maritbet girişmaritbet
Tokat Zile'de 3 bin 600 tarihi ev restore ediliyor

Tokat Zile'de 3 bin 600 tarihi ev restore ediliyor

Tokat'ın 4 bin yıllık geçmişe sahip Zile ilçesinde bulunan sivil mimari örneği binlerce tarihi ev, Tokat Valiliği desteğiyle restore edilecek.

Tokat'ın 4 bin yıllık geçmişe sahip Zile ilçesinde bulunan sivil mimari örneği binlerce tarihi ev Belediye, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Tokat Valiliği desteğiyle restore ediliyor. Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, Yeni bir Beypazarı, Safranbolu ortaya çıkıyor dedi.

Zile'de kullanılmaz haldeki yaklaşık 3 bin 600 tarihi evin yeniden gün yüzüne çıkarılması için Zile Belediyesi harekete geçti. Belediye bu kapsamda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Tokat Valiliği ile birlikte ortak çalışma başlattı. Başlatılan çalışma kapsamında 67 tarihi evin restorasyonu tamamlandı. Ayrıca Amasya Caddesi üzerinde bulunan tarihi evlerin onarım projesi hazırlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ilçede bulunan 300 tarihi evin projesini de ihaleye çıkardı.

'Gizli bir hazine üzernde yaşadığımızı fark ettik” 

Zile'nin tarih, kültür ve medeniyet şehri olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, İlçemizde 3 bin 600 adet dünden bugüne bize miras bırakılan sivil mimari örneği evlerimiz var. Biz evlerimizi gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz. 3 bin 600 evimiz farkına varmadan aralarını betonlaştırmadığımız, koruduğumuz evlerimiz. Biz gizli bir hazinenin üzerinde yaşadığımız fark ettik. Bununla ilgili şu anda ülkemizde 8 belediyenin başardığı koruma amaçlı imar planımızı yaptık. Restorasyon çalışmalarımızı aşama aşama yapıyoruz. Şu anda Amasya Caddesi'ndeki tüm evlerimizin proje çalışmaları tamamlandı. Ayrıca Kültür Bakanlığı 300'e yakın evimizin de projesi için ihaleye çıktı. 17 adet evimizin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Orta Karadeniz Ajansının çağrısına uygun olarak yapmıştık ve projelerimiz onaylandı. Biz bu evlerimizi butik otel, yöresel yemeklerin ikram edildiği mekanlar, yaşanabilen evler haline getirmeye çalışıyoruz. dedi.

'Yeni bir Beypazarı, Safranbolu ortaya çıkmakta' 

İlçenin tanıtımı adına tur operatörleri ile görüştüklerini söyleyen Başkan Vidinel, Şu anda bir çok tur şirketleri programlarına aldılar. Her hafta 10 otobüs kadar turist alıyoruz. Tabi biz bunu yeterli görmüyoruz. Her geçen gün sayıyı artırma gayreti içerisindeyiz. İlçemiz Orta Karadeniz'in cazibe merkezi, ülkemizin de parlayan yıldızı. Anadolunun ortasından yeni bir Beypazarı, yeni bir Altındağ, yeni bir Safranbolu çıkmakta. Tarih ve kültür turizmine meyilli insanlarımızın da aşırı derecede dikkatini çekmekte. Halkımız da şu anda buna katkıda bulunuyor. 40 vatandaşımız da kendi ev ve iş yerlerinin restorasyonunu yaptı. diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tokat Zile'de 3 bin 600 tarihi ev restore ediliyor
  • 20.12.2017 17:03

Tokat Zile'de 3 bin 600 tarihi ev restore ediliyor

Tokat'ın 4 bin yıllık geçmişe sahip Zile ilçesinde bulunan sivil mimari örneği b ...

Tokat Zile, 3 bin 600 tarihi eviyle Safranbolu ve Beypazarı’na rakip oldu!
  • 25.11.2012 10:48

Tokat Zile, 3 bin 600 tarihi eviyle Safranbolu ve Beypazarı’na rakip oldu!

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, "3 bin 600 tarihi evimizle kulvarımız da Be ...

Tokat Zile’deki tarihi evler restore edilip turizme kazandırılacak!
  • 07.09.2012 07:27

Tokat Zile’deki tarihi evler restore edilip turizme kazandırılacak!

Yaklaşık 4 bin yıllık geçmişe sahip olan Tokat'ın Zile ilçesindeki tarihi evleri ...