maritbet girişmaritbet
Süperkent Projesi ile ekolojik şehirler kurulacak

Süperkent Projesi ile ekolojik şehirler kurulacak

Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen ve bugün tanıtımı yapılan “Süperkent Projesi” ile ekolojik şehirlerin ilk adımı atıldı.

Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen proje ile yüzde 45 daha az enerji, yüzde 50 daha az su ve yüzde 70 daha az katı atık üreten, ulaşımı gelişmiş, kentsel yeşil alan oranlarının yüzde 70 düzeyinde arttırıldığı yaşam alanları oluşturulacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projenin pilot uygulamasını Eskişehir'in Odunpazarı ilçesine bağlı Kocakır mevkiinde başlatacak. Süperkent sisteminin ilerleyen dönemde Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, bugün gerçekleştirilen “Süperkent Standardı, Uygulama Alt Yapısı ve Pilot Uygulaması Sempozyumu”nda projeye ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 

“VATANDAŞLARA 1 MİLYAR LİRALIK KİRA YARDIMI YAPILDI”

5 Ekim 2012 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde Türkiye genelinde başlattığımız “Kentsel Dönüşüm Seferberliği” ile afetlere hazır bir Türkiye'nin önü açılmış oldu. Kentsel Dönüşüm, halkımızın büyük teveccühünü gördü ve bir yıl bile dolmadan bütün illere yayılma başarısını gösterdi. Hali hazırda 1 milyon 214 bin 505 vatandaşımıza ait, 189 bin 649 yapıda dönüşümü sürdürüyoruz. Evleri yeniden yapılan vatandaşlarımızı mağdur etmiyor, geçici süreli rezerv alanlara yerleşmelerini sağlıyoruz. Bügüne kadar 32 bin 656 adet riskli binanın yıkımını tamamlarken, vatandaşlarımıza 1 milyar liraya yaklaşan kira yardımı yaptık. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak; gelecek kuşakların ihtiyaçlarına cevap verecek, sosyal donatıları ve parklarıyla keyifli yaşam alanları oluşturmayı birinci görevimiz olarak görüyoruz. Konutlarımızın dönüşümünde hem devletimizin hem de milletimizin kazanım elde edeceği yeni bir yaklaşım geliştirme zorunluluğu tespit ettik.

 Bu çerçevede bundan sonra ki  bütün kentsel dönüşüm uygulamalarında da yol haritası olacak yeni bir model geliştirdik. 

Bugün tanıtımını yaptığımız bu yeni modelin adı, Süperkent… Açılımı ise “Sürdürülebilirlik Performanslı Kentsel Dönüşüm.” Burada belirlediğimiz standartlarla ekolojiyi ön plana alan, öncü bir perspektif oluşturduk. Dönüşüm uygulamalarına yönelik sosyal, ekonomik ve çevresel ölçütleri belirledik. Kentsel dönüşüm uygulamaları bundan böyle “sosyo ekonomik sürdürülebilirlik” ilkelerine ağırlık veren modelimizle desteklenecek. Yeni uygulamamız, vatandaşlarımızın daha düşük faturalar ödemesini ve çok daha değerli gayrimenkullere sahip olmasını sağlayacak. 

“PİLOT UYGULAMA ESKİŞEHİR'DE BAŞLAYACAK” 

Pilot proje kapsamında Eskişehirimizin Odunpazarı İlçesine bağlı Odunpazarı mevkiinde 838 hektarlık bölgeyi rezerv yapı alanı ilan ettik. Bu alanda 4 etaplık bir çalışmayla 75 bin vatandaşımızın yaşayacağı, yeni bir kent kuracağız. Süperkent'in uygulama alanı olacak bu proje, Eskişehir'in marka değerini arttıracak, bunun yanı sıra üniversitesiyle, teknoloji geliştirme bölgesiyle, turizm ve rekreasyon alanlarıyla kentin refah düzeyini yükseltecektir. 

Proje alanında yenilenebilir enerji üretilecek, mahalle ısıtma sistemleri kurulacak ve yağmur suları ile atık sular en yüksek seviyede değerlendirilecektir. 

Bu alanda; 

  • Ulusal şebekeden elektrik enerjisi kullanılmayacak ve diğer yerleşim alanlarına göre yüzde 90 oranından fazla enerji verimliliği sağlanacaktır. 
  • Proje kendi suyunu kendisi üretecek, maksimum oranda atıksu geri kazanımı elde edilecektir. 
  • Banyo, lavabo, duş ve bulaşık makinalarındaki kullanımlardan çıkan sular, kolay ve masrafsızca arıtılacak, sifon veya bahçe sularında kullanılması sağlanacak. 
  • Hesaplarımıza göre, arıtılan bu suyun kullanımından günlük 3 bin 375 metreküp tasarruf sağlanacak. 
  • Proje alanımızda, düşük emisyonlu bir ulaşım ağı kurulacak. 
  •  Burada yılda 25 bin 458 ton katı atık kullanılacak ve bu atıkların tamamı ayrıştırılacak. 
  • Ayrıca atık ve atık sulardan günlük 24,5 mega watt saat enerji geri kazanımı elde edilecek. 
  • Doğal alanlarımız tamamiyle korunacaktır. 
  • Tüm bu bileşenler ile Avrupa standartlarının üzerinde, yüzde 97,3 oranında karbon azaltımını gerçekleştirilecek. 
  • Süperkent sistemi ile kentsel hizmetlerin sağlanması amacıyla oluşan giderlerde minimum yüzde 44 tasarruf sağlanacak. 
  • Yine yüzde 65 enerji verimliliği, yüzde 65 su tasarrufu ve yüzde 55 işletme verimlililiği elde edilecek. 
  • Adeta tükettikçe kar eden, sadece tüketen değil üreten bir şehir oluşturulacak. 
  • Eser niteliğindeki bu projeyle, milletimize tüketen değil üreten, zarar eden değil kar eden, sürdürülebilir bir yaşam tablosu çizilecek. 
  • Ayrıca hazırladığımız yönetmelik taslağı ile yeni kentsel dönüşüm sistemimizi yönetecek, yürütücü bir kuruluşun oluşması temin edilecek. 

Yorum Yaz