maritbet girişmaritbet
TCDD yeni bir sürece giriyor!

TCDD yeni bir sürece giriyor!

Türkiye Demiryolu Sektörünün Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile serbestleşme çalışmalarına devam eden TCDD, TCDD Taşımacılık AŞ'yi kuruyor.

Demiryollarında serbestleşmenin önünü açan düzenleme kapsamında oluşturulan TCDD Taşımacılık AŞ'nin oluşumuna yönelik hazırlık çalışmaları devam ediyor. Şirketin kurulması ile ilgili AB'den teknik danışmanlık hizmeti sürerken, şirketin 2015 yılının ikinci yarısında kurulması planlanıyor. Avrupa Birliği mevzuatına uygun olarak demiryolu sektörünün yasal ve yapısal çerçevesinin oluşturulması amacıyla 1 Mayıs 2013 tarihinde çıkarılan Türkiye Demiryolu Sektörünün Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile demiryolu taşımacılığında yeni bir sürece girildi. Demiryollarında serbestleşmenin önünü açan düzenleme kapsamında kurulacak. TCDD Taşımacılık AŞ'nin oluşumuna yönelik hazırlık çalışmaları devam ediyor. Yıl sonu itibariyle TCDD ile TCDD Taşımacılık AŞ'nin ayrışması çalışmaları tamamlanacak. Böylece yük ve yolcu taşımacılığı rekabete açılacak, özel sektör kendi trenleri ve kendi personeliyle demiryolu taşımacılığı yapma imkânına kavuşacak.

AB'den teknik danışmanlık

Demiryolu alt yapısının özel sektöre açılmasını içeren Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesinin ardından mevzuatta yapılacak düzenlemelere ilişkin çalışmalar devam ediyor. AB uzmanlarından konuyla ilgili 2014-2015 yıllarını kapsayan 2 yıllık teknik danışmanlık hizmeti alınıyor. Bunun amacı, sektörde eşit, serbest, adil ve sürdürülebilir rekabeti sağlamak. Danışmanlık hizmetinin ardından TCDD Taşımacılık AŞ'nin 2015 yılının ikinci yarısında kurulması planlanıyor. Taşımacılık işleri yeni kurulacak şirket tarafından yapılacak. Bu tarihten itibaren sektör tamamen serbestleşebilecek ve özel sektörün taşımacılık yapmasına yönelik demiryolu işletmeleri için lisanslama çalışmalarına başlanabilecek.

Şirketlere lisans belgesi

Demiryollarında taşımacılık yapmak isteyen bir demiryolu işletmecisi, gerekli şartları sağlayarak Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü' nden lisans alacak. Çıkarılacak altyapıya erişim ve ücretlendirme yönetmeliği kapsamında da demiryolu işletmecileri altyapı yöneticisi olan TCDD'ye belirlenecek altyapıya erişim ücreti ödeyerek taşımacılık yapabilecekler.

5 yıl devlet desteği

TCDD Taşımacılık AŞ'ye, 5 yıl devlet desteği devam edecek. Serbestleşme ile birlikte özel sektörle rekabete girecek ve anonim şirket olmasından dolayı daha fazla insiyatif sahibi olacak TCDD Taşımacılık AŞ yönetiminin, gerek yeni projeler, gerekse tarifeler konusunda farklı politikalar geliştirmesi bekleniyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Turistik Doğu Ekspresi seferlerine yeniden başlıyor
  • 12.11.2021 17:10

Turistik Doğu Ekspresi seferlerine yeniden başlıyor

TCDD Taşımacılık AŞ tarafından Ankara-Kars hattında hizmete sunulan ancak yeni t ...

YHT'lerle bugüne kadar taşınan yolcu sayısı 60 milyona yaklaştı
  • 09.11.2021 11:47

YHT'lerle bugüne kadar taşınan yolcu sayısı 60 milyona yaklaştı

TCDD Taşımacılık AŞ tarafından özellikle Ankara-İstanbul-Ankara hattında artan t ...

Milli elektrikli tren gelecek yıl raylarda olacak!
  • 26.10.2021 10:39

Milli elektrikli tren gelecek yıl raylarda olacak!

2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, saatte 160 kilometre hıza uy ...

Doğu Ekspresi, yaz sezonunda turistlerden büyük ilgi gördü
  • 30.09.2021 16:40

Doğu Ekspresi, yaz sezonunda turistlerden büyük ilgi gördü

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ara verilen seferlerine ye ...

Trenlerde negatif PCR test ibrazı 6 Eylül'de başlıyor
  • 01.09.2021 17:32

Trenlerde negatif PCR test ibrazı 6 Eylül'de başlıyor

Şehirlerarası trenlerde seyahat edecek yolcuların 6 Eylül’den itibaren aşı kartl ...

Ana hat trenleri 12 Temmuz'da seferlerine yeniden başlayacak
  • 10.07.2021 17:05

Ana hat trenleri 12 Temmuz'da seferlerine yeniden başlayacak

Salgın nedeniyle 28 Mart 2020'de seferlerine ara verilen ana hat trenleri, 12 Te ...