maritbet girişmaritbet
Tapu kaydı yapılırken bu hatalara dikkat!

Tapu kaydı yapılırken bu hatalara dikkat!

Hazinenin tapu aleyhine açılan düzeltme davaları nedeniyle zarar etmesi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nü harekete geçirdi

Bu nedenle tapu personeline, “Davaların ad, baba adı, cinsiyet, doğum tarihi gibi kimlik bilgilerinin tapu siciline eksik ya da hatalı işlenmesinden doğan basit yazım hatalarından kaynaklandığını asla unutmayın. Hak kayıplarına, mülkiyet aktarımına, Hazine zararına neden olmamak için yazım hatalarına azami dikkat ve özen gösterin” uyarısı yapıldı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, tapunun başını ağrıtan düzeltim davalarıyla ilgili bir genelgeyle uyarıda bulundu. Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba adı, cinsiyeti, doğum tarihleri gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesinin kayıt düzeltme davalarının kaynağını oluşturduğunu belirten Güney, Hazine'nin zarara uğramaması için şu noktalara dikkat edilmesini istedi:
“Bu tür taleplerde kimlik bilgileri düzeltilirken, taşınmaz malikinin değişmemesi, mülkiyet aktarımına neden olunmaması gerekir. Kayıt düzeltme veya tespit taleplerinde mahkemece sağlıklı bir inceleme yapılmalı, kayıt malikiyle ismi düzeltilecek kişinin aynı kişi olduğu kuşkuya yer vermeyecek şekilde saptanmalıdır. Tüzük kuralları uyarınca resen düzeltilmesi mümkün olan basit yazı yanlışlıkları (adi yazım hataları) dışında, mahkeme kararı olmadıkça, hiçbir düzeltmede bulunamaz. Uygulamada en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında ise tapuda isim tashihi, tapu kaydında düzeltim davası adı altında tapu iptal davalarının açılması, hak sahibi olmayanlar tarafından dava açılması, mülkiyeti ihlal edilen kişiler hasım mevkine alınmaksızın Tapu Müdürlüğü husumetiyle davaların açılıp görülmesi gibi konulardır.

Hataları gözden kaçırmayın 

Bu tür davaların, konusu tapu kaydında düzeltim ya da isim tashihi davası olsa bile süre geçirilmeksizin takibi için Hazine avukatlığına bildirilmesi veya muhakkak mahkeme kararlarının temyiz edilmesinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Tapu kaydında düzeltim davalarının ad, soyad, baba adı, cinsiyet, doğum tarihleri gibi kimlik bilgilerinin tapu siciline eksik ya da hatalı işlenmesinden doğan basit yazım hatalarından kaynaklanan bir dava olduğu asla gözden kaçırılmamalıdır.”

Erdinç Çelikkan/Hürriyet 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tapu siciline konulan kamusal kısıtlamalar kaldırılıyor!
  • 17.03.2021 13:50

Tapu siciline konulan kamusal kısıtlamalar kaldırılıyor!

Tapu siciline idareler tarafından konulan kamusal kısıtlamaların entegrasyonu il ...

Tapu sicilleri elektronik ortama taşınıyor
  • 01.11.2018 10:00

Tapu sicilleri elektronik ortama taşınıyor

Resmi gazetede yer alan değişikliğe göre artık bazı tapu işlemleri elektronik or ...

Gayrimenkul alırken tapu sicili detaylarıyla incelenmeli!
  • 02.08.2017 11:04

Gayrimenkul alırken tapu sicili detaylarıyla incelenmeli!

FU Gayrimenkul, Taşınmaz Risk Analizi ile alıcıyı koruyan profesyonel destek sun ...

Tapu kaydı yapılırken bu hatalara dikkat!
  • 14.08.2014 10:10

Tapu kaydı yapılırken bu hatalara dikkat!

Hazinenin tapu aleyhine açılan düzeltme davaları nedeniyle zarar etmesi Tapu ve ...

Davut Güney ‘Gayrimenkullerinizin teminatı devlettir’
  • 06.12.2013 10:35

Davut Güney ‘Gayrimenkullerinizin teminatı devlettir’

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, ülkenin bütün insanlarının ve Türkiye ...