maritbet girişmaritbet
Toplu konutlara güneş enerjisi şartı gelmeli mi?

Toplu konutlara güneş enerjisi şartı gelmeli mi?

Ezinç Metal Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ezinç, toplu yaşam alanlarıyla toplu konutlarda güneş sistemi kullanımının zorunlu kılınmasını istedi

Ezinç Metal Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ezinç, Türkiye'de güneş enerjisi yatırımlarının hızlanması için toplu yaşam alanlarıyla toplu konutlarda güneş sistemi kullanımının zorunlu kılınmasını istedi.

Yaklaşık 30 yıldan bu yana güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren Ezinç Metal, güneş kollektörü üretiminde Türkiye lideri, dünyada da ilk üçte yer alıyor.

Ezinç, son yıllarda popülerleşen ancak bir türlü istenilen hıza ulaşamayan güneşe dayalı elektrik üretim faaliyetleri konusunda da önde gelen oyunculardan biri. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ezinç, faaliyetlerini, hedeflerini, sektörün taleplerini Dünya'ya anlattı.

Size yenilenebilir enerjinin önemini sorsak?

Dünyada enerjiye talep sürekli artıyor ve artmaya da devam edecek. Yeni petrol, kömür ve doğalgaz yatakları bulunsa bile bu tip fosil yakıtların ömrü sınırlı. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklara yatırım arttığı sürece bu muhtemel sorunların etkisi daha az olacaktır.

Ezinç Metal'in güneş enerjisi alanındaki çözümleri neler?

Güneş enerjisi sektöründe 1983 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Halen 90 farklı tip ve modelde güneş kollektörü ve 80 farklı tip ve kapasitede sıcak su tankı üretiyoruz. Yıllık yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik güneş kollektörü, 90 bin adet de sıcak su tankı üretim kapasitemiz var. Ürün ve çözümlerimizi Türkiye'nin yanı sıra 95 ülkeye ihraç ediyoruz. Türkiye'de 950 bayiden oluşan geniş bir satış ağına sahibiz. Güneş kollektör üretiminde Türkiye'de lideriz, dünyada ise üçüncüyüz.

Yurtiçinde pazar payınız nedir?

Firmamız, güneş kolektörü satışı konusunda Türkiye'de yüzde 20 paya sahibiz. Emaye boyler satışındaki payımız yüzde 10. Güneş kolektörü ve boyler konusunda yapılan yeni yatırımlarla gelecek 5 sene içerisinde pazar payımızı en az yüzde 50 artırmayı hedefliyoruz.

Gündeminizde kapasite artışı için yatırım planı var mı?

Önümüzdeki beş yıllık hedeflerimiz arasında kapasite artışı yatırımı da var. Yeni üretim tekniklerini kullanarak ve makine parkımızı daha modernize hale getirerek mevcut üretim kapasitemizi daha üst seviyelere çıkartmayı istiyoruz. Ürün gamımızı da geliştirerek güneş enerjisi sektöründe çözümler sunan dünya çapında bir marka olma hedefiyle hareket ediyoruz.

Yabancı ortaklıklara sıcak bakıyor musunuz?

Ülkemizin ve firmamızın menfaatleri doğrultusunda enerji bağımlılığımızı düşürmeye yönelik işbirliklerine her zaman açığız.

Sektöre yönelik devlet desteği nasıl, neler yapılabilir?

Bugüne kadar yerli üretime yeterli devlet desteği sağlandığı söylenemez. En önemli isteğimiz ve beklentimiz güneş enerjisi ürünlerinde halen yüzde 18 olan katma değer vergisi oranının sıfırlanması, en azından yüzde 1'e düşürülmesi. Ayrıca bireysel ve toplu uygulamalarda belirli şartların sağlanması kaydıyla bu alandaki yatırımlar en azından yüzde 50 oranında teşvik kapsamına alınmalı.

Ne tip düzenlemeleri kastediyorsunuz?

Örneğin toplu yaşam alanlarında ve konutlarda güneş sistemlerinin kullanımı zorunlu hale getirilebilir. Belediyeler ruhsat verirken bunu şart koşabilir. En geç beş yıl içinde sıcak su ihtiyaçlarının yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanılarak karşılanması gibi hedefler koyulabilir. Bireysel kullanımların daha yaygın hale getirilmesi için, vergiler düşürülerek tüketiciler özendirilebilir.

Hukuki ve yasal süreçlerde sorunlar var galiba...

Evet, elektrik üretimi konusunda yaşanan en önemli problem yasal prosedürler ve maliyetler. Devletin bireysel üretim konusunda süreci kısaltıcı yönde atacağı adımlar sektöre müthiş bir hareketlenme ve ivme kazandırır. Bu yönde gereken adımlar bir an önce atılmalı.

Güneşten elektrik üretmek isteyenler nelere dikkat etmeli?

Yatırımcı ya da kullanıcının dikkat edeceği en önemli konuların başında, güvenilir markalarla çalışmak geliyor. Kullanılacak panelin garanti süresine ve kullanım ömrüne, verim ve verim kayıp süresine mutlaka dikkat etsinler. Yüksek verim için panellerin doğru yere ve uygun açıda montajı da büyük önem taşıyor. Yani sadece malzeme değil, uygulama tekniği de çok önemli. Bu arada fotovoltaik (PV) modüllerin öngörülen çıkış gücü üretici tarafından sigorta kapsamına alınmış olmalı. Tabii PV modüllerin düzenli temizlik ve bakımları da çok önemli.
Dünya Gazetesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Güneş enerjisi yatırımları için 110 milyar dolarlık rekor başvuru!
  • 29.11.2022 16:51

Güneş enerjisi yatırımları için 110 milyar dolarlık rekor başvuru!

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları içi ...

Toplu konutlara güneş enerjisi şartı gelmeli mi?
  • 23.06.2014 11:21

Toplu konutlara güneş enerjisi şartı gelmeli mi?

Ezinç Metal Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ezinç, toplu yaşam alanlarıyla toplu konu ...

Güneş enerjisi yatırımları arazi fiyatlarını yükseltti!
  • 16.11.2012 14:13

Güneş enerjisi yatırımları arazi fiyatlarını yükseltti!

Bulgaristan'ın güneş enerjisi teşvikleri Türkiye'den yüksek Güneş enerjisi santr ...

Güneş enerjisi yatırımcılarına, Orman Bakanlığı'ndan onay çıkmadı!
  • 09.09.2012 10:28

Güneş enerjisi yatırımcılarına, Orman Bakanlığı'ndan onay çıkmadı!

Türkiye'nin enerji arzında önemli bir yere sahip olması planlanan güneş enerjisi ...

Güneş enerjisi yatırımları 2013’te başlıyor!
  • 01.06.2012 09:03

Güneş enerjisi yatırımları 2013’te başlıyor!

Çok sayıda şirketin beklemede olan güneş enerjisi yatırımlarına start veriliyor. ...