maritbet girişmaritbet
Süleyman Karaman: Ankara-İstanbul YHT, Mayıs'ta yolcu taşımaya başlayacak

Süleyman Karaman: Ankara-İstanbul YHT, Mayıs'ta yolcu taşımaya başlayacak

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, yapımı tamamlanan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında gazetecilerle test sürüşüne katıldı

TCDD Genel Müdürü Karaman, Ankara-İstanbul YHT hattının yapımının tamamlandığını, test sürüşlerini gerçekleştirdiklerini belirterek, "Testler bittikten sonra yolcu taşımaya başlayacağız, 29 Mayıs olabilir" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, yapımı tamamlanan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında gazetecilerle test sürüşüne katıldı.

Dünyada 5-6 adet bulunan test trenlerinden Piri Reis hakkında bilgi veren Karaman, Piri Reis'in ilk etapta saatte 40 kilometre hızdan başlayarak hattın ölçümlerini gerçekleştirdiğini ifade etti. Testlerin 10'ar kilometre hız artışlarıyla saatte 275 kilometreye kadar devam ettiğini anlatan Karaman, test treninin 250 kilometre hızla ilerlerken dahi 247 ayrı ölçüm gerçekleştirdiğini belirtti. Karaman, testlerin amacının istenilen standartta yol yapımının, seyahat konforunun  ve güvenliğin sağlanması olduğunu kaydetti.

"Türkler çok fazla seyahat etmiyor"

Avrupa'da seyahat katsayısı 200 iken, Türkiye'de bu rakamın 20 olduğunu ifade eden Karaman, Türk insanının çok fazla seyahat etmediğini söyledi. Karaman, hızlı tren sefere başladıktan sonra seyahat oranlarının arttığını vurguladı.

Demiryollarının geleceğini tartışmak üzere bir şura gerçekleştirdiklerini anlatan Karaman, bu şura kapsamında akademisyenlerin, bürokratların ve konunun uzmanlarının katıldığı 100'e yakın toplantı gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Bu toplantılar sonucunda dünya ile entegre, ekonomik, AB mevzuatına uygun, güvenli, diğer ulaşım modlarıyla entegre bir demiryolu ağı oluşturulmasının kararlaştırıldığını belirten Karaman, bu anlamda 2023'e kadar 25 bin kilometre ilave demiryolu yapılacağını ifade etti. Bunun yanı sıra yol yenileme çalışmalarının devam ettiğini belirten Karaman, 2014 sonuna kadar mevcut tüm yolların yenileme çalışmalarının tamamlanacağını bildirdi.

TCDD'nin yeniden yapılanması ve demiryollarının özel sektöre açılmasına ilişkin kanunun yürürlüğe girdiğini anımsatan Karaman, “Demiryolarından işletmeciliği, alt yapıdan ayıracağız. Karayollarında her isteyen arabasını alıp karayoluna çıkabiliyor. Demiryollarında aynı karayollarında olduğu gibi isteyen trenini alsın ve işletmecilik yapsın istedik” dedi. Karaman, 1 yıl içerisinde uygulamaya başlanabileceğini ifade etti.

Demiryollarına yönelik çalışmalarda güvenliği ön plana aldıklarını belirten Karaman, Türkiye'nin 2023'te çok daha yaygın ve modern bir demiryolu ağına sahip olacağını söyledi. Karaman, tüm bu çalışmaların sonucunda yolcuda demiryollarının payını yüzde 10'a çıkarmayı hedeflediklerini ifade ederek, şu anda bu oranın yüzde 2 düzeyinde olduğunu kaydetti.

Ankara-İstanbul YHT hattındaki çalışmalar

Karaman, Ankara-İstanbul YHT hattındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hattın yapımı sırasında en zorlandıkları bölümlerden birinin Eskişehir geçişi olduğunu ifade eden Karaman, "İlk defa demiryolu hattı bir şehrin altından geçti. Dünyada da bir Cordoba'da böyle. Bundan sonra bir daha böyle bir geçiş olsun istemiyoruz" diye konuştu. Eskişehir Gar'ı konusunda belediye ile anlaşmazlık yaşadıklarını anlatan Karaman, gara ilişkin planların tamamlandığını kısa bir süre içerisinde ihalesine çıkılacağını bildirdi.

Ankara-İstanbul hattında 755 sanat yapısı yaptıklarını belirten Karaman, Köseköy-Gebze arasındaki bölümün 150 milyon avroluk AB hibesi ile yapıldığını ifade etti. Hattın 2015'te Marmaray'a bağlanacağını ve Halkalı'ya kadar ulaşacağını kaydeden Karaman, şöyle konuştu:

“Hat açıldıktan sonra Ankara-İstansul arası seyahat süresi 3,5 saat olacak. İlk etapta günlük 16 sefer düzenlenecek. Marmaray'a bağlandıktan sonra her 15 dakika ya da yarım saatte bir sefer gerçekleşecek. Bilet ücretleriyle ilgili de bir anket çalışması yaptık. Vatandaşa, ‘Kaç lira olursa YHT'yi tercih edersin' diye sorduk. 50 lira olursa hepsi ‘bineriz' diyor. 80 lira olursa yüzde 80'i YHT'yi tercih edeceğini belirtiyor. Bunları değerlendirip bilet fiyatını belirleyeceğiz.
Hattın yapımı tamamlandı. Şimdi testlerini gerçekleştiriyoruz. Testler bittikten sonra yolcu taşımaya başlayacağız, 29 Mayıs olabilir. ‘Martta açarız' dedik ama olmadı. Önemli olan tam anlamıyla güvenli bir şekilde hizmete girmesi."

"Eskişehir geçişi Marmaray'dan zor oldu"

Karaman, hattın hizmete girmesinin gecikmesinde, yapım sırasında hırsızlar ve kötü niyetli kişilerce 25 kez tellerin kesilmesi, tünellerin bir kez daha kontrol edilmesi, sinyal sisteminde çıkan birtakım sorunlar gibi nedenlerin etkili olduğunu söyledi. Karaman, özellikle Eskişehir geçişinin Marmaray'dan daha zor olduğunu ifade etti. Hattın 4 milyar dolara mal olacağını belirten Karaman, bunun 2 milyar dolarını kredi olduğunu vurguladı. 

Karaman, Ankara-İzmir YHT hattında ise Ankara Afyonkarahisar arasında yapım çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Hatların geçtiği yerlerde alt ve üst geçitlerin de kendileri tarafından yapıldığını anlatan Karaman, söz konusu iş için bu yıl bütçeden 50 milyon lira kaynak ayrıldığını kaydetti.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Depremin etkisiyle hasar gören tren rayları onarılıyor
  • 10.03.2023 15:36

Depremin etkisiyle hasar gören tren rayları onarılıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören Adana-Malatya arasındaki tren ray ...

Adıyaman'da depremin etkisiyle hasar gören tren rayları onarılıyor
  • 10.03.2023 13:06

Adıyaman'da depremin etkisiyle hasar gören tren rayları onarılıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören Adana-Malatya arasındaki tren ray ...

Haydarpaşa Tren Garı'nın güzellikleri ortaya çıkıyor
  • 31.08.2022 13:23

Haydarpaşa Tren Garı'nın güzellikleri ortaya çıkıyor

Haydarpaşa Garı'nda 2016 yılında başlayan restorasyon çalışmaları devam ediyor. ...

İstanbul-Sofya tren seferleri 2 yıl aradan sonra yeniden başladı
  • 28.04.2022 14:58

İstanbul-Sofya tren seferleri 2 yıl aradan sonra yeniden başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı TCDD Taşımacılık AŞ tarafından işletilen ...

 Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!
  • 03.02.2022 14:23

Turistik Doğu Ekspresi'ne yoğun ilgi!

Kovid-19 salgını nedeniyle ara verilen seferlerine yeniden başlayan Turistik Doğ ...

Bakan Karaismailoğlu: "Elektrikli hat uzunluğumuz 5 bin 931 kilometreye ulaştı"
  • 09.12.2021 15:08

Bakan Karaismailoğlu: "Elektrikli hat uzunluğumuz 5 bin 931 kilometreye ulaştı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kırıkkale Tren Garı'nda düzenle ...