maritbet girişmaritbet
Tarihi Yarımada'nın kontrolü Fatih Belediyesi'nde!

Tarihi Yarımada'nın kontrolü Fatih Belediyesi'nde!

Bina tadilatları ve yenileme çalışmalarının büyük bir bölümü Koruma Kurulu onayına gitmeden KUDEB'e sunulacak.

Tarihi yarımadada bina tadilatları ve yenileme çalışmalarının büyük bir bölümü, artık Koruma Kurulu onayına gitmeyecek. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, oyçokluğuyla aldığı kararla, Fatih'teki yatırımların ve binaların yenilenmesinin önünü açacak plan notu değişikliğine imza attı. Karar, tarihi yarımadada, 10 bin tescilli eser niteliğindeki yapıların etrafındaki 50 bin binayı ilgilendiriyor. 

Yeni düzenlemeye göre, Fatih'te, Kentsel Arkeolojik Sit Alanı ve 1, 2 ve 3. derecede koruma bölgelerinin tamamındaki tescilli yapılar eskiden olduğu gibi Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca, bunun dışında kalan, tescilli yapılara komşu parsellerdeki yapılar ve tescilsiz yapılar belediye tarafından değerlendirilecek. Bu alanlarda bölgenin mimari karakteri göz önünde bulundurularak, doku bütünlüğünü zedelemeyecek mimari yaklaşımla plan ve plan hükümlerinde belirtilen esaslara göre, ilçe belediyesi uygulama yapacak.

‘BÜTÜN OLARAK BAKILMALI'

AK Partili İBB İmar Komisyonu Başkanı Hadi Diler, kararın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Müdürlüğü'nün eski eserler ve sit alanlarında Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) kurulması ve KUDEB'in görev alanlarını tanımlayan görüşüne ilişkin yazı doğrultusunda alındığını söyledi. Diler, “Karar, Anıtlar Kurulu'na gidecek. Kurul onayladığı zaman yürürlüğe girecek” dedi.

‘KURUL YERİNE KUDEB VAR'

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, tescilli binalara komşu parsellerle ilgili projelerin, belediye bünyesinde oluşturulan ve koruma kurullarında staj gören mimar, şehir plancısı ve arkeologların bulunduğu, bir nevi koruma kurulunun görevini üstlenen Koruma, Uygulama, Denetleme Bürosu (KUDEB) tarafından yapılacağını belirterek, “Artık Koruma Kurulu yerine KUDEB var” dedi. 

Konuyla ilgili Hürriyet'e açıklamada bulunan Başkan Demir “Şehrin Anayasası” olarak bilinen koruma planlarında binaların kaç katlı olacağının belli olduğunu, söz konusu düzenlemenin, ekonomik durgunluk yaşanan bir ortamda, tarihi yarımadada turizm yatırımlarının önünü açacağını savundu. 

Fatih'te 10 bin tarihi bina, etrafında da 50 bin tescilsiz bina bulunduğunu belirten Başkan Demir şunları söyledi: “Tescilsiz yapılarla ilgili projelerin hepsi, komşuluktan dolayı kurula gidiyordu. Bir proje, kuruldan en az 3 senede çıkıyordu. Kurul onayı olmadan işlem yapılamadığı için Fatih'e yatırımcı gelmiyordu. Ekonomik krizin olduğu bir dönemde, yatırımcıları tarihi yarımadaya davet ediyoruz. Her konuda desteğe hazırız.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tarihi Yarımada'nın kontrolü Fatih Belediyesi'nde!
  • 25.12.2016 08:21

Tarihi Yarımada'nın kontrolü Fatih Belediyesi'nde!

Bina tadilatları ve yenileme çalışmalarının büyük bir bölümü Koruma Kurulu onayı ...