maritbet girişmaritbet
Türk doğaltaş firmaları Çin'e damga vuracak!

Türk doğaltaş firmaları Çin'e damga vuracak!

Türkiye'nin ihracat rakamlarına büyük katkı sağlayan doğaltaş sektörü, Çin'de yapılacak fuara çıkarma yapıyor.

Türkiye ihracatına önemli katkı sağlayan doğaltaş sektörü, Dünya'nın en önemli doğaltaş fuarlarından olan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na katılım için Çin yolculuğuna hazırlanıyor.

Türk doğaltaş sektörünün en büyük ihracat pazarı olan Çin'de bu yıl 17.si 6-9 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenecek Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na Ege İhracatçı Birlikleri'nin organize ettiği milli katılım organizasyonuyla 69 firma, bireysel katılan firmalarla birlikte toplam 130 Türk firma dünyanın en büyük doğaltaş ve teknolojileri fuarında Çin ve Uzakdoğu başta olmak üzere tüm Dünya'ya ihracatlarını arttırmak için ürünlerini sergileyecek.

Çin ve dünya genelinde küresel bir ekonomik durgunluğun yaşandığı süreçte Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na katılacakları bilgisini veren Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya “Çin 2014 yılından beri hammadde politikasında değişikliğe gitti ve inşaat sektörü ekonomik daralmayla durma noktasına geldi. Çin pazarında durgunluk süreci yaşansa da ülkenin doğaltaş stoklarındaki azalma, inşaat sektörünün darboğazdan kurtulması için çıkış yolları aramaları beklentilerimizi arttırıyor” diye konuştu.

Türkiye'nin Dünya doğaltaş rezervinin yüzde 40'ına yakınına sahip olduğunu hatırlatan Kaya, Xiamen Fuarı'nın tüm Dünya'da doğaltaş sektöründe yer alan paydaşların buluşma noktası olduğu için farklı ülkelerden de yeni ticari işbirliği fırsatları yaratmak açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Türk doğaltaş sektörünü destekleyerek katma değerli ihracat hacmini artırmak için çalışmalarına hız verdiklerinden söz eden Kaya “Xiamen Fuarı'na bu yıl 7. kez milli katılım düzenlemenin yanı sıra yine ulusal ve uluslararası ziyaretçi sayısı ile dünyanın ilk iki mermer fuarı arasında olan ve bu yıl 22-25 Mart tarihlerinde gerçekleşecek MARBLE fuarına hem Avrupa'dan hem de Uzakdoğu ve Amerika'dan alıcıları fuara getirerek ikili görüşmeler organize ederek üye firmalarımızın ihracat hacimlerini artırmaları için destek olmaya çalışacağız” dedi.

Katma değerli ihracat artışı için yalnızca fuar organizasyonları yapmakla kalmadıklarını de belirten Kaya sözlerine devam etti “Ekonomi Bakanlığı katkısı ve 25 doğaltaş ihracatçısı firmamız ile yürüttüğümüz İşlenmiş Doğaltaş UR-GE Projesi ile katılımcı firmaların hem bloktan işlenmiş mermer ihracatçısı firmalara dönüşerek katma değerli ihracatın artırılması hem de hedef ülke olarak belirlenen yeni pazarlara girişlerini kolaylaştırmak için çalışmaktayız. URGE Projemiz ile yaratılacak değerin tüm sektör paydaşlarında çarpan etkisi ile yayılacağına böylelikle katma değerli ürün üretiminin artacağına inanıyoruz.”

Madencilik sektörünün Çin gururu

Türkiye'nin Çin'e yaptığı ihracatta madencilik sektörü büyük dilimi alıyor. Türkiye 2016 yılında Çin'e 1 milyar 381 milyon dolarlık maden ürünleri ihracatı ve 729 milyon 740 bin dolar değerinde doğaltaş ihracatı gerçekleştirdi.

Zengin doğaltaş rezervlerine sahip Fujian eyaletinde yeralan Xiamen adası, Çin'in en önemli doğal taş üretim ve ticaret merkezi konumunda. 8 milyar dolara ulaşan Çin doğaltaş ticaretinin %60'ı, dünya doğaltaş ticaretinin ise %15'i Xiamen limanından gerçekleştiriliyor.

Çin'de İzmir kurası

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Xiamen Fuarı'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğinde İzmir Marble Fuarı'na katılmak isteyen doğaltaş ithalatçıları arasında düzenleyeceği çekilişle 255 profesyonel doğaltaş ithalatçısını İzmir'e getirecek.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun tam destek verdiği organizasyonda 200 ithalatçının ulaşım ve İzmir'de 5 yıldızlı otellerde konaklamasını İzmir Marble Fuarı'nı düzenleyen İZFAŞ Fuarcılık karşılarken, Ege Maden İhracatçıları Birliği de 55 ithalatçının katılımını organize edecek.

EMİB Başkanı Kaya, 255 kişilik profesyonel doğaltaş ithalatçı grubunun Türkiye'nin doğaltaş ihracatının artmasına katkı sağlayacağı gibi, Türkiye'nin yurt dışındaki algısına olumlu katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İva Yapı yeniden sahalara dönüyor!
  • 18.02.2021 16:43

İva Yapı yeniden sahalara dönüyor!

İva Yapı, yarım kalan projelerini tamamlamak ve mağduriyetin giderilmesi için ye ...

Türk doğaltaş sektörü Çin'e ihracatta 1 milyar dolara koşuyor
  • 07.03.2018 12:44

Türk doğaltaş sektörü Çin'e ihracatta 1 milyar dolara koşuyor

Türk doğaltaş sektörü, en büyük ihraç pazarı Çin'de düzenlenen Xiamen Doğaltaş v ...

Doğaltaş sektöründen 2.5 milyar dolar ihracat hedefi!
  • 04.03.2018 17:27

Doğaltaş sektöründen 2.5 milyar dolar ihracat hedefi!

Türkiye, Mart ayında dünyanın en büyük iki fuarında Türk doğaltaşlarını görücüye ...

İngiliz yapılarını Türk mermerler süsleyecek!
  • 27.01.2018 09:57

İngiliz yapılarını Türk mermerler süsleyecek!

2017 yılında Türkiye’ye 2 milyar 48 milyon dolar döviz kazandıran Türk Doğaltaş ...

Türk doğaltaş sektörü ihracatta 2 milyar doları aşmayı hedefliyor
  • 29.04.2017 10:00

Türk doğaltaş sektörü ihracatta 2 milyar doları aşmayı hedefliyor

Türk doğaltaş sektörü 3 yıl aranın ardından ihracatta artışa geçecek. ...