türk Telekom'un 2005 yılındaki özelleştirmeden bu yana geçen 12 yıllık süreçte değişen piyasa koşullarını şirket menfaati için daha verimli kullanmak amacıyla 423 milyon TL'lik gayrimenkul satışı gerçekleştirdiği ifade edildi. Söz konusu 423 milyon TL'lik gelirin tamamının şirketin kasasına girdiği kaydedilen açıklamada, “Buna karşılık rekabette konumunu giderek güçlendiren Türk Telekom, şirketin değişen ihtiyaçlarını karşılamak üzere bu rakamın 3 katına denk gelen 1,5 milyar TL'lik gayrimenkul ve inşaat yatırımı yapmıştır.” bilgisi paylaşıldı.

- “Türk Telekom'un faaliyetleri OTAŞ'ın borçluluk durumundan etkilenmiyor”

İlgili haberlerde ayrıca Türk Telekom'un yüzde 55 hissedarı konumundaki OTAŞ'ın kredi borcuna ilişkin bilgilere de yer verildiği kaydedilen açıklamada, Türk Telekom'un faaliyetlerinin hissedarı OTAŞ'ın borçluluk durumundan etkilenmediği hatırlatıldı. Açıklamada, Türk Telekom'un OTAŞ'ın herhangi bir kredisi için vermiş olduğu herhangi bir teminat bulunmadığı da vurgulanarak şöyle devam edildi:

“2017 yılı 9 aylık süreçte çift haneli büyümesini sürdüren Türk Telekom 1,25 milyar TL net kâr elde etmiştir. Türk Telekom'un Eylül 2017 itibariyle toplam net borcu 12,6 milyar TL'dir. Bu borcun tamamı Türk Telekom tarafından yatırım için kullanılmıştır. İlgili haberlerde ayrıca OTAŞ'ın kredi borcunu ödeyememesi durumunda kendisine ait olan yüzde 55'lik Türk Telekom hissesinin bankalara devredilebileceğinden söz edilmiştir. Türkiye'de Türk Telekom dâhil tüm operatörlerin hisse devri gibi önemli kararları BTK'nın iznine tabidir. Yüzde 30'u Hazine'ye ait olan Türk Telekom'da, Hazine sahip olduğu altın hisse ile karar vermede belirleyici konumdadır.“

 Firmanın, doğru bilgi ve belgelere dayandırıldığı sürece medyanın her türlü haber yapma ve görüş bildirme hakkına saygılı olduğu bildirilen açıklamada, Türkiye'nin stratejik öneme sahip ve halka açık şirketlerinden biri olan Türk Telekom'u yıpratacak her türlü yanlış haberin düzeltilmesi konusunda da hassas olunduğu vurgulandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türk Telekom'dan 460 milyon liralık gayrimenkul açıklaması!
  • 10.12.2017 16:12

Türk Telekom'dan 460 milyon liralık gayrimenkul açıklaması!

Türk Telekom, Ümraniye'de inşaatı devam eden projesiyle ilgili olarak değer ve k ...