maritbet girişmaritbet
Türk seramik sektörü liderliğe hazırlanıyor!

Türk seramik sektörü liderliğe hazırlanıyor!

Seramik sektörüne önemli fırsatlar yaratan ve rotasını çizen “Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı” yürürlüğe girdi. Devlet ve özel sektör işbirliğiyle hazırlanan “Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı”, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün açıklamasıyla uygulamaya geçti. Seramik sektörünün imajını yükseltmek ve küresel pazar payını artırmak vizyonuyla, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün öncülüğünde hazırlanan eylem planı, sektörün yol haritasını

 

Seramik sektörüne önemli fırsatlar yaratan ve rotasını çizen “Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı” yürürlüğe girdi.

Devlet ve özel sektör işbirliğiyle hazırlanan “Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı”,  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün açıklamasıyla uygulamaya geçti. Seramik sektörünün imajını yükseltmek ve küresel pazar payını artırmak vizyonuyla, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün öncülüğünde hazırlanan eylem planı, sektörün yol haritasını ortaya koyuyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı tanıtım toplantısında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından kamuoyuna duyurulan eylem planıyla, ulusal ve uluslararası pazarda etkili olmak isteyen sektörün önündeki engellerin kaldırılması hedefleniyor.

İki farklı hedef için 27 eylem planı

Türkiye'nin çok daha büyük bir potansiyel taşıdığını vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sektörün önündeki süreci doğru yönetebilmek için bir yol haritası hazırladıklarını söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sektörünün imajını yükseltmek ve küresel pazar payını artırmak vizyonuyla, “Kalite ve Verimliliği Artırmak” ve “İç ve Dış Pazarda Ticaret ve Rekabet Şartlarının Korunması ve İyileştirilmesi” başlıklarıyla iki farklı hedef için 27 eylem belirlediklerini açıkladı.

Kalebodur uzun bir dönem sektörün ismi oldu

Konuşmasında, Kalebodur'un uzun bir dönem seramik sektörünün ismi olarak kullanıldığını ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Türkiye'de bazı ürünlerin yakın geçmişine baktığımızda şunu görüyoruz; bir dönem insanlar evlerine mozaik yaptırıyorlardı, sonra çini karo yaptırmaya başladılar. Sonra da dediler ki ‘Kalebodur yaptıralım.' Kalebodur, bütün bu sektörün adeta ismi olmaya başladı uzunca bir dönem. Halen bu devam ediyor. İşte bunda İbrahim Ağabey'in (Kale Grubu'nun kurucusu İbrahim Bodur) çok büyük rolü, katkısı var. Seramik sektörünün gerçekten duayeni sayılan bir büyüğümüzle bugün birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.  

Strateji belgesi sektöre ışık tutuyor

“Seramik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nın özel sektöre ışık tuttuğunu belirten Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Sektörümüz adına son yıllarda atılan en mühim adımlardan biri olarak gördüğüm bu çalışma, ülkemiz için önemli bir sürdürülebilirlik unsuru olarak gördüğümüz ‘devlet ve özel sektör işbirliği' ilkesine en kayda değer örneklerden birisi oldu” dedi.

Şirketlerimiz artık ulusal planlardan yararlanıyor

Seramik sektörünün ilk ulusal strateji planına kavuştuğunu ifade eden Zeynep Bodur Okyay, “Yıllar boyu çoğu zaman el yordamıyla yürüdüğümüz yollarda şimdi bu planlar bizlere ışık tutuyor. Şirketlerimiz kendi stratejik planlarını yaparken, yatırımlarını tasarlayıp ürünlerini geliştirirken, AR-GE adımlarını atarken artık bu ulusal ve sektörel makro planların alfabesinden yararlanıyor” diye konuştu.

40 milyar dolarlık ileri seramik pazarından neden pay almayalım

“Seramik artık sadece seramik olmaktan çıkmıştır” diyen Zeynep Bodur Okyay, uzay, savunma ve havacılık sanayii, enerji üretim ve iletimi, ısıtma ve soğutma, otomotiv, yeni çevre teknolojileri, elektronik sanayi gibi en hızlı teknoloji geliştiren sektörlerde seramik ürünleri kullanıldığını vurguladı. İleri seramik malzemelerin dünyadaki pazarının 40 milyar dolan seviyesinde olduğunun altını çizen Zeynep Bodur Okyay, bu alana “Neden bu pazardan pay almayalım” diye baktıklarını söyledi.

Sektörümüz dünya devleriyle rekabete girdi

Türk seramik sektörünün karo ihracatında dünya 4'üncüsü, seramik sağlık gereçlerinde ise Avrupa'nın en büyük üreticisi ve ihracatçısı olduğunu kaydeden Zeynep Bodur Okyay, şunları söyledi: “Türk seramik sektörü, bir zamanlar dünyanın ulaşılmaz seramik devleri olarak görülen İtalya ve İspanya ile artık sıkı bir rekabete girdi. Sektörümüz, kendisini güçlü kılan özelliklerle dünya seramik üretiminin daha da önemli bir oyuncusu olmaya namzettir.” 

Kamu ve özel sektörün üstleneceği sorumluluklar belirlendi

Hem kamu hem de özel sektörün üzerine düşen sorumlulukları tarif eden önemli maddelerin de bulunduğu stratejide; “sektörün ihtiyaç duyduğu teknik standartlar”, “yenilikçi ürünlerin üretim ve satışına yönelik teşvik mekanizmaları”, “yeni ham madde araştırmaları”, “sektörde piyasa denetiminin güçlendirilmesi”, “ihracat kredilerinin büyütülmesi” ve “KOBİ ortak girişimlerinin desteklenmesi” ile ilgili başlıklar öne çıkıyor.
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kaleseramik’in Unicera’da sergileyeceği ürünler tanıtılıyor
  • 12.02.2015 09:59

Kaleseramik’in Unicera’da sergileyeceği ürünler tanıtılıyor

Türk seramik sektörünün kuruluşuna öncülük eden Kaleseramik’in Kale Fulya Showro ...

Zeki Yurtbay Tasarım Yarışması için başvurular devam ediyor
  • 07.05.2014 08:27

Zeki Yurtbay Tasarım Yarışması için başvurular devam ediyor

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Zeki Yurtbay Tasarım Yarışması’nda başvurular ...

Seramik Tanıtım Grubu Cannes'da hedef yüksellti
  • 12.03.2014 13:30

Seramik Tanıtım Grubu Cannes'da hedef yüksellti

Türk Seramik Tanıtım Grubu, “Turkishceramics”, dünyanın en büyük ve en önemli in ...

Seramiksan, Ceramica Rondine’yi Unicera’da Türkiye’yle buluşturdu
  • 04.03.2014 10:09

Seramiksan, Ceramica Rondine’yi Unicera’da Türkiye’yle buluşturdu

Seramiksan, 26 Şubat - 2 Mart tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düze ...

Avrupa’daki ekonomik kriz, Türk seramikçiler için fırsat ortamı oluşturdu
  • 10.02.2014 08:15

Avrupa’daki ekonomik kriz, Türk seramikçiler için fırsat ortamı oluşturdu

Global finansal krizin ardından oluşan atmosferde İtalya ve İspanya gibi pazarla ...

Seramiksan İstanbul'da yeni showroom açtı!
  • 28.06.2013 15:52

Seramiksan İstanbul'da yeni showroom açtı!

Türk seramik sektörünün yenilikçi markası Seramiksan’ın bayi ağı genişlemeye dev ...