maritbet girişmaritbet
Tsunami, İstanbul'u 6 metrelik dalgalarla boğabilir!

Tsunami, İstanbul'u 6 metrelik dalgalarla boğabilir!

İstanbul, beklenen Marmara depremiyle birlikte tsunamiyle karşı karşıya kalabilir. Üstelik bilim adamlarına göre megakent, tsunami açısından sabıkalı.

Büyük bir deprem tehdidi altında olan İstanbul, 1999 yılında büyük acılar yaşadığı doğal afetten önemli dersler çıkardı. Bu kapsamda kentsel dönüşüm hareketinin devam ettiği megakent dahil olmak üzere Marmara'da büyük bir deprem beklentisi sürüyor.

1999'dan sonra 30 yıl içerisinde büyük bir deprem olacağı açıklanmış ve bu konuda Türk ve yabancı bilim adamlarının önemli araştırmaları ortaya çıkmıştı. Bu kapsamında yeni araştırmalar sonucunda önemli bilgiler gelmeye devam ediyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy'la İstanbul'da depremi konuştuk. Ersoy, İstanbul'da denizin içinde meydana gelecek depremle birlikte dalga boyu 6 metreyi bulan tsunamilerin ortaya çıkabileceğini açıkladı.

İşte Prof. Dr. Şükrü Ersoy'un emlaktasondakika.com'a yaptığı özel açıklamalar…

Marmarada tsunami olur mu?

"Marmara'da deprem konuşuluyorsa tsunamiye de değinmek gerekiyor. Marmara'nın tsunami potansiyeli var ve bu konuda sabıkalı bir deniz. Son 3 bin yılda Marmara'da 150'ye yakın tsunami var. İç denizde tsunami olmaz diye bir şey yok. Bu konuda söylenecek cümleler önemli. Deprem yüksek ihtimalle denizin içerisinde meydana gelecek. Burada oluşacak bir depremle birlikte tsunami tehlikesi var. Ancak kuzey anadolu fayı, yanar atımlı bir fay olduğu için tsunami oluşturmayabilir. Marmara Denizi'nin içinde heyelan potansiyeli var. Bu heyelanlar devasa tsunamiler oluşturabilir. Bu konuda İBB'nin 50 tane senaryosu var. Dalgalar 3-6 metre arasında değişebilir. Kaldı ki tsunaminin insan hayatını etkilemesi için 1 metre dalga dahi yeterli olur. Dalganın 50 metre içeri girip geri çıkması demek çok büyük kayıplara mal olur"

istanbul-tsunami-uyarisiProf. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'daki tsunami beklentisini anlatıyor...

Kentsel dönüşümle sizce depreme hazırlanabiliyor muyuz?

"1999'dan sonra konut konusunda çok şey yapıldı ancak yeterli değil. İnşaat, pek çok sektörü ilgilendiriyor. Bize, kentsel dönüşümde bir ortak akıl gerekiyor. Sonunda rant olabilecek çalışmalar kesinlikle olmamalı. Belediyeler, hakemlik görevini iyi bir şekilde yerine getirmeli. İstanbul'un yapısından kaynaklı sıkıntılar da var. Mesela Üsküdar, tarihi bir bölge olduğu için dönüşüm zorlaştırıyor. Kentsel dönüşümü ortaya koyan aklın yönetmeliklerle çözüm bulması gerekiyor. Buradaki çözümsüzlükler davalarla çözülmeye çalışılıyor. Bu kez sonuç alınması çok uzun yıllar sürüyor"

Vatandaş olarak neler yapılabilir?

"Vatandaş bu konuda kendisini pasifize etmemeli. Burada çok bilinçli olmak gerekiyor. Deprem, doğal afet değil, doğa kaynaklı bir afettir. Burada ortaya çıkan sonuçlarda insanın payı çok fazla. Bilinçli olup, sağlam konutlarda oturulması gerekiyor. Deprem sırasında yangın çıkarsa ne yapılmalı, ev düzeni nasıl olmalı, toplanılacak alan neresi olmalı gibi soruların yanıtı olması. Devasa deprem çantalarından vazgeçmek gerekiyor. Apartmanlarda birinci katlarda oturan kişiler iyi örgütlenmeli. Böyle durumlarda ilk kat iyi işlemezse kimse apartmandan çıkamaz"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Deprem, milli güvenlik sorunu gibi ele alınması gerekiyor"
  • 22.04.2021 16:36

"Deprem, milli güvenlik sorunu gibi ele alınması gerekiyor"

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, deprem ...

Tsunami, E5'i aşıp Küçükçekmece Gölü'ne ulaşacak!
  • 04.11.2020 14:00

Tsunami, E5'i aşıp Küçükçekmece Gölü'ne ulaşacak!

İstanbul'da beklenen depremle birlikte gerçekleşecek tsunami senaryosunda Avcıla ...

Tsunami dalgaları Büyükçekmece'yi vuracak!
  • 29.10.2020 10:58

Tsunami dalgaları Büyükçekmece'yi vuracak!

İstanbul Marmara Denizi'nde beklenen depremin Büyükçekmece açıklarında meydana g ...

İstanbul’da korkutan deprem!
  • 12.06.2017 15:21

İstanbul’da korkutan deprem!

İstanbul’da 15.28 sıralarında 6,3 şiddetinde deprem meydana geldi. Jeolog Prof. ...

Depremle gelecek heyelan bu ilçeleri haritadan silebilir!
  • 12.11.2016 17:34

Depremle gelecek heyelan bu ilçeleri haritadan silebilir!

Beklenen Marmara depremi nedeniyle Büyükçekmece, Avcılar ve Küçükçekmece'nin den ...

Tsunami, İstanbul'u 6 metrelik dalgalarla boğabilir!
  • 07.11.2016 15:36

Tsunami, İstanbul'u 6 metrelik dalgalarla boğabilir!

İstanbul, beklenen Marmara depremiyle birlikte tsunamiyle karşı karşıya kalabili ...