maritbet girişmaritbet
Suriyeli göçmenler Bursa’da fiyatları uçurdu

Suriyeli göçmenler Bursa’da fiyatları uçurdu

Bursa’da kiralar son 6 ayda yüzde 10 oranında arttı. Geçen yıl 600 bin Arap turisti ağırlayan Bursa’da turistlerin ev kiralaması fiyatları artırdı.

Türkiye pazarına girmesiyle sektörde hızla ilerleyen Amerikalı gayrimenkul devi Keller Williams, Türkiye'nin en büyük sanayi şehirlerinden biri olan Bursa'nın gayrimenkul piyasasını değerlendirdi. Son yıllarda Bursa'da metro ağının genişlemesiyle kentsel büyümenin İzmir yönüne paralel bir gelişme gösterdiğini belirten Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; “Geride bıraktığımız yıllarda Bursa'da ulaşıma yapılan yatırımların artması, Bursa'nın batısında bulunan Uludağ Üniversitesi'ne ve Emek'e kadar ulaşan metro ağlarıyla birlikte Ertuğrulkent, Görükle ve Yüzüncüyıl'a ilginin kaydığını söyleyebiliriz. Türkiye'nin en çok göç alan şehirlerinden biri olan Bursa'da, Bademli, Balat, Göynüktü, Hasköy ve Mudanya Yolu emlak sektörünün yıldızı parlayan başlıca bölgeleri arasında yer alıyor. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ve devam eden hızlı tren projesi Karacabey Bölgesi'nin değerini her geçen gün arttırıyor. Özellikle Bursa'nın bu bölgesinde alım satım işlemlerinin hızlandığını söylemek mümkün” dedi.

KİRALAR SON 6 AYDA YÜZDE 10 ARTTI

TÜİK verilerine göre Bursa'da gayrimenkul satışlarının 2015 yılının ocak ve şubat ayları arasında yaklaşık 3 bin 300 olduğunu belirten Emre Erol; “Nüfusu günden güne artan ve Türkiye'nin en çok göç alan şehirlerinden biri olan Bursa'da konut arzının her geçen gün arttırdığını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 bin çiftin evlendiği şehirde evliliklere doğru orantılı konut ihtiyacı da artıyor. Bursa'da doğum oranlarının düşüşe geçmesine rağmen alınan göçler neticesinde şehirde nüfus büyümeye devam ediyor. Son dönemde ülkesini terk eden Suriyeli göçmenlerin yerleşik düzene geçtiği şehirlerden biri olan Bursa'da özellikle son 6 ayda kiraların yüzde 10 oranında artışına sebep olduğunu söylemek mümkün. Bunun yanı sıra geçtiğimiz yıl yaklaşık 600 bin Arap turistin ziyaret ettiği şehirde Arap turistlerin etkisinden de bahsedebiliriz. Otelde konaklamak yerine sezonluk ev kiralayan Arap turistler Bursa gayrimenkul dengesini değiştiren bir diğer faktör.” dedi.

YÜZDE 60 DEĞER ATIŞI

Türkiye'nin en kalabalık 4.ncü şehri Bursa'nın hızla gelişmesi gayrimenkul yatırımcılarının yüzünü güldürüyor. Şehrin 10 yıllık gayrimenkul fiyat değişimlerine dikkat çeken Emre Erol, “Bursa'nın metrekare fiyatlarındaki büyük değişim etkileyici. Özellikle geride bıraktığımız 10 yılı değerlendirmek gerekirse 2004 yılında ortalama bir gayrimenkulün metrekare fiyatının 726 TL olduğu şehirde 2015 yılında bu fiyat 1150TL civarını gösteriyor. Bu durum şehirde yüzde 60'lık bir değer artışının göstergesi” dedi.

ARZ TALEP DENGESİNE DİKKAT EDİN!

En eski yerleşim yerlerinden biri olan Bursa'nın hızlı ve plansız büyümesi neticesinde plansız ve çarpık yapılaşmanın şehir sakinlerinin en büyük problemleri arasında yer aldığına dikkat çeken Emre Erol; “ Şimdiye kadar kentsel dönüşüm kapsamında 4 bin bina yıkıldı, Soğanlı Bölgesi'nde 420 dönüm üzerinde gerçekleştirilecek kentsel dönüşümün 1. Etap ihalesi tamamlandı. Demirkapı kentsel dönüşüm projesi de yolda. Böylelikle şehrin çehresi değişmeye başlayacak ve yükselen standartları ile büyümeye devam edecek. Kentsel dönüşüm etkilerinin görüldüğü şehirde yeni arazilerin sayısı da günden güne artıyor. Açılan yeni arazilerle birlikte konut arzı da doğal olarak artıyor. Bu sebeple arz talep dengesi son zamanlarda Bursa için hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konu haline geliyor. Bu hususta dikkat edilmesi gereken talep ve arzı baş başa götürerek bu hassas dengeyi bozmadan, gayrimenkul satış hedefine ulaşmak. Aksi takdirde arz fazlalığının oluştuğu bölgelerde gayrimenkul değerlerinin düşmesi kaçınılmaz bir son” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı
  • 03.10.2023 11:19

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı

Kurulduğu 2015 yılından bugüne kadar “Ulaşılabilir Lüks” stratejisiyle İstanbul’ ...

Bakan Tunç: "Bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı yüzde 25 üst sınır olarak uygulanacak"
  • 23.06.2023 15:45

Bakan Tunç: "Bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı yüzde 25 üst sınır olarak uygulanacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 Temmuz 2023'ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yı ...

Yaşanılan depremler ev almak isteyenlerin tercihlerini değiştirdi
  • 23.03.2023 12:30

Yaşanılan depremler ev almak isteyenlerin tercihlerini değiştirdi

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ev ...

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

 Rekabet Kurumu, artan ev fiyat ve kiraları için harekete geçti
  • 14.03.2023 15:42

Rekabet Kurumu, artan ev fiyat ve kiraları için harekete geçti

Kurum, Ankara'da faaliyet gösteren emlakçıların ve komisyoncuların, gayrimenkul ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...