maritbet girişmaritbet
Türk şirketleri Libya'ya dönüyor

Türk şirketleri Libya'ya dönüyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Libya ziyaretinde Türklerin yarım kalmış 18.5 milyar dolarlık projelerinin devamı konusunda anlaşmaya varıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Trablus ve Tobruk yönetimleri arasında bir uzlaşıya varılmasından sonra Libya'ya yaptığı günübirlik ziyarette, Trablus Büyükelçiliği'nin yeniden açılmasının yanı sıra bu ülkenin yeniden kalkınması için yapılacak çalışmalarda eskiden olduğu gibi yine Türk şirketlerinin söz sahibi olmasında önemli ilerlemeler kaydedildi. Çavuşoğlu'nun, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Sirac ile görüşmesinde, başta enerji, yol ve havalimanları olmak üzere Libya'nın tüm ihtiyaçlarının karşılanmasında Türk firmalarının da pay almalarında mutabık kalındı. 

Mutabık kalınan bir diğer nokta da. ülkedeki iç savaş nedeniyle yarım kalan Türk firmalarına ait 304 projenin, Libya'nın bildireceği öncelikler ve güvenlik durumuna göre yeniden canlandırılması oldu. 

Libya'da özellikle inşaat sektöründe onlarca Türk şirketinin, iç savaş öncesi ihale kazanıp başladığı yarım kalmış projelerin sözleşme değerlerinin yaklaşık 18.5 milyar dolar olduğu belirtiliyor. İç savaş öncesi teslim aşamasına gelmiş işlerin 3-4 milyar dolar civarında olduğu ifade edilirken, bu rakam içinde hak edişlerin de yaklaşık 1.5 milyar dolar olduğu bildirildi. 

Libya'da bırakılan makine ve ekipmanların değerinin de 1 milyar dolar civarında olduğu öne sürüldü. 

Aralarında birçok ünlü Türk şirketinin üstlendiği projeler arasında havaalanı inşaatı, enerji nakil hatları, elektrik ve elektromekanik işleri, enerji su kanalları, otel, üniversite kampüsü, alışveriş merkezi, lüks konut, yol ve alt yapı işleri bulunuyor. 

THY YENİDEN TRABLUS'A 

Bakan Çavuşoğlu'nun ziyareti sırasında, THY'nin Ocak 2015'de havaalanı güvenliği kalmadığı gerekçesiyle durdurduğu İstanbul-Trablus seferlerini yeniden başlatması da uygun bulundu. Çavuşoğlu ile birlikte Trablus'a giden THY güvenlik uzmanları, havaalanında gerekli incelemeleri yaptı. Trablus Havaalanında uluslararası havacılık kuralları gereği eksik görülen güvenlik koşullarının sağlanmasından sonra THY'nin yeniden Trablus'a uçmaya başlayabileceği belirtildi. 

VİZEDE KOLAYLIK 

Çavuşoğlu'nun temaslarında gündeme gelen bir diğer konu da, Libyalıların Türkiye'ye gelmeleri konusunda yaşanan vize sıkıntısı oldu. Çavuşoğlu, "Buradaki konsolosluklarımıza vize verme konusunda talimatlar verdik. E-Vize uygulamasını başlattık. İnternet konusunda sıkıntıların olduğunu varsayarak başka kolaylıkları da başlatıyoruz. Özel şirketlere vize yetkisi veriyoruz. Bir ay içinde bu çalışmalar da yapılacak" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türk şirketleri Libya'ya dönüyor
  • 01.06.2016 09:52

Türk şirketleri Libya'ya dönüyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Libya ziyaretinde Türklerin yarım kalmış 1 ...