maritbet girişmaritbet
Trakya'daki tarihi eserler ihya ediliyor

Trakya'daki tarihi eserler ihya ediliyor

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, restorasyon çalışmaları devam eden Enez Fatih Camisi'nde incelemelerde bulundu.

Edirne'de "Enez Ayasofyası" olarak da bilinen tarihi Enez Fatih Camisi'nin vakfiyesine uygun şekilde restorasyonu devam ediyor. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 2016 yılının yaz aylarında başlatılan restorasyon çalışmasında öncelikle çatı örtüsü, orta ve kuzey duvarları yıkık caminin etrafı temizlendi, daha sonra temeli enjeksiyon sistemiyle güçlendirildi. 

Deniz kenarındaki Enez Kalesi yanında bulunan ve sadece 1,5 cephesi ayakta kalan tarihi yapının vakfiyesine uygun olarak onarımı sürüyor.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Doğu Roma İmparatorluğu tarafından 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülen, Fatih Sultan Mehmed'in 1456'da Taşoz, Limni, Semadirek adalarının yanı sıra Cenevizlilere ait Enez'i fethetmesi sonrası camiye çevrilen, Osmanlı döneminde 1700'lü yıllarda birkaç kez onarımdan geçen ve 1965'teki depremde yıkılan tarihi eserdeki restorasyon çalışmalarını inceledi.

Ertem, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren'den restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı. İncelemede, Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer Ersöz de hazır bulundu.

"Cami gelecek yılın sonunda ibadete açılacak"

Adnan Ertem yaptığı açıklamada, yıllarca ihmal edilmiş, kaderine terk edilmiş yapının ihyası için 2 sene önce harekete geçtiklerini söyledi.

Restorasyon çalışmalarının gelecek yılın sonunda tamamlanıp caminin ibadete açılacağını ifade eden Ertem, şunları kaydetti:

"Bizim buradaki en büyük şansımız İtalyanlar ile bu işi yürütmek. Onlar bu konuda ihtisas sahibi kişiler, onlarla birlikte götürüyoruz. Benim önem verdiğim hususlardan birisi; burasının bir 'Ayasofya' diye adlandırılan bir yapı olması. Türkiye'deki bu mahiyetteki hemen hemen tamamına yakın kiliseden dönen camilerin restorasyonlarını yapıyoruz, tamamlıyoruz. Yapılan çalışmalar çok başarılı seyrediyor. Bu anlamda hem Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğü'ndeki hem de müteahhit arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.

Arkadaşlar ibadete açılmasını 1,5 sene olarak ön görüyor ama bunu ne kadar öne alabiliriz... Ama yapıda şu an bizim için engel olacak bir durum yok, önümüzü görebiliyoruz, görememiş olsak temelde ne çıkacak o zaman süre veremeyebilirdik ancak şimdi önümüzdeki yıl sonu tamamlanabileceğini söyleyebiliyoruz."

Ertem, İstanbul'un fethinde önemli rol oynayan, Kırklareli'ndeki top ve güllelerin döküldüğü dökümhanedeki tarihi cami ile Fatih Sultan Mehmet'in de eğitim gördüğü medrese olarak bilinen Edirne'deki Saatli Medresesi'nin restorasyon çalışmalarının büyük kısmının da tamamlandığını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz