maritbet girişmaritbet
"Tapu senetleri biraz daha akıllanmış olacak”

"Tapu senetleri biraz daha akıllanmış olacak”

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, QR kod özellikli yeni tapu senetleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Eskiyen tapu senetleri, QR (kare) kod özellikli yeni tapu senetleri ile değişiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan ve Selçuklu yıldızı ve motifleriyle süslenen tapu senetleri içerik olarak da güncellendi. 

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Tapu senetlerimiz birçok önemli bilgiyi içermiyordu. Son yapılan düzenleme ile bağımsız bölümlerin net ve brüt m²'leri, hisseli arazi ve arsalarda hissedarın sahip olduğu m², taşınmazın yerine ve öznitelik bilgilerine ulaşmamızı sağlayan yerini gösteren QR kod ve her bir taşınmaz için verilen taşınmaz numarası yeni tapu senetlerinde yer almaya başlayacak. Tapu senetleri biraz daha akıllanmış olacak” dedi. 

Yeni Tapu Senetlerinde Neler Değişti?

Yeni tapu senetlerinde değişen unsurları paylaşan Altın Emlak Genel Müdürü “Artık taşınmaz numarası adında yeni bir alan söz konusu. Bu Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki bir taşınmazı tanımlayan tekil bir numara. Arazi ve arsa tapularında yenilik olarak hisseli bir taşınmazda hisseye düşen m² ayrı olarak yazılıyor. Kat mülkiyeti kütüğündeki taşınmazlar için de proje m²'si olarak bir yeni bölüm açılmış. Eski tapulardaki geldisi ve gittisi bölümleri de kaldırıldı. Yeni tapu senedinde taşınmazın kat irtifakı – kat mülkiyeti işaret olarak değil yazı olarak taşınmaz tipi bölümünde yer alacak. Biyometrik fotoğrafın kullanılmaya başlanması nedeni ile resim kısmı da biraz daha büyük” dedi.

Yeni Tapu senedinde değişmeyen hususlarında olduğu belirten Özelmacıklı “Öncelikle arazi ve arsalar mavi desenli, kat irtifaklı, kat mülkiyetli ve devremülk tapuları ise kırmızı desenli olmaya devam edecek. İl – ilçe – mahalle, ada ve parsel bilgileri de aynen korunuyor. Gene tapu senedinde Taşınmazın türü taşınmaz tipi bölümünde yer almış. Taşınmaza ilişkin beyanlar ise en alt kısımda bulunuyor” dedi. 

Hala Geliştirilmeye İhtiyaç Var

Yeni tapu senetlerinin içerdiği bilgiler açısından hala eksikleri olduğunu da belirten Özelmacıklı “Öncelikle QR kodunun tapu senedi evrakının hala gerçek bir evrak olup olmadığını teyit etmesini beklerdik. Ayrıca ana gayrimenkulün yapı ruhsatı ve iskan tarihi yer alabilirdi. Bu şekilde yapının inşa tarihi görülebilirdi. Ayrıca ihtiyaç duyulan hisseli taşınmazlarda hissedar sayısı, enerji sınıfı, parselin deprem derecesi gibi bilgiler de yer alabilirdi” dedi.

Coğrafi Veriler Dijital Ortamda

Bu adımın sektör için önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Özelmacıklı “Dijital çağı yakalama konusunda kat etmemiz gereken daha çok yolumuz var. QR kodu tapu senetlerinde Ağustos ayından bu yana yer almaya başlamıştı. QR Kodu okuma programlarından herhangi birini mobil cihazınıza indirip okutmanız halinde taşınmazın harita üzerinden konumuna ve özelliklerine ulaşılabiliyor” dedi.

Tapu Senetleri Değiştirilmeli mi?

Tapu senedine ilişkin verileri de paylaşan Altın Emlak Genel Müdürü “Ülkemizde 178 milyon 110 bin 752 malik var. Sonuçta bu kadar da tapu senedi söz konusu. İlgililerin isteği üzerine gayrimenkullere ait verilecek kayıt örneklerinin her birisi harca tabi. Bu nedenle de yeniden tapu senedi örneği çıkartılması durumunda 2018 yılı için belge örneklerinin beher sayfasından 9,30-TL tapu harcı talep ediliyor. Lakin maliklerin bu konuda bir yenileme yapmalarına gerek yok. Mevcut tapu senetleri zaten geçerlidir. Asıl olan tapu ve kat mülkiyetiği kütüğündeki kayıtlardır” dedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Arzum Okka Grandio Duo'ya "Sehr Gut" notu!
  • 08.07.2021 16:11

Arzum Okka Grandio Duo'ya "Sehr Gut" notu!

Arzum Okka Grandio Duo, Haus & Garten testinde "çok iyi" notu aldı. ...

Kärcher’den derin hijyen ve temizliğin yeni yolu!
  • 06.07.2021 10:56

Kärcher’den derin hijyen ve temizliğin yeni yolu!

Kärcher evinin her köşesinde güvenilir ve hijyenik temizlik isteyenlerin gözdesi ...

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yüzde 20'si tamamlandı
  • 05.07.2021 11:33

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yüzde 20'si tamamlandı

2022'nin 3'üncü çeyreğinde ilk iki etabının hizmete alınması hedeflenen Çukurova ...

AFAD ile OSBÜK arasında iş birliği protokolü imzalandı
  • 24.06.2021 16:20

AFAD ile OSBÜK arasında iş birliği protokolü imzalandı

AFAD'da düzenlenen protokol törenine AFAD Başkan Vekili Hamza Taşdelen, OSBÜK Ba ...

Mitsubishi Electric Klima'dan yaza özel kampanya!
  • 15.06.2021 09:39

Mitsubishi Electric Klima'dan yaza özel kampanya!

Mitsubishi Electric klimalar, “Bambaşka Bir Hava!” temalı yaz kampanyasıyla 30 H ...