maritbet girişmaritbet
'Suriye sınırı modüler duvarla daha güvenli olacak'

'Suriye sınırı modüler duvarla daha güvenli olacak'

TSK Fırat Kalkanı Harekatı'yla sınırın Suriye kesiminde, beton bariyerler döşenerek de Türkiye tarafında güvenlik en üst düzeye çıkarılıyor.

Suriye'de 6 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş nedeniyle terör örgütlerinin yuvalandığı sınır hattında yaşanabilecek olumsuzlukları bertaraf etmek ve silahların etki alanını daraltmak amacıyla TSK birliklerince başlatılan beton bariyer döşeme çalışmaları sürüyor.

Gaziantep'in Karkamış ilçesi ile Şanlıurfa'nın Suruç kesimi arasında faaliyetini sürdüren birlikler, iş makineleriyle temel kazdıktan sonra yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki modüler duvarları yerleştiriyor.

TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetleri de Cerablus-Azez hattı boyunca ilerleyen Özgür Suriye Ordusu'na destek vererek, sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlıyor. Harekatla Suriye'nin toprak bütünlüğü öncelenip desteklenirken, yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.

Suriye sınırı

Modern güvenlik sistemi

Şanlıurfa'nın Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, güvenlik duvarının örüldüğü Suriye sınır hattında incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınır güvenliğini korumaya yönelik modüler duvar inşasının uluslararası koordinatlarla belirlenen sınır hattında sürdüğünü söyledi. 

Suriye'deki savaş nedeniyle Türkiye'de yaklaşık 3 milyon sığınmacı bulunduğunu anımsatan Çiftçi, ülkenin sığınmacılara sahip çıktığını vurguladı.

Çiftçi, Suriye'deki gelişmeler yüzünden Türkiye'nin sınır güvenliğinin çok önemli hale geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Karşıda terör örgütleri PYD ve DAEŞ'in bulunması nedeniyle Türkiye'nin sınır güvenliği çok önemli bir konuma geldi, bu hem ülkemizin güvenliği hem de bütün dünya güvenliği açısından Suriye ile sınırların güvenliğinin arttırılması çok büyük bir önem kazandı. Bu noktada geçen yıldan itibaren devam eden bir çalışma var, ilimiz sınırları içerisinde önce Ceylanpınar ilçesinde duvar çalışması başlamıştı.  

İlçemiz sınırları içerisinde de bir yıldır bu altyapı çalışması devam ediyordu. Sınırımızla ilgi 5 kilometrelik ihale iki defa iptal edildi, en son üçüncü ihale yaklaşık 3 ay önce verildi ve bu duvar Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın batısında 4 ve doğusunda bir kilometre olmak üzere başladı. Sınırımız 3 metre 60 santim yüksekliğindeki duvar ve üzerinden geçecek tellerle daha güvenlikli hale getirilecek. Yaklaşık bir haftadır bu çalışma başladı, bu çalışma bazı kesimlerce belirtildiği gibi, 'Fırat Kalkanı Harekatı'yla ilgili değil, bu yaklaşık bir yıldır devam eden ve özellikle FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle geciken bir çalışmaydı."

Kaymakam Çiftçi, art niyetli kesimlerin bu çalışmaları durdurabilmek için çeşitli yalanlara başvurduğunu anlatarak, "Çalışma başlayınca özellikle belli kesimlerin 'İşte Türk askeri Kobani'ye girdi, sınırda mevziler kazdı' şeklinde yaygara koparttığını görüyoruz. Aslında burada yapılan çalışma tamamen Türkiye sınırları içerisinde daha önce Suriye'yle yapılan uluslararası anlaşma çerçevesinde belirlenen koordinatlarda devam ediyor. Türkiye, herhangi bir ülkenin toprağını işgal etmiyor. Tamamen kendi güvenliğimiz, aynı zamanda komşu ülkelerimizin güvenliği için bu duvar örülüyor." ifadelerini kullandı.

"Terör örgütlerinin hareket kabiliyeti azalacak"

Çalışmaların tamamlanmasıyla Türkiye'nin sınır güvenliğinin daha da sağlamlaşacağını aktaran Çiftçi, özelikle terör örgütlerinin hareket kabiliyetinin azalacağını dile getirdi.

Abdullah Çiftçi, gelecek dönemde sınırın ilerleyen bölümlerinde de duvar çalışmaları yapılabileceğini vurgulayarak, kimsenin buna mani olamayacağını ifade etti.

Sürecin kararlılıkla sürdürüleceğini belirten Çiftçi, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bununla ilgili süreç kararlı bir şekilde devam edecek, her şeyden önce biz insanlarımızın güvenliğini sağlamak durumundayız, dolayısıyla bu duvar çalışması devam edecek. Sınırın tamamı tellerle zaten güçlendirilmişti, bu haliyle sınırımız geçen yıldan belki 6 kat daha güvenli hale geldi. Zaten bu durum kaçak geçiş teşebbüslerinin azalmasından ve gelenlerin de yakalanmasından belli olabiliyor. Duvarın tamamlanmasıyla güvenlik seviyesi çok daha yukarılara taşınacak. Bu, sadece basit bir duvar değil, üzerindeki teller, gözetleme kuleleriyle inşallah tüm dünyaya model olabilecek modern bir sınır güvenliği sağlanmış olacak. 

Yine sınır hattı boyunca asfalt yol yapılmaya çalışılıyor, duvarın bitiminden sonra dolayısıyla sınır güvenliği çok daha üst seviyelere gelecek, askeri müdahale kolaylaşacak, Türkiye'nin sınır güvenliği artmış olacak.''

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bab'da 10 dönümlük alana spor kompleksi yapıldı
  • 23.07.2018 09:26

Bab'da 10 dönümlük alana spor kompleksi yapıldı

Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı'yla terörden arındırılan Bab'da yerel Meclis, i ...

Fırat Kalkanı Bölgesi'nde cami ve mescitler yenileniyor!
  • 22.08.2017 14:51

Fırat Kalkanı Bölgesi'nde cami ve mescitler yenileniyor!

Halep'in Cerablus ve Bab ilçelerinde zarar gören cami ve mescitler restore edili ...

Suriye sınırına 25 metrelik kuleler yapılacak
  • 09.07.2017 16:04

Suriye sınırına 25 metrelik kuleler yapılacak

Kilis’te Suriye sınırına, yasa dışı geçişlerin önlenmesi için gözetleme kuleler ...

Halep'in Bab ilçesi şantiye alanına döndü
  • 27.03.2017 16:01

Halep'in Bab ilçesi şantiye alanına döndü

Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde terör örgütü unsurlarından temizlenen Halep'in ...

Şehidin yarım kalan evi tamamlanacak!
  • 30.01.2017 08:42

Şehidin yarım kalan evi tamamlanacak!

Fırat Kalkanı Harekatı'nda şehit düşen Uzman Çavuş Kerem Çalışkancı'nın, inşası ...

Şehit Kerem Çalışkancı yarım kalan evi tamamlanacak
  • 29.01.2017 09:38

Şehit Kerem Çalışkancı yarım kalan evi tamamlanacak

Fırat Kalkanı Harekatı'nda şehit düşen Uzman Çavuş Kerem Çalışkancı'nın yarım ka ...