maritbet girişmaritbet
Taşınan ağaçlar yeni yerlerinde yeşile durdu

Taşınan ağaçlar yeni yerlerinde yeşile durdu

Bir estetik cerrah titizliği ile yapılan taşımanın ardından yoğun bakıma alınan 232 ağaç, yeni yerlerinde yaşamlarını sürdüreceklerini müjdeledi.

Zekeriyaköy'de gerçekleştirilen bir konut projesinin inşaat alanında bulunan 232 ağaç Sonbahar'da bulundukları yerlerden alınıp arazi içinde başka bir alana taşınmıştı. 

Taşınan ağaçların yeni yerlerinde yaşayıp yaşamayacağı tartışma konusuydu. Geçtiğimiz günlerde taşınan ağaçlar yeni yerlerinde daha uzun yıllar yaşayacaklarını müjdelediler.

Ağaçların taşıma ve bakım işlemlerini gerçekleştiren Alman OPİTZ firması uzmanlarından Francesco Maccazzola geçtiğimiz günlerde yine İstanbul'daydı. Artık yeşile duran ağaçların bakımlarını ekibi ile birlikte özenle gerçekleştirdi.

köy projesi

Maccazzola, ağaçların yerlerinden taşınıp, yeşille durmasına kadar geçen süreci anlattı: Zekeriyaköy'de KÖY projesi içinde yer alan 232 ağacın taşınma süreci 1.5 yıl önce başlamış.

İnşaat sahası içinde yer alan ağaçların durumu, kaç yaşında oldukları türleri ve yaşadıkları ortam belirlendikten sonra, yeni yaşamlarını en sağlıklı sürdürecekleri alanlar belirlenmiş.

Ağaçların sayımı ve numaralandırılması yapıldıktan sonra Almanya'dan özel olarak getirilen Optimal 3000 ve Optimal 2500 ağaç transplantasyon makineleriyle ağaçlar yeni yerlerine nakledilmiş. 

Maccazola'nın deyimiyle bu işlem tam bir estetik cerrah titizliği ile yapılmış.

Ağaçlara zirai ve bitkisel bakım faaliyetlerine gelmiş sıra. Bir nevi yoğun bakıma alınmış ağaçlar. Endoterapi adı verilen bir işlemle ağaçların rehabilitasyon alanları, su çemberlerinin doğru olup olmadığı kontrol edilmiş öncelikle.

ağaç taşıma işlemi

Yapılması gereken bakımın türü belirlenmiş ve her bir ağaç için talimatnameler hazırlanmış. Ağaçların, tekrar doğal yaşamlarına dönebilmeleri için her ay düzenli olarak Alman ekip Türkiye'ye gelerek talimatnamelere uygun bakım işlemlerini gerçekleştirmiş.

Ekip, Mayıs ayı sonunda yaptıkları çalışmanın sonuçlarını almış. Bahar yüzünü gösterince ağaçlar da yeşillenmeye ve çiçek vermeye başlamış.

Maccazola, çalışmalarının henüz bitmediğini 2 yıl daha ellerini ağaçların üzerinden çekmeyeceklerini söylüyor ve “Ağaçları tekrar eski formuna kavuşturmak için  2 yıl boyunca bakımları sürdüreceğiz. Yaptığımız Endoterapi adı verilen bakımla, ağacın gövdesinden belli bir karışım enjekte ediyoruz. Bu karışım, ağaçların tekrar yapraklanmasını, filizlenmesini ve köklerini tekrar salmasını hızlandırıyor” diyor.

ağaç taşıma işlemi

Maccazola konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Bu projedeki avantajımız bütün ağaçların aynı saha içerisinden alınıp, yeni yerine yine aynı sahaya nakledilmesi. Habitat alanını çok fazla değiştirmedik. Canlı bir varlığın taşınmasından bahsediyoruz, bu tür işlemler çok büyük hassasiyetle yapılmalı ve operasyondan sonraki bakımları da profesyonelce planlanıp gerçekleştirilmelidir." 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Köy Zekeriyaköy'de son durum ne?
  • 28.01.2017 15:52

Köy Zekeriyaköy'de son durum ne?

Siyahkalem tarafından inşa edilen Köy Zekeriyaköy projesinin son hali havadan gö ...

Mustafa Sandal eşiyle Köy projesinde!
  • 20.11.2014 11:15

Mustafa Sandal eşiyle Köy projesinde!

Emlak Konut GYO güvencesiyle Siyahkalem Mühendislik tarafından inşa edilen Köy p ...

Köy, Emlak Konut'un “Şimdi Al 2019’da Öde” kampanyasına katılıyor
  • 14.09.2017 15:00

Köy, Emlak Konut'un “Şimdi Al 2019’da Öde” kampanyasına katılıyor

Siyahkalem, KÖY projesinin 3. ve son etabındaki 209 konutu, 14 Eylül’den itibare ...

Köy'de yüzde 3 oranla kredi imkanı!
  • 12.08.2016 13:23

Köy'de yüzde 3 oranla kredi imkanı!

1,167 konutluk KÖY projesinde enflasyonun yüzde 5 altında; yıllık %3 oranla kred ...

Taşınan ağaçlar yeni yerlerinde yeşile durdu
  • 11.06.2015 13:58

Taşınan ağaçlar yeni yerlerinde yeşile durdu

Bir estetik cerrah titizliği ile yapılan taşımanın ardından yoğun bakıma alınan ...