maritbet girişmaritbet
Sümela Manastırı restore ediliyor!

Sümela Manastırı restore ediliyor!

Trabzon Maçka’daki tarihi Sümela Manastırı’nın bu ay içinde restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyaretçilere kapatılacağı belirtildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Sümela'da uzun zamandan beri devam eden bir çalışma olduğunu ifade ederek “Sümela Manastırı'nda uzun bir süredir devam eden rölöve ve restorasyon çalışması vardı. Bu projeler tamamlandı. Hem koruma kurulumuzun, hem de bilim kurulumuzun onayından geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan restorasyonla ilgili onay istemiştik. Bakanlığımız bu onayı verdi. Önümüzdeki günlerde Sumela Manastırında büyük ölçekli bir restorasyon ihalesine çıkacağız. Öte yandan manastırda özellikle taş düşmeleriyle ilgili profesyonel ekiplerle geniş kapsamlı bir çalışma yaptık. Bu rapor geçtiğimiz günlerde bakanlığımıza ve kurullarımıza iletildi. Bu raporlarda, son yıllarda aşırı yağan yağmurlarla meydana gelen olumsuz doğa şartları dolayısıyla ciddi taş düşme riskleri olduğu görülüyor. Çeşitli boyutlardaki taşların düşeceği yönünde tehlikeler var. Dolayısıyla bu rapora dayanılarak risklerin ortadan kaldırılmasıyla ilgili bir proje hazırlandı ve son aşamaya getirildi. O bölgede taş ve kaya düşmesinin önlenmesine yönelik tedbirler alınarak proje uygulanacak. Bu iki unsur bir araya geldiği için bakanlığımız 22 Eylül tarihi itibariyle Sümela Manastırı'nın ziyaretçi trafiğine kapatılarak restorasyon ihalesinin gerçekleştirilmesine karar verdi. Restorasyonda belli bir aşama kaydedildiğinde de manastırın ziyarete kademeli olarak açılmasını bakanlığımız ve ilgili kurumlarımızla eş zamanlı olarak yürüteceğiz. Amacımız restorasyon ihalesini bir an önce gerçekleştirip burasının dünya kültür mirası listesindeki yerini almasını sağlamaktır” dedi.

Vali Öz, tarihi Ortahisar Mahallesi'nde yer alan Kanuni Evi, Edebiyat Müzesi ve Boztepe'deki tarihi Kızlar Manastırı'nda da incelemelerde bulundu.

Edebiyat Müzesi olarak tahsis edilen tarihi binayı inceleyen Vali Öz, “Ortahisar bölgesinde iki güzel çalışmamız var. Bu çalışmalardan birisi olan Edebiyat Müzesi'nin rölöve ve restorasyon çalışmaları daha önce yapılmıştı. Restorasyon ihalesini gerçekleştirip yer teslimini yaptık. Müteahhit firma bu alanda güzel bir çalışma başlattı. 180 iş gününde tamamlayıp teslimini yapacak. Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından gerekli ödenek sağlanıp kültür, sanat ve edebiyat şehri Trabzon'a böyle güzel bir Edebiyat Müzesini kazandıracağız” dedi.
Kanuni Evi'ndeki çalışmaları da yerinde gören Vali Öz, “Kanuni Evimizde restorasyon ve arkasında teşhir, tanzim çalışmalarımız yapılacak. Amacımız Osmanlı tarihinde Trabzon'un yerini ortaya çıkarıp, ‘Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği, Kanuni'nin doğup büyüdüğü şehir Trabzon' sözünün içini doldurmaktır. Gençlerimize, öğrencilerimize ve misafirlerimize bazı görseller, heykeller ve diğer tanıtım materyalleriyle burada bir tarih şeridini yaşatmak istiyoruz. Bütün bu çalışmaları dört ay içerisinde tamamlayıp hizmete sunmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Kızlar Manastırı önümüzdeki turizm sezonuna yetişecek 

Boztepe mevkiinde bulunan tarihi Kızlar Manastırı'ndaki çalışmaları inceleyen Vali Öz, “İlimizin önemli kültür varlıklarından birisi olan Kızlar Manastırı'nın restorasyon çalışmalarında yüzde 75 seviyesine geldik. Bu çalışmaları en kısa zamanda bitirip, ikmal ihalesine geçeceğiz. İlgili keşifler yapılıyor. Çalışmaları bitirip burasını Trabzon'un kültür varlıklarına katmak istiyoruz. Buradaki çalışmaları Büyükşehir Belediyemizin, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ve ilgili bütün kurumlarımız ortaklaşa yürütüyor. Trabzon'un kültür ve turizmi için güzel bir eser ortaya çıkarılıyor. İki milyon liraya mal olan çalışmaları tamamlayıp önümüzdeki turizm sezonuna burasını yetiştirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sümela Manastırı yaz sezonuna hızlı başladı
  • 24.05.2022 15:55

Sümela Manastırı yaz sezonuna hızlı başladı

Türkiye'nin önemli inanç turizmi rotalarından olan dünyaca ünlü Sümela Manastırı ...

Sümela Manastırı ve Altındere Vadisi yeni turizm sezonuna hazırlanıyor
  • 07.01.2021 14:24

Sümela Manastırı ve Altındere Vadisi yeni turizm sezonuna hazırlanıyor

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Sümela Manastırı'nın bulund ...

Sümela Manastırı'nda restorasyon süreci tamamlandı!
  • 02.07.2021 10:03

Sümela Manastırı'nda restorasyon süreci tamamlandı!

Sümela Manastırı 5 yıllık restorasyonun ardından ziyarete açıldı. ...

Sümela Manastırı'ndaki restorasyonun yüzde 70'i tamamlandı
  • 19.05.2021 12:04

Sümela Manastırı'ndaki restorasyonun yüzde 70'i tamamlandı

Sümela Manastırı'ndaki restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarının yüzde 70' ...

İstanbul'da havalimanı ve otogarlarda tam kapanma öncesi yoğunluk
  • 27.04.2021 15:54

İstanbul'da havalimanı ve otogarlarda tam kapanma öncesi yoğunluk

İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'ndaki yoğunluk nedeniyle bazı firmalar ek s ...

E.C.A. Niobe Serisi su tasarrufuyla doğaya sahip çıkıyor
  • 21.03.2021 08:00

E.C.A. Niobe Serisi su tasarrufuyla doğaya sahip çıkıyor

E.C.A. Niobe Serisi, içerisinde yer alan 14 farklı ürünle mutfak ve banyo alanla ...