maritbet girişmaritbet
Tarihi Kundupoğlu Konağı restorasyonla canlanacak

Tarihi Kundupoğlu Konağı restorasyonla canlanacak

Trabzon'da sivil mimarinin en eski örneği olan Kundupoğlu Konağı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce restore edilerek turizmin hizmetine sunulacak.

Ortahisar ilçesine bağlı Pazarkapı Mahallesi'nde, kentin en eski evlerinden olan ve tarihi 18. yüzyıla dayanan tescilli konak, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) desteğiyle aslına uygun restore edilerek, çevre düzenlemesi yapılacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hazırlanan ve 1 milyon 400 bin liraya mal olması öngörülen proje kapsamında, tarihi konağın, kültür ve sanat müzesi olarak hizmet vermesi planlanıyor.

Sözleşmesi DOKA ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından imzalanan projenin, kısa sürede ihaleye çıkması ve 2019'un ilk ayından itibaren restorasyon çalışmalarına başlanması hedefleniyor.

"Bu yapıyı yeniden hayata döndürmek istiyoruz"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kundupoğlu Konağı'nın bulunduğu alanın kentsel sit alanı olduğunu söyledi.

Konağın bulunduğu bölgede tarihi konaklar, cami ve hamamın yer aldığını dile getiren Ayvazoğlu, "Konağımızın bulunduğu alan, sivil mimarinin en eski örneklerinin bulunduğu bir yer. Kundupoğlu Konağı da sivil mimari örneklerinin en güzel ve en eskisidir." dedi. 

Ayvazoğlu, konağın tarihinin 18. yüzyıla dayandığını vurgulayarak, "Zaman içerisinde pek çok noktası ortadan kaldırılmış ama biz bunu yeniden hayata geçirecek, aslına döndürecek bir proje hazırladık. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak bu yapıyı yeniden hayata döndürmek ve sivil mimarimizin Trabzon'daki en eski örneği olan Kundupoğlu Konağı'nı canlandırmak istiyoruz." diye konuştu.

Konağın restorasyonuna yönelik bir proje hazırladıklarını ve DOKA'ya hibe başvurusunda bulunduklarını aktaran Ayvazoğlu, "DOKA'dan yaklaşık 1 milyon 400 bin liralık hibeyi aldık. Rölöve ve restorasyonu onaylanan bu projeyi kısa sürede hayata geçirmek ve burayı yaşayan bir kültür ve sanat müzesi haline getirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.  

"Restorasyona 2019'un ilk ayından itibaren başlayacağız"

Ayvazoğlu, projeyle ilgili kısa sürede ihaleye çıkacaklarını belirterek, restorasyonun ise 2019'un ilk ayından itibaren başlayacağını ifade etti.

Binanın, 18. yüzyılla tarihlenen iç ve orta sofalı sivil mimarinin bir örneği olduğuna dikkati çeken Ayvazoğlu, tavandaki işlemelerin, kalem ve ahşap işçiliğinin görülmeye değer olduğunu vurguladı.

Ayvazoğlu, konağın bahçesinde 1846 yılında yapımı tarihlenen bir çeşme olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Osmanlı döneminin yaşayan sokak kültürü dahil olmak üzere, bina yapılarının örneklerinin de ayrıca bulunmuş olduğu bir alan içerisindeyiz. Dolayısıyla bu yapı alanlarının pek çoğu kültürel varlığımız olarak tescillenmiş durumda. Bunları yeniden hayata geçirerek kültür ve turizm potansiyelini artırıp, sürdürülebilir bir turizm ve kültür aktivitesine kavuşmayı amaçlıyoruz. Trabzon'un yaşayan kültürünü geleceğe aktarmak istiyoruz. Hedefimiz, bu yapıyı Trabzon'un yaşayan bir kültür sanat müzesi haline dönüştürmektir." 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sancak Köşkü restore edildi
  • 28.02.2024 15:43

Sancak Köşkü restore edildi

Osmanlı sancağının muhafaza edilmesi amacıyla 16. yüzyılda inşa edilen Sanc ...

Yıldız Sarayı'nın restorasyonu sırasında duvar resimleri bulundu
  • 15.12.2023 14:16

Yıldız Sarayı'nın restorasyonu sırasında duvar resimleri bulundu

Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Yıldız Sarayı'nda devam eden çok yönlü re ...

Sinop Tarihi Cezaevi, Sinop’a gelip de gezilmek istenen ilk yer
  • 28.08.2023 13:58

Sinop Tarihi Cezaevi, Sinop’a gelip de gezilmek istenen ilk yer

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nin ...

Prof. Dr. Binan: "Restorasyon bize tarihin uzak noktalarından çok önemli mesajlar veriyor"
  • 07.07.2023 11:53

Prof. Dr. Binan: "Restorasyon bize tarihin uzak noktalarından çok önemli mesajlar veriyor"

Selimiye Camisi Restorasyonu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Can Binan, caminin yap ...

Tarihi köprüler koruma altında
  • 04.07.2023 11:02

Tarihi köprüler koruma altında

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Tarihi Köprüler Şubesi Müdürlüğü bünyesindeki ...

Kız Kulesi, açılış öncesi havadan görüntülendi!
  • 09.05.2023 15:57

Kız Kulesi, açılış öncesi havadan görüntülendi!

Kültür ve Turizm Bakanlığınca özgün malzemeler kullanılarak restorasyonu tamamla ...