maritbet girişmaritbet
Survivor ile çocuklara deprem bilinci kazandırılacak

Survivor ile çocuklara deprem bilinci kazandırılacak

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) eğitmenleri, deprem bilinci oluşturmak için Afet Farkındalık Merkezi için yeniden kurguladı.

AFAD Deprem Simülasyon Merkezi eğitimlerinden sorumlu AFAD Eğitmeni Emel Sonkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitimlerde katılımcıları, afet öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda bilgilendirdiklerini söyledi.

Sonkaya, ana sınıfından üniversite öğrencisine kadar her yaş grubundan öğrenciye eğitim verdiklerini, eğitim verdiklerinin yüzde 90'ını okul gruplarının oluşturduğunu, her yıl yaklaşık 500 okulu merkezde ağırladıklarını anlattı. 

AFAD Deprem Simülasyon Merkezinin ziyaretçilerinin çoğunluğunu ilköğretim çağındaki çocukların oluşturması dolayısıyla değişik eğitim yöntemleri benimsediklerini kaydeden Sonkaya, çocukların ufkunu açmak, zihinlerinde 'sağlam bina yıkılmaz' anlayışını somutlaştırmak için interaktif yöntemler kullandıklarını ifade etti.

Oyunla, müzikle, drama etkinlikleriyle, tiyatroyla öğrenme yöntemlerini denediklerini belirten Sonkaya, AFAD eğitimlerinin kalitesini katılımcı sayısının değil, okulların belirlediğini söyledi.

Deprem Simülasyon Merkezi olarak artan talebe cevap veremez hale geldiklerini ifade eden Sonkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O yüzden daha büyük, dünyadaki örneklerinden farklı bir Afet Farkındalık Merkezi yapmak için AFAD olarak kolları sıvadık. Merkez, interaktif, oyunla öğrenme , eğitim, bilim, spor, sanat , inovasyon kompleksi olacak. Merkezde doğa olaylarının oluşum mekanizmaları da bilim merkezlerindekine benzer deney düzenekleri ile modellenecek. Halihazırda bilim merkezleri için yurt dışından deney düzenekleri getiriliyor. Projesini hazırladığımız bu düzenekler tamamen yerli yapımı olacak ve Türkiye'de henüz gelişmemiş olan bu sektörün de gelişmesini sağlayacaktır."

Bir çok popüler oyunu yeni açılacak Afet Farkındalık Merkezi için yeniden kurguladıklarını anlatan Sonkaya, "Popüler oyunları afet eğitimleri için kurguladık. Hem yetişkinler ve gençler hem de çocuklar eğlenerek öğrenecekler. Çünkü afete hazırlık kültürünün yaygınlaştırılması bir süreçtir ve bu süreçte bütün kültür öğelerinin kullanılması gerekmektedir. Zaten halihazırda Deprem Simülasyon Merkezinde bütün bu yöntemleri kullanıyoruz ve başarılı olduğunu, okullarımızın harekete geçtiklerini görüyoruz." diye konuştu.

"Keloğlan ile şifre çözmeye çalışacağız"

Sonkaya, uyarladıkları oyunlara ilişkin şunları kaydetti:

"Evden kaçış oyunları ve Survivor türü oyunları da yeni kurulacak Afet Farkındalık Merkezi için kurguladık. Yeni ve değişik oyunlar da kurguluyoruz. Popüler oyunları ve popüler kültürü de geleneksel kültürümüzü de kullanmaya çalışıyoruz. Mesela evden kaçış oyunlarında Keloğlan'la birlikte şifre çözmeye çalışacağız. Deprem olmadan önce tüm hazırlıklarımızı tamamlayarak deprem bittikten sonra evden güvenli bir şekilde çıkmaya çalışacağız. Mesela deprem çantasına el feneri koymuş olan grup duvardaki şifreyi rahatlıkla çözerek kapıyı açabilecek veya eşya sabitlediğinde doğru anahtara ulaşabilecek. Deprem sonrasında elektrik şalterini kapatmadan kapıyı açamayacak. Survivor türü pentatlon oyunları da yeni kurulacak merkez için kurgulandı. Mesela iki grup model ev yapacak, yarışmacılar bir düzeneğin üzerinde sallanırken yaptıkları evi diğer arkadaşına vermeye çalışacak ve evi yıkılmayan ekip diğer etaba geçecek."

Sonkaya, "Afet eğitimlerinde daha önce hiç kullanılmamış yöntemler kullanıyoruz. Amacımız onları korkutmak değil, deprem zaten ürkütücü bir olay o sebeple mümkün olduğunca derslerimizi eğlenceli hale getirdik" dedi.

Engelliler için özel eğitimler hazırlanıyor

Engellilere yönelik de çalışmalar yaptıklarını anlatan Sonkaya, "Onlara daha iyi ulaşabilmek için işaret dili öğrendik. Hem zihinsel-bedensel engelliler, hem görme ve işitme engelliler için özel eğitimler yapıyoruz. Onlara daha verimli eğitimler verebilmek için özel materyaller üretiyoruz" diye konuştu.

Sonkaya, engelli öğrencileri deprem konusunda bilgilendirmek için yaptıkları çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Görme engelliler için dokunarak kavrayabilecekleri fay hatlarının yerini gösterir kabartma Ankara, Türkiye ve dünya haritaları yaptık. Depremin oluşumu modeli ve minyatür model kurguladık. Dokunarak eşleştirme ve minyatür ev modelleri hazırladık. Sağlam ev yapma oyunlarımızı zaten tüm engelli gruplar oynayabiliyorlar. Bu oyunda engellilerle ilgili tüm ayrıntıları düşündük. Tekerlekli sandalyede olanlar için boyu ayarlanabilir oyunlar kurguladık. Zihinsel engelliler ve küçük yaş grupları için afetlerden korunmak ile ilgili şarkılar hazırladık. Zaten müziği tüm gruplar için kullanıyoruz. Deprem çözümlerinin sergilendiği model evler hazırladık. Görme engelli çocuklarımızla Karagöz-Hacivat oynadık. Kendileri oynadı ve oynattılar, çok keyif aldılar."

Okullardan özellikle engelli gruplardan geri bildirim almanın kendilerini çok mutlu ettiğini dile getiren Sonkaya, "Mesela geçen sene işitme engelli öğrencilerimiz bizim için depreme hazırlık temalı bir şarkı yapmışlar ve bunu işaret dili ile de seslendirmişlerdi. İşte o mutluluk tarif edilemezdi" dedi.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile yeni açılacak Afet Farkındalık Merkezi için arazi belirleme aşamasında olduklarını belirten Sonkaya, Ankara Büyükşehir Belediyesinin de paydaşlarından biri olmasını istediklerini, Merkezin, okulların kolay ulaşabileceği bir yerde olması için çaba sarf ettiklerini anlattı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!
  • 17.04.2024 12:59

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Ka ...

Bakan Kacır: "Yerleşim alanlarını etkileyecek deprem senaryolarını ortaya koyacağız"
  • 31.10.2023 17:01

Bakan Kacır: "Yerleşim alanlarını etkileyecek deprem senaryolarını ortaya koyacağız"

"Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma P ...

İskenderun'da hasar tespit çalışmaları tamamlandı
  • 21.03.2023 14:19

İskenderun'da hasar tespit çalışmaları tamamlandı

Enkaz kaldırma işlemlerinin 26 noktada sürdüğü ilçede, ağır hasarlı binaların yı ...

Kahramanmaraş'ta 4,3 büyüklüğünde deprem
  • 20.03.2023 14:29

Kahramanmaraş'ta 4,3 büyüklüğünde deprem

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde, saat 12.57'de 4,3 büyüklüğünde deprem meydan ...

Kahramanmaraş'ta 4,1 büyüklüğünde deprem
  • 17.03.2023 09:54

Kahramanmaraş'ta 4,1 büyüklüğünde deprem

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde saat 04.41'de 4,1 büyüklüğünde deprem meydana ...

Bolu'da 4,8 büyüklüğünde deprem
  • 16.03.2023 14:42

Bolu'da 4,8 büyüklüğünde deprem

Bolu'da saat 13.55'te 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum ...