maritbet girişmaritbet
Tarihi Zeynel Bey Türbesi taşınıyor!

Tarihi Zeynel Bey Türbesi taşınıyor!

Batman'daki tarihi Zeynel Bey Türbesi, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınıyor.

Türkiye'de ilk defa uygulanacak Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma ve Kurtarma Çalışmaları kapsamında, Zeynel Bey Türbesi, Ilısu Baraj Göl alanından çıkarılarak, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınıyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıl önce taşıma işinin hem projelendirme hem de kaldırma ve taşıma ihalesinin yapıldığını anımsattı. 

Projelendirme çalışmalarının tamamlandığını ve türbenin taşınması için inşaat aşamasının başlatıldığını aktaran Eker, türbenin temelinde iyileştirme yapıldığını söyledi. Eker projeyle ilgili şunları anlattı: "Türbenin etrafı 90 santimetre kalınlığında bir betonarme yapı ile birleştirildi. 90 santimetrelik o betonun altından Zeynel Bey Türbesi temelden zemin seviyesinde kesildi. Bugün itibarıyla da yerden 1,5 metre yüksekliğe kadar SPMT dediğimiz araçlarla taşınması için kaldırıldı. SPMT'ler bu 90 santimlik betonarme yapının altına girecekler ve Zeynel Bey Türbesi o SMPT'lerin üzerine oturtulacak. Yaklaşık bin 935 metre uzunluktaki yolun sonundaki yeni yerine inşallah sabah nakledilmeye başlanacak."

Zeynel Bey Türbesi'nin araçlara yerleştirildiğini belirten Eker, taşıma işleminin hava durumuna bağlı olarak yaklaşık 6-7 saat sürebileceğini kaydetti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile taşıma işlemi için sürekli görüştüklerini dile getiren Eker, "Hava şartlarında bir bozulma olursa anında bulunduğu yerde park edilecek ve tekrar hava şartları iyileştiği zaman işleme devam edeceğiz." dedi. Batman'ın Hasankeyf ilçesinde inşa edilen Ilısu Barajı'nın tamamlanmasıyla su altında kalacak 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin yeni yerine taşınma işlemi için Kendinden Tahrikli Modüler Taşıyıcı (SPMT) kullanılıyor.

Zeynel Bey Türbesi ve taşıma esnasında kurulacak ek düzeneğin maksimum ağırlığı toplam bin 200 ton. Bu ağırlığın 5 SPMT ile rahatça taşınabileceği düşünülse de herhangi bir risk oluşmaması için taşımada altı SPMT kullanılmasına karar verildi. Çok fonksiyonlu ve her türlü arazi şartına uygun tasarlanan aracın her tekerleği bağımsız hareket ediyor ve 360 derece dönebiliyor.

Hollanda ve Türk firması tarafından hazırlanan projeyle gerçekleştirilen 1100 tonluk Zeyney Bey Türbesi'nin taşıma işlemi Türkiye'de ilk kez kullanılan bir yöntemle gerçekleştiriliyor. Özel bir yol yapılarak hazırlanan projeye göre yapılan taşıma işleminin 8 saatte tamamlanması bekleniyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

“İşyeri kiralarında şartlar değişiyor”
  • 29.06.2020 14:32

“İşyeri kiralarında şartlar değişiyor”

Yenilenen işyeri kiralarında, kira bedeli artış oranın 1 Temmuz itibarı ile tüke ...

Artvin'in Yusufeli İlçesi 7'nci kez taşınıyor!
  • 27.12.2018 12:57

Artvin'in Yusufeli İlçesi 7'nci kez taşınıyor!

Artvin'in Yusufeli ilçesinde yapımı süren Yusufeli Barajı, ilçe merkezi ve 4 köy ...

Artvin Camili'de HES'e izin çıkmadı
  • 25.11.2018 11:23

Artvin Camili'de HES'e izin çıkmadı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Artvin'in Borçka ilçesinde yapılması planlanan ...

Yusufeli Barajı ve HES Projesi'nde dağcılar da çalışıyor!
  • 23.05.2017 14:08

Yusufeli Barajı ve HES Projesi'nde dağcılar da çalışıyor!

İnşaatı devam eden Yusufeli Barajı ve HES Projesi'nin inşaatında profesyonel dağ ...

Hasankeyf'te 60 bin metrekarelik müze kuruluyor
  • 16.05.2017 14:52

Hasankeyf'te 60 bin metrekarelik müze kuruluyor

Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'nda 60 bin metrekarelik Türkiye'nin en modern ...

Batman'daki Zeynel Bey Türbesi'ne deprem izolatörü
  • 15.05.2017 16:21

Batman'daki Zeynel Bey Türbesi'ne deprem izolatörü

Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na getirilen tarihi Zeynel Bey Türbesi'ne 7 ş ...