maritbet girişmaritbet
Trambüsler yolcu taşımaya hazırlanıyor!

Trambüsler yolcu taşımaya hazırlanıyor!

Türkiye'de uzun bir aradan sonra ilk kez Malatya'da kullanılmaya başlanacak trambüsler, yolcu taşımaya hazırlanıyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım hizmetleri kapsamında yol çalışmaları tamamlanan trambüslerin test sürüşleri yapılıyor. Uzun yıllar önce Ankara ve İstanbul'da kullanılan ancak daha sonra iptal edilen trambüsler, yeni teknolojilerle donatılmış halde Türkiye'de ilk kez Malatya'da yollara çıkmak için test sürüşlerine tabi tutuluyor.  

Üzerlerindeki katener sistemiyle elektrik tellerine bağlanan, aynı zamanda dizel motorla da kullanılabilen trambüsler, 80 kilometre hız yapabiliyor. Her biri 270 kişi kapasiteli 10 trambüsün test sürüşleri, yaklaşık 18 ton kum yüklenerek yapılıyor.

Önündeki aracı yaklaşık 1,5 şerit sollayabilme özelliğine sahip trambüslerin mart ayı içinde trafiğe çıkması planlanıyor. Kent içinde çevre yolunu kullanarak otobüs terminalinden İnönü Üniversitesi yerleşkesine kadar gidebilecek trambüsler, her seferde gidiş dönüş yaklaşık 36 kilometrelik yol alacak. 

İşletme maliyetleri düşük

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte Ankara ve İstanbul'da kullanılan sistemin teknolojiyle donatılmadığı için bir süre sonra ulaşımdan çekildiğini anlattı.

Şimdi teknolojik gelişmeler sayesinde daha donanımlı hale gelen araçların son derece konforlu olduğunu belirten Çakır, "Yeni sistemde hibrit motorlar geliştirilmiş, çok güçlendirilmiş. Normal araçların, otobüslerin çıkamayacağı yokuşlara çıkıyorlar. Yüksek meyilli tırmanma gücüne ve çok daha fazla yolcu kapasitesine sahip trambüslerin işletme maliyetleri daha düşük. Aynı zamanda da tam bir çevre yatırımı" diye konuştu.

Ulaşım hizmetlerinde kullanılan araçların fizibilitesinin önemine işaret eden Çakır, "Trambüs sistemi kendisini 6-7 yıl içinde amorti edebilecek bir proje. Normal mazotlu araçlara göre yüzde 70'leri bulan bir avantajı var. Dolayısıyla burada biz hem toplu taşımadaki kaliteyi yükseltmek hem de daha çok yolcu taşımayı sağlamak durumundayız" dedi.

"Malatya'nın prestij projelerinden biri"

Çakır, sağlıklı bir sistemi ilk defa Malatya'da oluşturduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Şu anda projemiz tamamlanmak üzere. Test sürüşleri yapılıyor. Bunlar tamamlandıktan sonra artık yolcu taşımaya başlayacağız. Gerçekten projemiz Türkiye'ye örnek olacak bir proje. Birçok belediyenin buna geçmesi lazım. Malatya Belediyesi olarak birçok örnek proje ürettik. Bunun da böyle olacağını düşünüyorum. Ulaşım hizmeti sektöründe kar/zararı gözetmeden en kaliteli hizmeti vermek zorundayız. Bunun için de işletme giderlerini uygun seviyeye çekmek zorundayız. Bu sistem hepsini karşılıyor. İyi bir törenle de bunu hizmete açacağız."

Trambüs sistemini takip eden belediyeler bulunduğunu aktaran Başkan Ahmet Çakır, yurt dışından gelen bazı heyetlerin de sistemle ilgili incelemede bulunduğunu sözlerine ekledi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Trambüsler Malatya'da yollara çıkmaya hazırlanıyor!
  • 17.02.2015 12:59

Trambüsler Malatya'da yollara çıkmaya hazırlanıyor!

Malatya'da kullanılmaya başlanacak trambüsler, yolcu taşımaya hazırlanıyor. İşte ...

İlk yerli trambüs görücüye çıkıyor
  • 01.10.2015 23:50

İlk yerli trambüs görücüye çıkıyor

Türkiye'nin ilk yerli trambüs araçları, Malatya'da sergileniyor. ...

Trambüsler yolcu taşımaya hazırlanıyor!
  • 17.02.2015 13:03

Trambüsler yolcu taşımaya hazırlanıyor!

Türkiye'de uzun bir aradan sonra ilk kez Malatya'da kullanılmaya başlanacak tram ...