maritbet girişmaritbet
Tayvan'ın Kaohsiung Stadı kendi enerjisini üretecek

Tayvan'ın Kaohsiung Stadı kendi enerjisini üretecek

Tayvan'ın Kaohsiung Stadyumu Müdürü Huang, enerjisinin tamamını güneşten karşılayan stadyum ile ilgili bilgiler verdi.

Tayvan'ın Kaohsiung kentinde bulunan ve enerjisinin tamamını güneşten karşılayan stadyumun müdürü Huang I-Ting, birçok uluslararası müsabakaya ev sahipliği yapan Kaohsiung stadyumunun, 2009'dan bu yana 9,7 milyon kilovatsaatin üzerinde enerji ürettiğini ve bu sayede yıllık 660 ton karbondioksit salımını önlediğini söyledi.

Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi (TAITRA) tarafından organize edilen Güneş Enerjisi Toplantı'sında AA muhabirine konuşan Huang, 1 megavat kurulu güce sahip stadyumda, 8 bin 884 güneş paneli bulunduğunu anlattı.

Huang, stadyumun birçok çevresel faktör dikkate alınarak Japon Mimar ve Tasarımcı Toyo Ito tarafından tasarlandığını ve kuruluşundan bu yana 9 milyon 781 bin 577 kilovatsaat elektrik ürettiğini ifade etti.

 Stadyumda üretilen elektriğin fazlasının halkın kullanımı için şebekeye aktarıldığını dile getiren Huang, "Yıllık ortalama 1,1 milyon kilovatsaat üretim yapan stadyum, kullandığı temiz enerji sayesinde, yıllık 660 ton karbondioksit salımını önlüyor." dedi.

Huang, 55 bin kişilik stadyumun yaklaşık 19 hektarlık alan üzerinde kurulu olduğunu belirterek, "Stadyuma ek olarak ekolojik park da bulunuyor. Bir çok uluslararası organizasyona da ev sahipliği yapan stadyum, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği ve Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği standartlarına sahip." diye konuştu.

Dünyadan örnekler

Güneş enerjisi sistemleri ABD'de özellikle araba yarış pistleriyle Amerikan Futbolu ve beyzbol sahalarının çatılarında, Avrupa'da da futbol ve basketbol sahalarında yaygın olarak kullanılıyor.

ABD'deki Indiana motor yarış pisti, 9 megavat güneş enerjisi kurulu gücüyle dünyanın en büyük spor tesisi olarak biliniyor. Bu tesisten artan elektrik binden fazla evin enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.

Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen kaza sonrası alternatif enerji kaynaklarına yönelen Japonya'da da golf sahalarının kullanılmayan alanlarına güneş panelleri yerleştiriliyor. 

Türkiye'de ise kendi enerjisini üretecek ilk stad olarak hayata geçirilecek Antalya Arena'nın, 13 bin metrekarelik alan üzerindeki kurulum çalışmaları sürdürülüyor. Stadyum, 1,4 megavat gücündeki güneş panelleriyle hem sahanın ihtiyacını karşılayacak hem de üretilen elektriğin fazla kısmı şebeke sistemine iletilecek.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Türkiye'de yapımı devam eden ve güneş enerji sistemlerini içeren en az 30 spor tesisi bulunuyor. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tayvan'ın Kaohsiung Stadı kendi enerjisini üretecek
  • 28.05.2016 13:16

Tayvan'ın Kaohsiung Stadı kendi enerjisini üretecek

Tayvan'ın Kaohsiung Stadyumu Müdürü Huang, enerjisinin tamamını güneşten karşıla ...