maritbet girişmaritbet
TSK ve DSİ, terörist sızmalarını engelleyecek 11 barajın 3’ünü bitirebildi!

TSK ve DSİ, terörist sızmalarını engelleyecek 11 barajın 3’ünü bitirebildi!

Teröre karşı kuvvetlendirilecek karakol binalarından sonra sınırlardaki terörist sızmaları önleyecek 11 baraj inşaatının tamamının bitmediği ortaya çıktı

 

Teröre karşı kuvvetlendirilecek karakol binalarından sonra sınırlardaki terörist sızmaları önleyecek 11 baraj inşaatının tamamının bitmediği ortaya çıktı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından geliştirilen 11 barajın sadece 3'ü bitirilebildi. Diğer barajlar zemin sorunları, terör ve müteahhidin iflas etmesi gibi sebeplerle bitirilemedi. 2008 sonunda başlanılan ve terörist sızmaları önlemek için geliştirilen 11 barajın 2,5 yılda (2011 yılı sonu) bitirilmesi planlanmıştı.

TSK ve DSİ işbirliği ile geliştirilen Şırnak, Silopi, Uludere, Ballı, Kavşaktepe, Musatepe ve Çetintepe isimli 7 baraj Şırnak'ta; Çocuktepe, Gölgeliyamaç, Beyyurdu ve Aslandağı adlı 4 baraj ise Hakkari sınırları içinde yer alıyor. Barajların en geç 2,5 yıl içerisinde tamamlanması planlandı. Ödenek sorunu da olmayan barajlarla ilgili sözleşmeler Ağustos-Kasım 2009 dönemlerinde imzalandı ve hızla inşaat süreci başlatıldı. Barajların tamamlanmasıyla sınır geçişlerini engellemenin yanı sıra terörist faaliyetleri daha hassas ve rahat izleme imkanı olacak. Ayrıca, teröristlerin lojistik destekleri de engellenmiş olacak. Terörist faaliyetleri engelleyecek önemli projelerinden birisi de, inşa aşamasında olan Ilısu Barajı gösteriliyor. Ilısu tamamlandığında Diyarbakır-Batman-Siirt-Mardin-Şırnak güzergahındaki illegal faaliyetlere ciddi darbe vurulmuş olacak. Zaman, ilk olarak konuyu 28 Ocak 2009'da "Teröre karşı sınır barajı" başlığı ile kamuoyuna duyurmuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre sınır barajlarındaki gecikmenin en büyük sebepleri, terörist faaliyetler, arazi etütlerinin iyi yapılmayışı, çalışmalar sırasında karşılaşılan ve çözülemeyen sorunlar (derin mağaralar gibi). Aynı kaynaklar, baraj inşaatlarının gecikmesine baraj yer seçimi ve zemin etütlerinin iyi planlanmayışının da çalışmaları uzattığı görüşünde. Sürecin uzaması, bazı baraj inşaatlarına ayrılan ödenekleri de bitirmiş, bazı müteahhitler ise iflas etmiş.

Sınır barajlarında son durum

Şırnak: Tamamlandı.

Silopi: Tamamlandı.

Aslandağı: Tamamlandı.

Ballı: Baraj bölgesinde heyelan kütlesi var. Yeni yer seçildi, temel kazısı yapılacak.

Musatepe: Şırnak-Hakkari karayolunun olduğu kota kadar tamamlandı. Karayolu üst kota alınacak.

Uludere: Temel kazılarında sorunlar var. Kazılar devam ediyor. Ödenek bitmek üzere.

Kavşak Tepe: Baraj temelinde sorunlar yaşandı. Temel kazıları ve inşaat devam ediyor.

Çetin Tepe: Temel kazılarında sorunlar yaşandı. Çalışmalar devam ediyor.

Çocuktepe: Baraj gövde kazılarında sorunlar çıktı. Güvenlik nedeniyle yapılamıyor.

Beyyurdu: Yüzde 85 tamamlandı. Güvenlik nedeniyle çalışmalara ara verildi.

Gölgeliyamaç: Baraj ve göl alanında mağaralar çıkması nedeniyle iptal edildi.

Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TSK ve DSİ, terörist sızmalarını engelleyecek 11 barajın 3’ünü bitirebildi!
  • 20.08.2012 10:09

TSK ve DSİ, terörist sızmalarını engelleyecek 11 barajın 3’ünü bitirebildi!

Teröre karşı kuvvetlendirilecek karakol binalarından sonra sınırlardaki terörist ...