maritbet girişmaritbet
Topkapı Sarayı Müzesi El Yazmaları Kütüphanesi açıldı!

Topkapı Sarayı Müzesi El Yazmaları Kütüphanesi açıldı!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki yazma eserlerin sadece Türkiye'ye değil tüm insanlığa ait olduğunu söyledi

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki yazma eserlerin sadece Türkiye'ye değil tüm insanlığa ait olduğunu söyledi.

Çelik, Topkapı Sarayı Müzesi El Yazmaları Kütüphanesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, el yazması eserlere sahip çıkmanın öncelikli konuları arasında yer aldığını bildirdi.

Hayırlı bir günü ve anı yaşadıklarını belirten Çelik, ''Benim açımdan buranın varlığı, buranın önemi, zamanda ve mekanda kendimizi nasıl konumlandıracağımıza dair bize yol gösteren, esasında eski dense de zaman üstü bir karaktere sahip olan bu nadide eserleri barındırmasıyla ilgili'' ifadesini kullandı.

Bakan olarak, ''Yazma eserlere hakkıyla hürmet ve hizmet etti'' diye anılmasının yeterli olacağını kaydeden Çelik, ''Yazma eserlere hakkıyla hürmet ve hizmet etmek için elimden geleni yapacağım'' dedi.

İçinde bulunulan mekana siyasi sebeplerden dolayı ve redd-i miras geleneğinin bir sonucu olarak bir takım suni müdahaleler yapıldığını anlatan Çelik, ancak buraları aslına döndürme çalışmalarının süreceğini ifade etti.

Çelik şöyle devam etti:

''Burasını sadece kendimize ve Türkiye'ye ait de görmüyoruz. Burası bütün İslam dünyası, bütün insanlığa ait bir mirası barındırıyor. Cihanşümul bir karakteri var. Burası bizim ülkemiz, milletimiz adına değil, sadece Müslümanlar adına da değil, bütün insanlık adına nöbetini beklediğimiz bir yer. Bu mirası bütün insanlık adına koruyoruz.''

Eserlerin içinde bulunduğu kütüphanenin 1928'de 13 müstakil kitaplığın Ağalar Camii'nde biraraya getirilmesiyle oluşturulduğunu hatırlatan Çelik, 1999'daki depremde zarar gören caminin restore edildiğini söyledi.

Çelik, ''Halihazırda İslam tarihinin en değerleri eserleri burada yer alıyor. Şimdi bu kütüphane modern bir görünüm aldı ve gurur duyacağımız bir hale geldi'' diye konuştu.

Müzede fevkalede değerleri eserler olduğuna değinen Çelik, ''Toplam 21 bin 438 adet eser var. Bunların 18 bin 622 adedi el yazması. 2 bin 816 adedi nadir basma. Yaklaşık 600 el yazma kitap ve murakka içinde toplamda 10 bini geçen minyatür de buranın en büyük hazinelerinden'' dedi.

''Müzede bütün bir insanlık tarihinin değerini artıran, ona yön veren eserler var'' diyen Çelik, burada Osmanlı kitap sanatının baş yapıtlarından Karahisari Kur'an-ı Kerim'i, erken döneme ait 1330-31 tarihli minyatürlü Şahname ve 1513 tarihili Piri Reis'in dünya haritası gibi muhteşem eserlerin yer aldığını söyledi.

Çelik, tarihi eserleri koruma ve aslına döndürme çalışmalarının geleceğin yol haritasını belirleme bakımından önemli olduğunu, bakanlık olarak bunu bir sorumluluk olarak gördüklerini ifade etti.

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. A. Haluk Dursun da, program öncesi yeni kütüphanenin açılışıyla ilgili bilgi verdi, süreci anlatan sinevizyon gösterisi sundu.

Bakan Çelik, daha sonra Topkapı Sarayı Müzesi El Yazmaları Kütüphanesi'nin açılış kurdelesini kesti, kütüphaneyi gezdi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Topkapı Sarayı'na 300 milyon TL'lik restorasyon!
  • 24.11.2018 11:54

Topkapı Sarayı'na 300 milyon TL'lik restorasyon!

Yaklaşık 300 milyon liralık bütçeyle tarihin en kapsamlı restorasyon sürecini ge ...

Topkapı Sarayı, 300 milyon liralık bütçeyle restore ediliyor!
  • 27.12.2017 17:41

Topkapı Sarayı, 300 milyon liralık bütçeyle restore ediliyor!

Topkapı Sarayı’nı eski haline dönüştürmek için restorasyon çalışmaları başlatıld ...

Ayasofya ve Topkapı Sarayı hızla yenileniyor!
  • 16.08.2017 11:39

Ayasofya ve Topkapı Sarayı hızla yenileniyor!

İstanbul Valisi Vasip Şahin, restorasyon çalışmalarının devam ettiği Ayasofya Mü ...

Topkapı Sarayı'na 220 milyon TL'lik restorasyon!
  • 10.04.2017 10:57

Topkapı Sarayı'na 220 milyon TL'lik restorasyon!

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Topkapı Sarayı'nda 220 milyon liralık kapsaml ...

Topkapı Sarayı Müzesi El Yazmaları Kütüphanesi açıldı!
  • 10.09.2013 09:11

Topkapı Sarayı Müzesi El Yazmaları Kütüphanesi açıldı!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki yazma eserlerin ...

Topkapı Sarayı’nda birçok bölüm aslına uygun olarak restore edildi!
  • 04.09.2013 15:44

Topkapı Sarayı’nda birçok bölüm aslına uygun olarak restore edildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatıyla yapılan çalışmalarla Topkapı S ...