maritbet girişmaritbet
Tevhide Hanım Köşkü, 80 milyon dolara satılıyor!

Tevhide Hanım Köşkü, 80 milyon dolara satılıyor!

Caddebostan’ın incisi Tevhide Hanım Köşkü, tam 80 milyon dolara satışa çıkarıldı. Astronomik rakam, ağızları açık bıraktı.

İstanbul Anadolu Yakası'nda bulunan ve Caddebostan'ın 'incisi' olarak kabul edilen 'Tevhide Hanım Köşkü', ihtişamıyla herkesin ağzını açık bıraktı.

"Caddebostan" denilince ilk akla gelen köşklerden biri olan mimari harikası bu yapı, bugüne kadar önemli isimleri ağırladı. Sarayı yaptıran tarihi şahsiyet, Abdülhamit döneminde Yıldız Sarayı'nda başmabeyincilik görevinde bulunan Ragıp Sarıca Paşa'ydı. Ragıp Paşa, kızı Tevhide Hanım için bu köşkü 1906 yılında yaptırdı. Köşkün mimarisi, o dönemin İstanbul Mühendislik Mektebi hocalarından Prusyalı August Carl Friedrich Jasmund tarafından tasarlandı. 1920 yılında vefat eden Ragıp Paşa'nın 3 kızı Tevhide, Nahide ve Ayşe Hanım, 1936 yılına kadar bu köşkte yaşadı. 1936 yılında köşkü Yusuf Ziya Demiriz satın aldı. Demiriz, 1960'daki vefatına kadar da köşkün sahibi olarak kaldı. Sonrasında defalarca el değiştiren yapı, kat kat kiralandı. Vehbi Koç, Abidin Dino, Ömer Yüksel gibi birçok tanınmış isim bu köşkte kiracı olarak kaldı. Defalarca el değiştiren ve şimdiki sahibi gizli tutulan Tevhide Hanım Köşkü, astronomik satış bedeliyle dudak uçuklattı. 4 katlı köşk, tam 80 milyon dolara satışa çıkarıldı. Köşkün satışıyla ilgli internette ilanlar hazırlandı. Söz konusu ilanlarda köşkün özellikleri ve muhteşem fotoğrafları yer aldı.

Bina metrekare: Bin 500
Arazi metrekare: 8 bin 500
Oda sayısı: 10
Kat sayısı: 4

Mermerler İtalya'dan, perkeler Viyana'dan… 

Tevhide Hanım Köşkü'nün özellikleri saymakla bitmiyor: 8 dönüm bahçe içinde mimari güzelliği ile dikkat çeken köşk, 4 kattan oluşuyor. Ahşap tavanlarda yoğun süslemeler bulunuyor. Mermerlerin İtalya'dan, parkelerin ise Viyana'dan getirildiği biliniyor.

Saray yavrusu

80 milyon dolara satışa çıkarılan Tevhide Hanım Köşkü, ihtişamıyla büyüledi. Gözler, köşkün tarihine çevrildi. 

Köşke adını veren Tevhide Hanım, Başmabeynci Sarıcazade Ragıp Paşa'nın 3 kızından biriydi. Ragıp Paşa, bu köşkü 1906'da kızı Tevhide Hanım'ı, Hasan Tosun ile evlendirirken düğün hediyesi olarak inşa ettirdi. Ancak Tevhide Hanım, daha 19 yaşındayken ilk çocuğunun doğumu sırasında can verdi. Engelli olarak doğan kız bebeğe annesinin adı verildi. Hasan Tosun, kızı Ayşe Tevhide ve dadısı bu köşkte otururlarken Ragıp Paşa'nın 2 kızı daha dünyaya geldi. Onlar da enişte ve yeğenleriyle birlikte bu köşkte yaşamaya devam etti. 1936'da köşkü Yüksek Mühendis Yusuf Ziya Demiriz satın aldı. Tevhide Hanım Köşkü'nü tek başına düşündüğümüz zaman anlamı eksik kalır. Çünkü aslında aynı anda yakınına komşu bir köşk daha yapılıyor: Ragıp Sarıca Köşkü. Caddebostan'daki 27 dönümlük bahçe içindeki Ragıp Sarıca Köşkü için, "Saray yavrusu" deniyor. Tavanları altın varaklarla süslü, ada tarafı kuleli, 4 katlı bu köşk, o zaman kırk bin altına yaptırılmış. Ragıp Paşa, bu köşkte çok az kalır, daha çok Sarıyer'deki yalısında ve Yıldız'da otururmuş. Bu köşk şimdi ünlü Çiftçi Ailesi'nin elindedir. Gayrimenkule olan merakıyla bilinen Ragıp Paşa'nın ağabeyi Arif Paşa, Abdülhamit'in hekimidir. Onun da pek çok gayrimenkulü var. Ama bu isim daha çok Moda'da sahibi olduğu beş katlı (her katında bir salon ve beş oda) kesme taş köşkle hatırlanıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Deniz salyası Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde görülmeye devam ediyor
  • 07.06.2021 17:29

Deniz salyası Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde görülmeye devam ediyor

Marmara Denizi kıyılarını kaplayan ve halk arasında "deniz salyası" olarak da bi ...

Avrupa Konutları Yamanevler'de daireler 910 bin TL'den başlıyor!
  • 03.12.2018 16:53

Avrupa Konutları Yamanevler'de daireler 910 bin TL'den başlıyor!

Artaş İnşaat'ın Anadolu Yakası’ndaki ilk konut projesi olan Avrupa Konutları Yam ...

Sinpaş Time Finans Şehir'de daireler 442 bin TL'den satışta
  • 23.11.2018 17:18

Sinpaş Time Finans Şehir'de daireler 442 bin TL'den satışta

Sinpaş tarafından hayata geçirilecek olan Sinpaş Time Finans Şehir projesi Sinpa ...

Tevhide Hanım Köşkü, 80 milyon dolara satılıyor!
  • 05.01.2018 10:42

Tevhide Hanım Köşkü, 80 milyon dolara satılıyor!

Caddebostan’ın incisi Tevhide Hanım Köşkü, tam 80 milyon dolara satışa çıkarıldı ...

Anadolu yakasında binalara kat sınırı mı geliyor?
  • 14.02.2017 17:02

Anadolu yakasında binalara kat sınırı mı geliyor?

Maltepe, Kartal, Pendik başta olmak üzere Anadolu yakasındaki bazı ilçelerde de ...

İstanbul Anadolu Yakası'nda elektrik kesintisi
  • 23.10.2016 10:46

İstanbul Anadolu Yakası'nda elektrik kesintisi

Ataşehir, Beykoz, Kartal, Şile, Kadıköy, Maltepe, Ümraniye ve Sultanbeyli'nin ba ...