maritbet girişmaritbet
"Tarihi Yarımada'yı A'dan Z'ye gözden geçiriyoruz"

"Tarihi Yarımada'yı A'dan Z'ye gözden geçiriyoruz"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Tarihi Yarımada'daki yapıları kayıt altına almanın önemine dikkati çekti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Tarihi Yarımada'nın korunması amacıyla kültür varlıklarının durumunun net bir şekilde ortaya konulacağı envantere ilişkin, "Bütün Tarihi Yarımada'yı A'dan Z'ye tekrar inceleyerek bütün yapıların orijinaline uygun şekilde tescil edilip edilmediğini kontrol ediyoruz." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan, içerisinde Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camisi, Ayasofya Müzesi, Kapalı Çarşı gibi birçok önemli kültürel değeri barındıran Tarihi Yarımada'daki yapıların durumunun tespit edilmesi için harekete geçti.

Bakan Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konuyla ilgili ön inceleme yaptırdıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Ön incelemede hem bizim müze ve kültür varlıklarımızın envanteri hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Kurulu'nun envanterinde farklılıklar görünmeye başlamıştı. Bu amaçla bütün Tarihi Yarımada'yı A'dan Z'ye tekrar inceleyip bütün yapıların orijinaline uygun şekilde tescil edilip edilmediğini gözden geçiriyoruz. Bakanlık olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak yaptığımız bir çalışma. Genel kabul ve şartları bakanlığımız tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde bu çalışma gerçekleştiriliyor. Çalışmanın amacı açıkçası, tarihi eser veya kültür varlığı olup da herhangi bir sebeple, tapuda kaydı olmayan, tescile geçmemiş veya geçtikten sonra bozulmuş olan kayıtların, geçmişine ve aslına uygun şekilde tekrar tescil edilip kayıtlara geçirilmesi. Bu bağlamda 2019'un ilk çeyreği içinde bu süreci tamamlayacağız. Bu süreç tamamlandıktan sonra Tarihi Yarımada içerisindeki tarihimizin geleceğini de kurtarmış olacağız."

Tarihi yapıları kayıt altına almanın önemine dikkati çeken Ersoy, "Kayıt altına alamadığınız bir yapının yok olma ihtimali çok yüksek. Yok edilebilir. Yok olduktan sonra da kaydı yoksa zaten bunu ispatlayamazsınız. Geriye de getiremezsiniz. Eksiksiz bir şekilde, orijinaline, ilk doğduğu tarihe uygun bir şekilde kayıt altına alındıktan sonra herhangi bir restorasyon, inovasyon veya değişiklik sırasında, kaydına, aslına uygun bir şekilde yapılması gerekiyor. Aslında o tarihi yapının geleceğini kurtarmış oluyorsunuz. Bundan sonra da gelecek nesillere miras kalmasını garanti etmiş oluyorsunuz. Bunu başardığımız zaman onu tamamen korumamız altına almış oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı
  • 04.08.2023 18:28

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde d ...

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor
  • 06.04.2023 13:24

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor

İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi, restorasyon çalışmalarının ar ...

Bakan Ersoy: "İstanbul Kız Kulesi'nden seyredilecek"
  • 09.09.2022 15:04

Bakan Ersoy: "İstanbul Kız Kulesi'nden seyredilecek"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi'nde yapılan restorasyona i ...

Kara Surları Millet Bahçesi Projesi için düğmeye basıldı
  • 03.12.2021 16:29

Kara Surları Millet Bahçesi Projesi için düğmeye basıldı

Fatih Belediyesi, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan kara surlarının bir bölüm ...

“2021 turizm gelir hedefimizi 22 milyar dolar olarak güncelledik”
  • 25.11.2021 09:14

“2021 turizm gelir hedefimizi 22 milyar dolar olarak güncelledik”

T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, Uludağ Ekonomi Zirvesi kap ...