maritbet girişmaritbet
Trablus'taki tarihi saat kulesi restore edilecek

Trablus'taki tarihi saat kulesi restore edilecek

TİKA, 1901'de II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı anısına Lübnan'ın Trablus şehrinde yaptırılan Hamidiye Saat Kulesi'ni restore ettirecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Lübnan'da ecdat yadigarı eserlerin restorasyonuna yönelik projelerine devam ediyor. TİKA, Trablus Belediyesi Tarihi Eserler Komitesi ile işbirliği yaparak Hamidiye Saat Kulesi'nin restorasyonunu gerçekleştirecek.


TİKA Beyrut Koordinatörü Hacı İbrahim Erbir, Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan Hamidiye Saat Kulesi'nin hem Trablus şehrinin sembolü ve hem de Lübnan'daki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olduğunu belirterek "Saat kulesi Lübnan'da hala ayakta kalmayı başarmış bir kaç eserden biridir. Bu kapsamda TİKA olarak biz bu eserin gelecek nesillere taşınmasını sağlayacağız. Ugulayacağımız proje ile saat kulesi için gerekli olan bakım ve yenilemeleri yapacağız" dedi.


Lübnan'da Trablus dendiği zaman akla saat kulesinin geldiğini ifade eden Erbir, "Hamidiye Saat Kulesi Trablus Meydanı'nda yer almaktadır. Kulenin bulunduğu meydanda hali hazırda Osmanlı dönemi ruhu devam etmektedir. Saat kulesinin yenilenmesi bu ruhu koruyacaktır. Bu kapsamda Lübnan'da ecdat yadigarı eserlerin geleceğe taşınmasına yönelik çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.

II. Abdülhamid Han'ın tahta çıkışının 25. yılı anısına Lübnan'a yaptırılan Hamidiye Saat Kulesi, Trablus'un merkezi Hamidiye Meydanı'ndaki konumuyla şehrin sembolü haline geldiği belirtildi. Zaman içinde yıpranan tarihi yapının duvarları, Lübnan iç savaşında da isabet eden kurşunlar nedeniyle zarar gördüğü kaydedildi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Trablus'taki tarihi saat kulesi restore edilecek
  • 26.07.2015 10:22

Trablus'taki tarihi saat kulesi restore edilecek

TİKA, 1901'de II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı anısına Lübnan'ın Trab ...