maritbet girişmaritbet
Taşkından zarar gören tarihi cami restorasyonunda sona yaklaşıldı

Taşkından zarar gören tarihi cami restorasyonunda sona yaklaşıldı

Edirne'de taşkın sahasında kalan caminin korunması için drenaj kanalları yapılacak cami gelecek yıl ibadete yeniden açılacak.

Edirne'de taşkın sahasında kalan caminin korunması için drenaj kanalları yapılacak ve cami gelecek yıl ibadete yeniden açılacak.

Osmanlı vezirlerinden Süleyman Paşa tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilen cami, taşkınlar zamanı dipten sızan taşkın suyuyla zarar görerek kullanılamaz hale geldi. Vakıflar Genel Müdürlüğünce 5 yıl önce restorasyonuna başlanılan camide çalışmalar zaman zaman su kaynamaları nedeniyle aksadı.
Sorunun giderilmesi sonrası hız verilen çalışmaların tamamlanmasının öngörüldüğü 2018 yılında caminin ibadete yeniden açılması hedefleniyor.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, çalışmaların sürdüğünü belirterek, restorasyonun titizlikle yapıldığını söyledi.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Güneren, şöyle konuştu:

"Bu tarihi caminin banisi Rumeli Beylerbeyi ve 2'inci Beyazıt'ın vezirlerinden biri olan Süleyman Paşa. Kendi adına bu camiyi 1400'lü yılların sonunda yaptırıyor. Bu caminin çok zarif bir son cemaat bölümü var 3 kubbeden oluşan. Biz söz konusu yerin uygulamasına başlamadan önce bu alan yıkık durumdaydı.
Minaresi de kaide bölümüne kadardı diğer kısımları yıkıktı. Minarenin tamamı restore edildi. Son cemaatinde özgün bir şekilde yapım çalışmaları sürüyor. 2018 yılı içerisinde caminin restorasyonunu tamamlayıp ibadete açmayı planlıyoruz. Restorasyona başlarken sözleşme bedeli 1 milyon 500 bin liraydı. Ancak restorasyonlarda işe başlayınca maliyetlerin arttığı görülür. Yaklaşık 3 milyon liraya restorasyonun tamamlanmasını öngörüyoruz. İşin gerektirdiği tüm işlemler eksiksiz olarak yapılacak." şeklinde konuştu.

Taşkınlardan korunacak

Restorasyon çalışmaları sırasında kentte yaşanan taşkınların çalışmaların tamamlanmasını geciktirdiğini aktaran Güneren, şöyle devam etti:

"Restorasyonun uzamasının bir nedeni caminin taşkın bölgesi içinde olması. Caminin konumu Tunca Nehri'ne 25 metre uzaklıkta. Nehrin debisi yükseldiğinde caminin bahçesinde ve hatta içerisinde su kaynamaya başlıyor. Böyle olunca su baskınlarına maruz kalıyor. Caminin minaresi, mahfili, kalem işleri iç ve dış düzenlemelerin yanında camiyi su taşkınlarından korumak için çalışma yapacağız. Özellikle bunun projesi üzerinde çalıştık ve ciddi hesaplar yaptık. Koruma Kurulu tarafından proje onaylandı. Bu kapsamda drenaj kanalları ve toplama havuzları yapılacak. Zemin suyunda bir artma olduğunda kanallar vasıtasıyla su tahliye edilecek. Böylece cami ve çevresinde herhangi bir su birikmesine müsaade etmeyeceğiz."

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Taşkından zarar gören tarihi cami restorasyonunda sona yaklaşıldı
  • 14.12.2017 17:00

Taşkından zarar gören tarihi cami restorasyonunda sona yaklaşıldı

Edirne'de taşkın sahasında kalan caminin korunması için drenaj kanalları yapılac ...