maritbet girişmaritbet
Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne onay

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne onay

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kurulmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.

Tasarı, Türkiye ile Japonya arasındaki anlaşmaya dayalı olarak kurulacak üniversite ile Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Vakfının kurulmasını da düzenliyor.

Anlaşma gereğince her yıl üniversiteye Hazineden yardım yapılacak.

Üniversite ithal edeceği ürünler için KDV ve ÖTV'den istisna olacak.

Üniversite ve vakıf, elde ettiği gelirleri dolayısıyla iktisadi işletmeler hariç kurumlar vergisinden, harçlardan, damga vergisinden, kendisine yapılan bağış ve yardımlar nedeniyle veraset ve intikal vergisinden, sahip olduğu taşınmazlar dolayısıyla emlak vergisinden, taşıtları dolayısıyla motorlu taşıtlar vergisinden de muaf tutulacak.

Üniversite, merkezi yönetim bütçesine dahil kamu kurum ve kuruluşlarına tanınan mali muafiyetler, istisnalar ve diğer mali kolaylıklardan aynı şekilde yararlanacak.

Vakıf amaçlarını gerçekleştirmek için yurt içi ve yurt dışında iktisadi işletme veya sermaye şirketi kurabilecek, devralabilecek ve bunlara ortak olabilecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde üniversitenin ve vakfın kuruluş işlemlerinde kullanılmak üzere Maliye Bakanlığı bütçesinden gerekli ödenek aktarılacak.

İstanbul'un Pendik ilçesinde, Sanayii Mahallesi'ndeki orman vasıflılar da dahil olmak üzere mülkiyeti hazineye ait taşınmazlar, başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın üniversiteye bedelsiz olarak tahsis edilecek.

Ankara'da Ostim Teknik Üniversitesi kuruluyor

Komisyonda ayrıca Ankara'da "Ostim Teknik Üniversitesi" adıyla yeni bir vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin Yüksekögretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı da kabul edildi.

Ostim-Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi Araştırma, Geliştirme, Eğitim, Kalkınma ve Dayanışma Vakfı tarafından kurulacak üniversite, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik ile Mimarlık ve Tasarım fakülteleri, Meslek Yüksekokulu, Sosyal ve Fen Bilimleri enstitülerinden oluşacak.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Türk-Japon Üniversitesi, üstün nitelikli bir bilim ve teknoloji üniversitesi olacaktır. Kurulacak üniversite bir araştırma üniversitesi olacaktır. Üniversitenin, makul bir süre sonunda dünyanın en itibarlı üniversiteleri arasında yer alması beklenmektedir." dedi.

Bakan Yılmaz, kurulacak üniversiteye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kurulacak üniversite bir araştırma üniversitesi olacaktır. Üniversite öğrencilerinin çoğunluğu master ve doktora öğrencisi olacaktır. Bu kapsamda yüzde 60-70 master ve doktora öğrencisi, yüzde 30-40 da lisans öğrencisi olacaktır. Üniversite ağırlıklı olarak mühendislik ve temel bilimler alanında olmak üzere, burada sosyal ve beşeri bilimler fakültesi bulunacaktır. Üniversite bünyesinde birçok değişik konuda ileri araştırma enstitüleri de bulunacaktır. Üniversitedeki öğrenci sayısı çok büyük olmayacak. Yüksek sayıdan ziyade yüksek kaliteye öncelik verilecektir."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sivas'ta 438 konutun kura çekimi yapıldı
  • 13.06.2018 10:30

Sivas'ta 438 konutun kura çekimi yapıldı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas'ta Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ ...

'Anadolu şehirlerinde yatay mimariyi savunuyoruz'
  • 06.03.2018 11:01

'Anadolu şehirlerinde yatay mimariyi savunuyoruz'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Belediyesince yaptırılan Kentsel Dönüşüm ...

Gölbaşı Kent Meydanı ve Eğitim Kampüsü için protokol imzalandı
  • 01.02.2018 16:15

Gölbaşı Kent Meydanı ve Eğitim Kampüsü için protokol imzalandı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Gölbaşı Kent Meydanı ve Eğitim Kampüsü Protok ...

Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji lisesi eğitime başladı
  • 27.09.2017 09:36

Türkiye'nin ilk yenilenebilir enerji lisesi eğitime başladı

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Cezeri ...

719 okulda depreme karşı güçlendirme yapıldı
  • 30.08.2017 10:56

719 okulda depreme karşı güçlendirme yapıldı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul’da depreme yönelik güçlendirme çalışm ...

Organize sanayi bölgelerine teknik kolej müjdesi!
  • 20.06.2017 09:15

Organize sanayi bölgelerine teknik kolej müjdesi!

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince ...