maritbet girişmaritbet
'Türk şirketlere inşaat alanında kolaylıklar sağlıyoruz'

'Türk şirketlere inşaat alanında kolaylıklar sağlıyoruz'

Zambiya Cumhurbaşkanı Edgar Lungu, ülkesinin Türkiye’deki ekonomik gelişmeyi örnek aldığını belirtti.

Lungu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la başkent Lusaka'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptığı baş başa görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya katıldı.

Burada konuşan Lungu, bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinin ileriye taşınması için bir vesile olacağı umudunu dile getirerek, heyette özel sektör temsilcilerinin, iş adamlarının da yer almasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Lungu, “Türk ekonomisi Zambiya için örnek teşkil ediyor. Türkiye'den aldığımız ilhamla 2030 hedeflerimize ulaşmak istiyoruz.” diye konuştu.

Türkiye'nin sağlık, turizm ve medya konularında ülkesine verdiği desteğe teşekkür eden Lungu, sağlık sektöründeki iş birliğinin derinleştirilmesi için Zambiya Sağlık Bakanının yakında Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtti.

Elektrik üretiminde destek istedi

Erdoğan'la elektrik üretimi konusunda bir takım özel görüşmeler yaptığını söyleyen Lungu, ”Elektrik tedariki ile ilgili Türk şirketlerin desteğinizi bekliyoruz.” dedi. 

Zambiya'nın 3 milyar tutarında eurobond ödemesi için Türkiye'nin finansal desteğini aradığına dikkati çeken Lungu, bir Türk şirketinin eurobondların geri ödemesine ilişkin anlaşma imzalamak istediğini, pürüzlerin giderilmesi için Erdoğan'dan bu konuda destek beklediklerini kaydetti.

“Türk şirketlere kolaylıklar sağlıyoruz”

Türk müteşebbislerin Zambiya'yı olan ilgisinin farkında olduklarını dile getiren Lungu, “Türk müteşebbislere özellikle inşaat alanında kolaylıklar sağlıyoruz. Türkiye'deki sosyal konut projelerinin ne kadar başarılı olduğu bilgisini aldık.” şeklinde konuştu.

Türk şirketlerinin ülkedeki çeşitli alanlarda fırsatlardan yararlanabileceğini belirten Lungu, Zambiya'nın coğrafi konumu sebebiyle diğer ülkelere de erişimi kolaylaştırdığına vurgu yaptı.

"1 milyon hektarlık tarıma uygun arazimiz mevcut"

Türk Hava Yollarının (THY) ülkeye doğrudan uçuşlara başlamasını isteyen ve bunun ticaret ile iki ülke arasındaki sosyal ve kültürel bağları artıracağına işaret eden Lungu, Zambiya'daki havalimanlarının yenilendiğini ve modern hale getirildiğini hatırlattı.

Lungu, “Türkiye, Afrika'da tarım ve hayvancılık projelerine büyük ilgi gösteriyor. Çeşitli tarım faaliyetleri için hayvancılık ve balıkçılık da dahil toplam 10 eyalette 1 milyon hektarlık tarıma uygun arazimiz mevcut.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Lungu, Türkiye'yi uluslararası terörizmle mücadeleye verdiği destek ve ülkesine gelen Suriyelileri ağırlamasından ötürü tebrik etti.

Başkan Erdoğan ve Zambiya Cumhurbaşkanı Edgar Lungu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçti. 

Heyetler arası görüşmenin basına açık kısmında konuşan Başkan Erdoğan, "Güzel ülkenizi ilk kez ziyaret etmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum." ifadesini kullandı.  

Cumhurbaşkanı seviyesinde Türkiye'den Zambiya'ya yapılan bu ilk ziyaretin esasen tarihi bir nitelik taşıdığını dile getiren Erdoğan, bu tarihi ziyaretin ruhuna uygun şekilde şahsına ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı şükranlarını sundu.

Cumhurbaşkanlığına yeniden seçilmesi dolayısıyla düzenlenen törene Afrika'dan 10 devlet başkanının katıldığını anımsatan Erdoğan, törene katılarak gösterdiği dostluk için Lungu'ya teşekkürlerini yineledi. 

İkili görüşmelerinde iki ülke arasındaki ilişkilerin genel bir değerlendirmesinde bulunduklarını belirten Erdoğan, "Zambiya bağımsızlığını kazandığı günden bu yana demokratik kurumları, barış ve istikrar ortamı, kalkınma hamleleri ve önemli potansiyeliyle Afrika ülkeleri içinde model ülke olmayı sürdürmektedir. Zatı devletlerinin dirayetli liderliğinin bu başarı da önemli bir payı var." diye konuştu. 

Zambiya'yı ikili ilişkileri çeşitlendirip geliştirebilecekleri dost bir ülke, siyasi ve ekonomik ortak olarak gördüklerine işaret eden Erdoğan, siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, her türlü alanda iş birliğini daha da ilerletmeye hazır ve kararlı olduklarını bildirdi. 

"Bugün çok hızlı bir başlangıç yapıyoruz"

Başkan Erdoğan, "Bugün çok hızlı bir başlangıç yapıyoruz. Bugün imzalayacağımız anlaşmalara farklı bir önem atfediyorum. Farklı alanlarda 12 anlaşma imzalayacağız, bu ilişkilerimizin özellikle inşa edileceği ahdi altyapıyı kuvvetlendirmek için önemli bir gösterge." dedi. 

TBMM'de Zambiya Dostluk Grubu bulunduğunu ve dostluk grubunun yeni üyelerini de en kısa zamanda belirleyeceklerini söyleyen Erdoğan, Zambiya Ulusal Meclisinde de bir dostluk grubu oluşturulmasını özellikle beklediklerini, böylece parlamentolar arası ilişkilerin düzenli ve sağlam bir çerçevede ilerletilebileceğini vurguladı. 

İki ülkenin toplam nüfusunun yaklaşık 98 milyon olduğunu ve bunun önemli bir potansiyel oluşturduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: 
“Yüzölçümlerimiz birbirine çok yakın, 752-753 bin kilometrekare sizlerin yüzölçümü, 780 bin kilometrekare de bizim yüzölçümümüz. Bu alanlarda bizler müşterek olarak çok şeyler yapabiliriz. Ticari ve ekonomik ilişkiler ülkelerimizin potansiyelleri göz önüne alındığında en fazla ilerleme sağlanabilecek alanı oluşturmaktadır. Türk firmaları elektrik santrali, baraj, altyapı, yol, konut gibi büyük müteahhitlik işlerinde uluslararası seviyede tecrübe ve prestij sahibidir. Zambiya'da açılacak ihalelere katılarak başarılı olacaklarına ve bu işlerdeki standardın yükseltilmesine katkıda bulunacaklarına eminim." 

Başkan Erdoğan, ekonomik alandaki deneyimlerini karşılıklı çıkarlara hizmet edecek projeler çerçevesinde paylaşmaya hazır olduklarına işaret ederek, "Aramızda 2017 yılında gerçekleşen ticaret hacmine baktığımızda, çok çok basit, 22 milyon dolar. Ticari ilişkilerimize ivme kazandırmak amacıyla çabalarımızı sürdürmeliyiz." dedi. 

Bugün Türk ve Zambiyalı iş adamlarının bir toplantı yapacağını anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu: 

"Bugüne kadar hiç yapılmamış olan Karma Ekonomik Komisyon toplantısının ilkinin bir an önce düzenlenmesini arzu ediyoruz. İş Konseyinin ilk toplantısının geçtiğimiz haziran ayı sonunda gerçekleştirildiğini memnuniyetle öğrendim. Fakat bunun düzenli bir şekilde devamında büyük faydalar görüyorum. Ayrıca 7'nci Ulusal Kalkınma Planınız çerçevesinde öncelik verdiğiniz tarım, enerji, turizm, imalat ve sağlık alanlarında sizinle iş birliğini ilerletebiliriz. Bu konuda, hepsinde beraber hareket etmeye varız. Zambiya'nın ekonomik hayatını çeşitlendirme hedefine küçük ve orta ölçekli işletmeler alanındaki tecrübelerimizle katkıda bulunabileceğimizi de düşünmekteyim.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Limak Çimento'dan Mozambik'e destek!
  • 13.03.2021 11:39

Limak Çimento'dan Mozambik'e destek!

Limak Cimentos, Mozambik'te kurulacak sahra hastanesine 50 adet yatak desteğinde ...

Fikret Orman'ın AVM turu
  • 30.09.2020 11:58

Fikret Orman'ın AVM turu

Beşiktaş kulübü eski başkanlarından Fikret Orman, önceki gün İstinyePark'ta görü ...

İNDER, 2019 planlarını açıklayacak
  • 12.12.2018 15:38

İNDER, 2019 planlarını açıklayacak

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım’ın ev sahipliğinde 20 Aralık'ta ka ...

Zambiya'dan Türkiye'ye 1.3 milyon konutluk teklif!
  • 18.08.2018 09:26

Zambiya'dan Türkiye'ye 1.3 milyon konutluk teklif!

Zambiya Başkan Yardımcısı Wina, Türk müteahhitlik firmalarını konut projeleri ge ...

Marc Faber: "Bence Türk varlıklarına yatırım yapma zamanı"
  • 15.08.2018 14:33

Marc Faber: "Bence Türk varlıklarına yatırım yapma zamanı"

Ünlü yatırımcı Marc Faber "Bir miktar Türk hissesi alacağım. Bence Türk varlıkla ...

Alt gelir grubuna barınma desteği atıyor!
  • 13.08.2018 09:43

Alt gelir grubuna barınma desteği atıyor!

Dar gelirli aileleri korumaya yönelik sosyal hizmetler için düğmeye basıldı. Sos ...