maritbet girişmaritbet
Suudi Arabistan 5 yılda 1 milyon konut inşa edecek!

Suudi Arabistan 5 yılda 1 milyon konut inşa edecek!

Suudi Arabistan’ın önümüzdeki 5 yılda en az 1 milyon yeni ev inşa etmesi bekleniyor

Krallıkla yönetiliyor

Resmi Adı: Suudi Arabistan Krallığı
Yönetim biçimi: Krallık
Başkenti: Riyad
Devlet başkanı: Kral Abdullah bin Abdül-Aziz el-Suud
Nüfusu: 29,2 milyon (Temmuz 2010 tahmini)
Yüzölçümü: 2.150.000 km²
Başlıca kentler: Cidde, Mekke, Medine, Dammam, Taif
Resmi Dili: Arapça
Para birimi: Suudi Arabistan Riyali
Para kuru: 1 $ = 3.745 SR (sabit kur) 
Saat farkı: GMT + 3 saat (Yaz saatinde Türkiye Saati + 1)                                     
 
Suudi Arabistan ekonomisi petrol bulunmadan önce ticaret, tarım ve Hac mevsiminde artış gösteren turizm gelirlerine bağlıydı. Petrolün bulunmasıyla ekonominin karakteri değişerek, petrol ekonominin merkezi haline geldi.
 
1938 yılında petrolün bulunmasıyla birlikte ülkede kalkınma ve zenginlik dönemine geçildi. Ancak, ekonomide esas hızlı kalkınma, 1970–1975 yılları arasındaki 1. Beş Yıllık Kalkınma Planı döneminde gerçekleşti. Bu plan döneminde hedeflenen ekonomik ve sosyal amaçların yanında, öncelikli hedef olarak petrol dışı ekonominin güçlendirilmesi seçildi ve sağlanan yıllık ortalama büyüme oranı %13,4 oldu. 1980'lerde değişen petrol fiyatlarına paralel olarak gelişme gösteren ekonomi 1990'larda yavaşlama eğilimine girdi.
 
1995–2000 yıllarını kapsayan 6. Beş Yıllık Kalkınma Planı döneminde ise; ülke ekonomisi yılda ortalama %3,8 oranında büyüdü. Bu dönemde özel sektör yatırımları %5, kamu yatırımları ise %19 oranında arttı. 2000–2005 yıllarını kapsayan 7. Beş Yıllık Kalkınma Planının öncelikli amacı Suudi Arabistan'daki iş sahalarını genişletmek ve Suudi işgücünün toplam işgücü içindeki payının arttırılmasını sağlamaktı. Bu amaçla yatırımlarda özel sektörün payını arttırmak ve rekabet ortamını güçlendirmek amaçlı girişimlere devam edildi. Ülkenin 2006 yılında Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) üye olmasıyla bu yöndeki girişimler daha hızlı bir ivme kazandı. 2005–2010 yıllarını kapsayan 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı çerçevesinde kamu yatırımlarının %100 artışla 5,6 milyar dolardan 12,3 milyar dolara çıkarılması öngörüldü.
 
En büyük petrol rezervlerine sahip 
Dünyanın en önemli petrol ekonomisi olan ve bugün sahip olduğu rezervler ile 90 yıl süre ile petrol gelirlerini sürdüreceği tahmin edilen Suudi Arabistan petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda gösterdiği iniş ve çıkışlardan doğrudan etkileniyor.

264.6 milyar varil petrol rezervine sahip olan Suudi Arabistan, bu itibarla dünyadaki toplam petrol rezervlerinin 1/5'ine sahip bulunuyor. Suudi Arabistan, dünyanın en büyük ham petrol üreticisi konumunda olmakla birlikte günlük üretim miktarının sabit kaldığı varsayılırsa bu rezervlerin 85 ile 90  yıl arasında tükeneceği tahmin ediliyor. Suudi Arabistan'ın sahip olduğu petrol rezervleri ülkenin doğusunda yer alan Gavar, Sefaniye, Abgaik ve Berri bölgelerinde yoğunlaşıyor. Bu dört bölge Suudi Arabistan'ın toplam rezervlerinin %45'ine ve toplam üretimin %85'ine sahiptir. Suudi Arabistan aynı zamanda Kuveyt ile sınırında yer alan “Tarafsız Bölge”de 5 milyar varil kapasiteli rezervleri de paylaşıyor.

Petrol ihraç ediyor

Suudi Arabistan ekonomisi ihracat ve ithalatında hiç bir ülkenin fazla bir payı yok. 2008 yılında ABD %12,3; Çin %10,5; Japonya %7,8 ve Almanya %7,5 ile Suudi Arabistan'ın en fazla ithalat gerçekleştirdiği ilk dört ülke olurken en fazla ithal ettiği ürünler makine, ulaşım araçları, temel metaller, kimyasal ürünler ile sebze ve hazır gıda ürünlerinden oluşuyor. Suudi Arabistan'ın 2008 yılında en fazla ihracat yaptığı ülkelerin başında % 18,3 ile ABD, %16,3 ile Japonya, %10 ile Çin ve % 8,9 ile Güney Kore geliyor. Temel ihraç ürünleri ise petrol, petrol ürünleri ile kimyasallardan oluşuyor
 
Büyüme hedefi yüzde %3.4
Suudi Arabistan ekonomisinin 2010-2011 süresince %3.4 oranında büyümesi öngörülüyor. Uluslararası petrol pazarındaki değişkenlik göz önüne alındığında, petrol üretimi Suudi Arabistan için hem ekonomik büyümenin temel belirleyicisi hem de bir belirsizlik kaynağı olacak. Petrol-dışı özel sektörün de 2010 yılında kamu harcamalarındaki artış, sübvansiyonlu krediler ve kamu sektörü kontratlarının etkisiyle %3 dolayında büyümesi bekleniyor.  Ayrıca, bu yıl içerisinde kamu harcamalarının 2009 yılına göre %14 oranında artış ile 144 milyar $ olarak planlanması ekonominin devlet destekli dinamik yapısını sürdüreceği beklentisini güçlendiriyor.
 
Türkiye'de 161 Suudi Arabistan firması var
Türkiye'de yerleşik Suudi Arabistan ortaklı firmaların sayısı 161, söz konusu firmaların toplam sermaye tutarı 1,6 milyar TL olup bunların bir kısmı imalat sanayisinde faaliyet gösterirken diğerleri elektrikli makine ve cihaz imalatı, taşımacılık ve ulaştırma faaliyetleri, gıda ürünleri imalatı, tekstil imalatı, kâğıt ve kimyasal madde imalatı, mali aracı kuruluş faaliyetleri, inşaat, dış ticaret, perakende ticaret, gayrimenkul, otel ve lokanta işletmeciliği ile tarım gibi alanlarda yer alıyor. Resmi verilere göre 2004 -2007 yılları arasında Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye doğrudan yatırımlar 40 milyon dolar olarak gerçekleşirken 2008 yılı Ocak-Kasım döneminde 1 milyar 85 milyon dolarlık bir doğrudan yatırım söz konusu olup bu tutarın 1 milyar 80 milyon doları Suudi Arabistan Devlet Bankası National Commercial Bank (NBC) tarafından Türkiye Finans Katılım Bankası'nın %60'ının satın alınmasından kaynaklandı.
 
Suudi Arabistan'ın Türkiye'deki diğer önemli yatırımları arasında 2005 yılında Saudi Oger'e bağlı olan Dubai merkezli Oger Telecom tarafından Türk Telekom'un %55 hissesinin satın alınması, Suudi Arabistan gıda şirketi Savola tarafından Yudum Gıda'nın National Bank of Kuwait'ten satın alınması yer alıyor. Ayrıca 2007 yılında Petkim'in %51 hissesini satın alan konsorsiyumda Suudi Arabistanlı Injaz Projects de yer alırken, Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) ile Başer Petrokimya ortaklığı ile Sabic Polimer Endüstrisi A.Ş. kuruldu.
 
Eczacıbaşı Vitra, Ülker-FMC, Fırat Pen, Star Döşemelik Kumaş, Has Turizm, Cons Jeans ise Suudi Arabistan'da yerleşik olarak faaliyet gösteren Türk firmaları  arasında bulunuyor.

Türk firmaları 6 milyar dolarlık müteahhitlik işi yaptı
Türk müteahhitlik firmaları  Suudi Arabistan'da 2008 yılı içerisinde 893 milyon dolar değerinde proje üstlenirken, bugüne kadar Suudi Arabistan'da üstlenilen projelerin değeri 6 milyar dolara yükseldi. 
 
Mekke Tünelleri, King Khalid Tünelleri, Yanbu Kuvvet Santrali ile Jubail Deniz Suyu Projesi Suudi Arabistan'da Türk firmaları tarafından tamamlanmış projeler arasında yer alırken, Güney Cidde Kanalizasyon projesi, Manifa Causeway Projesi, Cidde Drenaj Kanalları Projesi, Doğu Eyaletleri Su İletim sistemi ve Murwani Barajı devam eden projeler arasında bulunuyor.
 
Hızlı tren ağı oluşturulacak
 Cidde – Riyad arasında 950 km'lik, Damman – Jubail arasında 115 km uzunluğundaki demir yolu inşa edilme projeleri gündemde. Ülkenin limanları ve sanayi bölgeleri arasında bir ağ oluşturmayı hedefleyen bu proje Körfez ülkelerinde bir ilk sayılabilecek niteliktedir. Zira, Suudi Arabistan Körfez ülkeleri arasında demiryoluna sahip tek ülkedir. Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında bir hızlı tren ağı oluşturulması ve bu şekilde Körfez Ülkeleri'nin Türkiye üzerinden Avrupa'ya açılmaları ortaklaşa gerçekleştirilebilecek en önemli projelerden birisi olacak.    
 
Çimento üretimi 45 milyon ton artacak
Suudi Arabistan'ın sahip olduğu 8 çimento fabrikası daha çok yerli talebi karşılamak üzere üretim yapıyor. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, ihtiyacı  karşılamak için 27 adet yeni çimento üretim projesine lisans verildi. Bu projelerle kapasitenin 45 milyon ton artması bekleniyor. Ayrıca, çimento ithalatındaki kota %5'e indirildi.
 
Hükümet yabancı yatırımcıları destekliyor
Hükümet üretim alanındaki yatırımların artması amacıyla özel ve yabancı yatırımcıları  destekliyor. Suudi Arabistan Genel Yatırım Otoritesi (SAGIA) petrol dışında yatırım yapılabilecek alanları belirleyerek, bu alanlardaki yabancı yatırımcılara eşit haklar tanıyor. Bu çerçevede, yabancı yatırımcılar da Suudi Sanayi Kalkınma Fonu'nda projelerinin %50'sini finanse etmek amacıyla kredi kullanabilmeye hak kazanıyorlar.
 
Petrokimya alanında ise yabancı yatırımcılara en fazla toplam sermayenin %30'u kadar ortaklık hakkı tanınıyor. Suudi Arabistan'ın önde gelen özel sektör petrokimya firması Zamil Grup, Sahara Petrokimya Şirketi adı altında yabancı ortaklık kurarak polipropilen ve etilen üretimi amacıyla yatırımlarda bulunuyor.
 
İnşaat en büyük 3. sektör
İnşaat sektörü Suudi ekonomisinde Petrol ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanlarından sonra en büyük 3. sektör. Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla'nın %7'ye varan oranını teşkil eden inşaat sektörü toplam işgücünün ise %14,7'sini istihdam ediyor. İnşaat firmalarının büyük bir kısmı özel sermayeli olsa da önde gelen müşterinin devlet olması nedeniyle bu sektör devlet müdahalesine açık. Sektör içinde genel olarak kamu kesimi toplam talebin % 30'unu teşkil ediyor.
 
1 milyon yeni konuta ihtiyaç var
Konut/mesken inşaları sektörün %32,8'ini, konut dışı inşaatlar (ticari ve sınai inşalar) ise %67,2'sini kaplıyor. Nüfusun yıllık % 2,5 artış göstermesi ve 28 yıl içinde şu anki nüfusun ikiye katlanması beklendiğinden Cidde Ticaret ve Sanayi Odası artan talebi karşılamak amacıyla Krallığın önümüzdeki 5 yılda en az 1 milyon yeni ev inşa etmesi gerektiği belirtiliyor.
 
Altyapı yatırımlarına 69,3 milyar dolar
2006 – 2020 yılları  arasında başta otoyollar, demiryolları, enerji santralleri, dört milyon konut olmak üzere 624 milyar dolar değerinde altyapı yatırımları öngörülüyor. Suudi Arabistan'ın şu ana dek en geniş bütçesi olan 2010 bütçesinde de elektrik üretimi, inşaat ve ulaşım sektörlerindeki altyapı yatırımları için 69,3 milyar dolar ayırdı. Bu rakam 2009 bütçesinden %15,5'lik bir artışa denk geliyor.
 
Ekonomide önemli bir yeri olmasına rağmen inşaat sektörü 1990–99 yılları arasında yılda sadece %1,5 oranında büyüyebildi. 1975 yılında kurulan Gayri Menkul Kalkınma Fonu sayesinde 1999 yılı sonu itibarıyla 500 bin konut için faizsiz kredi imkânı sağlandı. 2000 yılında ise %3,5 oranında büyüyen inşaat sektörünün ekonomiye etkileri olumlu oldu. 2001 yılında %0.8, 2002'de %2,5 oranında büyüyen sektör 2003–2007 yılları arasında yılda ortalama %6,2 oranında büyüme kaydederek 2007 yılında %7,1 oranında büyüyen sektör GSYIH'nin %7'sine ulaştı.
 
Havaalanları büyütülecek
Ülkenin yol inşaat programına önceki beş yıllık kalkınma planları çerçevesinde büyük önem verilirken, bu çerçevede ana arterler Batı'da Cidde, Mekke ve Medine'yi Riyad ve Doğu Eyaletindeki Körfez petrol sahalarıyla bağlayan otoyol projesi ile Dammam'dan Ürdün sınırına kadar uzanan Tapline yolu projeleridir. Ayrıca, Hail vilayetinde inşa edilecek olan, Ortadoğu'nun en büyük ekoturizm parkı olması ve Krallığın çöl turizmini geliştirmesi beklenen Musma Park projesiyle ilgili 2010 Nisan ayında Hail vilayetliğince bir çalışma toplantısı düzenlendi.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (GACA) de aynı ay içinde, Medine'de kurulacak ve yapımı için 1,6 milyar dolar harcanacak olan Suudi Arabistan'ın ilk özel havaalanının inşası için uluslararası ve bölgede faaliyet gösteren bankaların ve yatırımcıların desteğine açık olduklarını belirtti. GACA'nın 2020'ye kadar havaalanlarının iyileştirilmesi ve büyütülmesi için 10 ile 20 milyar dolar arasında bir harcama yapması, bunun da 10 milyar dolara kadar olan kısmının özel yatırımcılardan karşılanması bekleniyor.
 
Ayrıca Suudi Arabistan inşaat sektöründeki büyümeye bağlı olarak yapı malzemeleri ithalatı da yıllık %30 oranında artış kaydediyor.
 
Riyad'da demiryolu hattı inşa edilecek
Suudi Arabistan'ın 6 büyük limanı (Yanbu, Jeddah, Dammam, Jubail, Jizan ve Duba) mevcut olup Jubail ve Yanbu'da iki özel sanayi limanı bulunuyor. Dammam'daki King Abdel-Aziz limanı, Suudi Arabistan'ın petrokimya sanayisinin ana ihracat terminalidir. Dammam aynı zamanda Doğu Eyaletlerindeki projelerine yönelik inşaat malzemeleri için ana giriş noktasıdır.
 
Ülkenin üç büyük uluslararası havalimanı Cidde, Dammam ve Riyad'da bulunurken, Mekke ve Medine'deki havalimanları ülkeye hacıları getiren uluslararası uçuşları alıyor. Hac mevsimindeki ihtiyacı karşılamak amacıyla Cidde'deki King Abdel-Aziz Uluslararası Havaalanının iki yeni terminalin eklenmesiyle yılda 80 milyon yolcu kapasitesine çıkarılması planlanıyor.
 
İnşa halinde olan ve 18 km'lik bir alanı kapsayacak olan Mekke metro sisteminin 2010 yılında Hac mevsiminden önce yüzde 35 kapasiteyle çalışmaya başlayacağı, 2011 yılında ise tam kapasiteye ulaşacağı belirtildi. Bununla birlikte Suudi Demiryolları Şirketi 2010 Mayıs ayında yaptığı bir açıklamayla, Riyad'da yılda 800.000 yolcuya hizmet verecek olan yeni bir demiryolu hattı inşa etmeyi planladığını belirtti. Bu yılın sonunda tekliflerin alınması ve 2013 yılında hazır olması beklenen hattın; Riyad, Qassim, Hail, Al-Jouf ve Al-Haditha şehirlerini kapsaması öngörülüyor.

2013'e kadar 21 otel açılacak
 
Suudi Arabistan'da turizm; hac, iş ve Körfez ülkeleri aralarında gerçekleştirilen eğlence turizmi olarak üç şekilde ele alınıyor. Suudi Arabistan'ı her yıl hac ve ümre amacıyla yaklaşık 5 milyon Müslüman ziyaret  ediyor. Hac ve Ramazan dönemi dışında ise, bu ülkede faaliyet gösteren iş adamlarının ziyaretlerinde artış gözleniyor. 11 Eylül saldırısından sonra Suudi turistlerin Avrupa ve Amerika yerine Körfez ülkelerinde tatil yapma eğiliminde oldukları gözleniyor.
 
Krallığın 2010 yılında, hac için gelen ziyaretçiler de dahil olmak üzere, yaklaşık 11.5 milyon turist çekmesi öngörülüyor. Turizm sektörünün bu rakamla birlikte 66 milyar Riyal gelir elde edilmesi beklenirken, bunun 2009 yılı gelirinden %4,76'lık bir artışa tekabül ettiği belirtiliyor.
 
Suudi Arabistan turizm sektörüne katkıda bulunması amacıyla önümüzdeki 5 yılda Cidde Havalimanı modernizasyonu için 1,5 milyar dolar değerinde yatırım yapılması bekleniyor.
 
Suudi Arabistan'ın batı kıyılarının geliştirilmesi kapsamında yeni turizm kompleksleri yatırımlarına 40 milyar dolar harcanacağı tahmin ediliyor. Bunun yanında Dubai merkezli araştırma kuruluşu Proleads'in yayımladığı bir raporda, Suudi Arabistan'da 2013 yılına kadar toplamda 7000 oda sayısı olacak olan 21 yeni otelin açılmış olacağı belirtiliyor.

Ekonomi şehirleri inşa ediliyor
Suudi Arabistan Genel Yatırım İdaresi (SAGIA) kontrolünde ülkeye yatırımcı  şirketleri çekebilmek adına iş dünyasının ihtiyaçlarını bir merkezde toplamak ve iş kolaylığı sağlamak amaçlarıyla ekonomi şehirleri projeleri yürütüyor. Özellikle ucuz enerji bu şehirlerin yatırımcılara olan ana faydasını oluşturuyor. İş hayatını kolaylaştıracak yasal düzenlemeler ve yatırım teşviklerinin sunulmasının yanında yaşam alanları ve yerleşim birimleriyle tam anlamıyla birer şehir yaratılmaya çalışılıyor. Hâlihazırda 4 ana ekonomi şehri projesi bulunuyor. Bunlardan ilki ve en büyüğü Kral Abdullah Ekonomi Şehri'dir.
 
 80 milyar dolara Kral Abdullah Ekonomi Şehri kurulacak
168 milyon m²'lik bir alanı kapsaması öngörülen şehir, Mekke, Medine ve Cidde şehirlerine yakınlığı ile stratejik olarak önemli bir konumda inşa ediliyor. Bir milyon kişiye istihdam, iki milyon kişi için de barınma sağlayabilmesi gibi büyük hedefler belirlendi. Şehir, Birleşik Arap Emirlikleri firması Emaar Properties tarafından tasarlandı. Şehrin inşası projesinin maliyeti 80 milyar dolar olarak öngörülüyor. Bu şehrin bir sanayi şehri olması düşünülüyor. Uygun bir altyapı, ucuz yabancı emek ve ucuz enerjinin zaten bulunduğu bu ülkede böyle bir proje ilave bir olumlu faktör gibi görünmemekle birlikte bu projenin başarısı Kral için bir prestij meselesi olacağından kurulacak bu şehirde gelecek yıllarda yapılacak yatırımlara fevkalade bir devlet desteğinin sağlanması mümkün görünüyor. 
 
Kral Abdullah Ekonomi Şehri projesinin yanı sıra, içinde ‘Bilim Ekonomi Şehri',  ‘Prens Abdülaziz Bin Mousaed Ekonomi Şehri' ve ‘Jazan Ekonomi Şehri'nin de yer aldığı 6 yeni ekonomik şehrin kurulması öngörülüyor.
 
Suudi Arabistanlı firmalarla işbirliği imkanları

Madencilik: Mermer ihracatı
İnşaat ve taahhüt: Anahtar teslimi tuğla ve kiremit fabrikaları kurulması veya modernizasyonu, inşaat taahhütleri, Türkiye'de / Suudi Arabistan'da / üçüncü ülkelerde ortak yatırım, inşaat malzemeleri ihracatı, Türkiye'de ve Suudi Arabistan'da temsilcilik şeklinde ticari işbirliği, şirket evliliği, taşeronluk.
Danışmanlık: Mühendislik hizmetleri.
Çevre ve enerji: Enerji alanında Türkiye'de / Suudi Arabistan'da / üçüncü ülkelerde ortak yatırım.
Turizm: Türkiye'de / Suudi Arabistan'da / üçüncü ülkelerde ortak yatırım
Kimyasal ürünler: Kimya ve petrokimya ürünleri ithalatı, Türkiye'de temsilcilik şeklinde ticari işbirliği.
Petrol ürünleri: Petrol ürünleri ithalatı
Tekstil ve hazır giyim: İhracat, Suudi Arabistan'da ortak yatırım ve pazarlama hizmetleri şeklinde ticari işbirliği. 
Elektronik ve elektrikli makine, cihazlar: Seramik makineleri ihracatı, Suudi Arabistan'da temsilcilik şeklinde ticari işbirliği
Gıda ve içecek: Buğday ve mamulleri ihracatı, Türkiye'de ve üçüncü ülkelerde bu alanda ortak yatırım, Suudi Arabistan'da pazarlama hizmetleri şeklinde ticari işbirliği, şirket evliliği, bisküvi, çikolata, gofret, kek, şekerleme, vb. gıda ürünleri ihracatı, endüstriyel gıda ve gıda katkı maddeleri alanında Türkiye'de / Suudi Arabistan'da / üçüncü ülkelerde ortak yatırım, Suudi Arabistan'da pazarlama hizmetleri şeklinde ticari işbirliği ve teknoloji transferi.
Ağaç  ürünleri: MDF, MDFLAM, Profil, Laminat, Süpürgelik, Duvar paneli ve bitiş malzemeleri, bu alanda Suudi Arabistan'da bayilik şeklinde ticari işbirliği.  
Mobilya: İhracat, Suudi Arabistan'da ortak yatırım ve pazarlama hizmetleri şeklinde ticari işbirliği.
Ortak üretim: Yurtdışından yerli üretim için ithal edilen kumaş, endüstriyel–bitkisel yağlar, süt tozu, peynir suyu tozu, un ve glikoz gibi ürünlerin Suudi Arabistan firmaları ile ortak üretimi.
Diğer: Suudi Arabistan pazarında Türk müteahhitleri daha fazla yer almalıdır.
 
Suudi Arabistan'da karşılaşılan sorunlar ve öneriler
Kefil sistemi
- Suudi Arabistan'da faaliyet göstermek isteyen yabancı bir işadamının kendisine bir Suudi Arabistan vatandaşının kefil olması gerekiyor. Bu da genel olarak yabancı yatırımcılar için önemli bir engel oluşturuyor. 
 
- Bürokratik engellerin azaltılması. Özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan ithalat ve ihracat mevzuatlarından kaynaklanan bürokratik engellerin azaltılması, sadeleştirilmesi ve uyumlaştırılması, tarife dışı engellerin kaldırılması.
 
- Türk bankalarının verdiği teminat mektuplarının Suudi Arabistan makamlarınca kabul görmesine yönelik girişimlerde bulunulması, iki ülke arasındaki bankacılık sisteminin işadamlarının ihtiyaçlarına en uygun şekilde karşılık verebilecek hale getirilmesi, bu çerçevede Türk bankalarının akreditasyon işlemlerinin Suudi Arabistan bankalarınca daha etkin şekilde ele alınması.
 
Standartlar
- Suudi Arabistan'a giren mallar için ihracatçı ülkedeki uygun bir kurumdan standarda uygunluk belgesi isteniyor. TSE bunun için belge verse de bazı mallarda sorun çıkabiliyor.
 
- Taşımacılık boyutunda iyileşme sağlanması. Özellikle uçakların yetersiz kapasiteleri -tekstil ürünlerinin- mallarının zamanında karşı tarafa ulaştırılmasında çekilen zorluklar, Türkiye'den giden nakil araçlarının yetersizliği nedeniyle ödenen yüksek navlun, kara nakliye imkânlarının olmaması.
 
Taşımacılıkla ilgili vize sıkıntıları
- Taşımacılık alanında vize sürelerinin uzatılması ve 6 aylık vize temin edilebilmesi önemlidir.
- Taşımacılık lisansına (C2, L2) 6 aydan daha kısa süre önce kaydedilmiş araçları  kullanacak sürücülere vize verilmemektedir. (Örneğin, 5 ay önce alınan veya kiralık araç listesine 5 ay önce kaydı yapılan ve Ulaştırma Bakanlığınca da onaylanan aracı kullanacak sürücüye vize verilmiyor.)
 
- Ayrıca Suudi Arabistan transit vize işlemlerinde, eşyaya ilişkin Fatura ve Menşe Şahadetnamesinin gidilecek ülkenin Büyükelçiliğince tasdik ettirilmesi uygulaması getirilmiş olup, tasdik ücreti olarak Türk firmaları 70–100 USD arasında ücret ödüyor.
 
- Türk Nakliyecileri bölge ülkelerinde ödemek zorunda kaldıkları sigorta ücretlerini düşürmek adına Arabistan'ın dâhil olduğu sigorta sistemine geçmek istemekte olup Türkiye'nin Suudi Arabistan, Suriye, Ürdün, Lübnan arasında kurulan ve son olarak Yemen'in de katıldığı  sigorta sistemine dahil olması önemlidir.
 
- Genel olarak vize alımında karşılaşılan zorluklar.
 
- Çalışma izni temininde yaşanan sorunlar.
 
- Hakediş ödemelerinde gecikmeler olabiliyor.
- Sosyal güvenlik alanında iki ülke arasında imzalanmış bir anlaşma olmayışı gönderilen işçiler için hem Türkiye'de hem de Suudi Arabistan'da sosyal güvenlik primi yatırılmasını gerektiriyor.
 
- Türkiye'den Suudi Arabistan'a satılan makineler zaman zaman idame ve bakım sorunu doğurabiliyor.
 
- Türk işçilerin para havale yapabileceği Türk Bankalarının anlaşmalı şubeleri yeterli sayıda ve yaygın olmadığından sıkıntı çekilebiliyor.  
 
- Resmi dairelerde iş  takibi sadece Suudi vatandaşları tarafından yapılabiliyor. Yabancıların devlet dairelerinde iş takibi yapmaları yasak.
 
- Ülkede özellikle bakanlıklara ve belediyelere iş yapmak için gerekli olan müteahhitlik karnesinin çıkartılması yine çok uzun ve zor bir bürokratik süreçten geçmeyi gerektiriyor.
 
Faydalı  Adresler:
- Suudi Arabistan Merkez Bankası (SAMA)  www.sama.gov.sa
- Suudi Arabistan Genel Yatırım İdaresi (SAGIA)  www.sagia.gov.sa
- Ekonomi ve Planlama Bakanlığı  www.planning.gov.sa
 
T.C. Riyad Büyükelçiliği, Suudi Arabistan
Adres  : P.O.BOX: 94390, RIYADH, 11693 SAUDI ARABIA
Tel  :  00 966-1 482 01 01
Faks  :  00 966-1 488 78 23
 
T.C. Cidde Başkonsolosluğu, Suudi Arabistan      
Adres:   P.O.BOX 70 MEDINAH ROAD, KILO 6 AL-ARAFAT STREET AL-   HAMRA JEDDAH 21411 SAUDI ARABIA
Tel:  00 966-2 660 16 07-665 48 73
Faks:  00 966-2 665 22 80
 
T.C. Cidde Ticaret Müşavirliği, Suudi Arabistan
Adres: P.O. Box 2338 Jeddah 21451 Kingdom of Saudi Arabia
Tel: (+966-2) 665-4871, 665-5110
Faks: (+966-2) 665-4311
E-posta: [email protected] 
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Suudi Arabistan dev enerji projesini rafa kaldırdı
  • 02.10.2018 17:40

Suudi Arabistan dev enerji projesini rafa kaldırdı

Dünyanın en büyük güneş enerjisi projesine imza atacağını duyuran Suudi Arabista ...

İŞKUR ağırlıklı olarak inşaat sektöründe iş imkanı sağladı!
  • 29.08.2018 16:44

İŞKUR ağırlıklı olarak inşaat sektöründe iş imkanı sağladı!

İŞKUR, bu yılın Ocak-Temmuz döneminde 12 bin 851 kişinin yurt dışında istihdamın ...

Dünyanın yaşanabilir illeri listesinde Türkiye’de yerini aldı!
  • 10.08.2018 17:02

Dünyanın yaşanabilir illeri listesinde Türkiye’de yerini aldı!

Araştırma sitesi Numbeo dünyanın yaşanabilir illerini araştırdı. O iller içerisi ...

Suudi Arabistan'ın yeni projesi Qiddiya'nın temeli atıldı
  • 30.04.2018 16:35

Suudi Arabistan'ın yeni projesi Qiddiya'nın temeli atıldı

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad yakınlarında dünyanın en büyük eğlence kentler ...

Suudi Arabistan, Katar'ı kanal projesi ile ayıracak!
  • 08.04.2018 00:52

Suudi Arabistan, Katar'ı kanal projesi ile ayıracak!

Suudi Arabistan’ın Katar ile olan 60 kilometrelik kara sınırına kanal açma proje ...