maritbet girişmaritbet
Taştan mobilya ihracatı katladı!

Taştan mobilya ihracatı katladı!

Dünyanın en büyük doğaltaş rezervlerine sahip Türkiye, taştan mobilya ihracatını hızla artırıyor.

Genelde büyük inşaat projelerine ürün göndermeye alışık olan sektörde bir firma ilginç ürünlerle katma değerini katlamayı başardı. Mermer ve travertenden üretilen masa, kütüphane, sandalye gibi ürünler özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinin ilgisini çekiyor.

Torbalı ilçesinde mermer işleme tesisi bulunan ve aynı zamanda Ege Maden İhracatçı Birliği başkanlığı görevini yürüten Mevlüt Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada tüm sektörlerde olduğu gibi doğaltaşta da katma değeri yüksek ürün ihracatının çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Mermer sektörüne ilk olarak eşya üreterek başladığını, daha sonra ocak sahibi olarak farklı sektörlere hitap eder konuma geldiğini kaydeden Kaya, mermer ve traverten ihracatçısının bugün dünyanın hemen her ülkesine ürün gönderdiğini, bir çok dev projede bu taşların kullanıldığını ifade etti.

Sektör olarak 2023 hedeflerini yakalamak için ihracat miktarıyla birlikte değerini de artırmaya odaklandıklarını, mobilya ürünlerinin bu anlamda çok özel bir yerinin olduğunu anlatan Kaya, "Bir tır mermer mobilyanın değeri aynı miktardaki mermer plaka veya fayanstan ortalama 10 kat daha fazladır. Üründeki tasarım ve işçilik arttıkça değeri katlanarak artar. 10 tır mermer plaka satmakla 1 tır mermer masa satmak aynı kazancı getiriyor. Bu nedenle eşyaya dönüşmüş ürünlere büyük önem veriyoruz" dedi.

 Yüksek teknoloji ürünleri

Ocaktan çıkan blok mermerleri, tesislerindeki yüksek teknolojili makinelerle dilimlere ayırdıklarını, belirlenen tasarıma göre bir çok işlemden geçen mobilyaların ihracatı yapılacak ülkeye demonte vaziyette gönderildiğini ifade eden Kaya, şu bilgileri verdi:

"Dünya çapında dağıtım yapan bir şirketle 27 yıldır çalışıyoruz. Mobilyalarımız Kanada'dan Avustralya kadar bir çok konutta kullanılıyor. Kuzey Avrupa ülkeleri başta olmak üzere İngiltere, ABD, Kuveyt'e çok miktarda ürün gönderiyoruz. Krizle birlikte mobilya ürünlerinin ihracatında bir gerileme oldu. Gönderdiğimiz mobilya miktarı, haftada 6'dan 2'ye kadar geriledi. Bu dönemde lüks konutlara yönelik ihracatta herhangi bir gerileme olmadı. Son aylarda özellikle ABD ve Ortadoğu pazarındaki hareketlilikle siparişler yeniden canlanmaya başladı. 2015 yılında tekrar eski ihracat seviyelerini yakalayacağımızı umuyoruz."

Taşta da diğer mobilya ürünlerinde olduğu gibi tercihleri modanın belirlediğini, bu yıl siyah-beyaz kontrastı olan ürünlerle travertenlerin talep gördüğünü söyleyen Kaya, en fazla masa ürettiklerini, talebe göre kütüphane, konsol ve sandalye de üretebildiklerini belirtti.

Kaya, geçmişte tasarımı da kendilerinin yaptığını ancak çok farklı ülkelere ihracat yapılması ve beğenilerin değişiklik göstermesi nedeniyle hedef pazarlardan gelen tasarımları uyguladıklarını dile getirdi. 

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çin ve Hindistan'da doğal taş talebi arttı
  • 05.09.2017 09:26

Çin ve Hindistan'da doğal taş talebi arttı

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Çin ve Hindistan'da inşaat ...

Türk Kültür Evi'nin mermerleri Ege'den!
  • 15.05.2016 10:51

Türk Kültür Evi'nin mermerleri Ege'den!

ABD'nin North Carolina eyaletinde yaptırılacak Türk Kültür Evi'nin mermerlerini ...

Taştan mobilya ihracatı katladı!
  • 13.02.2015 13:25

Taştan mobilya ihracatı katladı!

Dünyanın en büyük doğaltaş rezervlerine sahip Türkiye, taştan mobilya ihracatını ...