maritbet girişmaritbet
Su Temin Projesi kapsamında 3 yeni tesisin temeli atıldı

Su Temin Projesi kapsamında 3 yeni tesisin temeli atıldı

Türkiye'den KKTC’ye gelecek Su Temin Projesi kapsamında 3 yeni tesisin temeli Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ında katıldığı törenle atıldı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gidecek suyla birlikte, buradaki arazilerin de değerleneceğini belirterek, "Üretim artacak ve refah yükselecek. Türkiye-KKTC arasındaki bağlar böylelikle daha da pekişecek" dedi. Türkiye'den KKTC'ye gelecek "Su Temin Projesi" kapsamında 3 yeni tesisin temeli törenle atıldı. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile yetkililer katıldı. Törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 200 bin metreküplük dev arıtma tesisi, Lefkoşa ve Girne istikametinde dev isale hatlarının temellerinin bugün atılarak bir yıl içinde tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. Eroğlu, projenin temellerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu günlere dayandığını anlattı.

Bakan Eroğlu, denizin 250 metre altından askılarla getirilecek suyun Anamur'daki 10 bin metreküp kapasiteli Alaköprü Barajı'ndan, denizde 80 kilometre kat ederek Ada'ya geleceğini, Güzelyalı pompa istasyonundan pompalanarak önce Geçitköy İstasyonu'na, ardından Geçitköy Barajı'ndan arıtma tesisine, oradan da ana dağıtım hatlarıyla tüm Ada'ya dağılacağını kaydetti.

Projeye 940 milyon lira harcandığını ve projenin yaklaşık 1.2 milyar liraya bitirileceğini belirten Eroğlu, “Su varsa hayat var. Artık tuzlu su içmeyeceksiniz, artık çamaşır-bulaşık makineleriniz sudan dolayı arızalanmayacak, artık Toros'lardan gelen suyu kana kana içeceksiniz” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun da doğum günü olan 7 Mart 2014'te her iki barajın karşılıklı bitirilmiş olacağını belirten Veysel Eroğlu, denizden geçirilecek boruların imalatının yapıldığını, şamandıraların tamamlandığını ve işlemlerin başlatıldığını vurguladı.

Dünyada ilk kez kullanılan bir teknikle Türkiye'den KKTC'ye getirilecek suyun, KKTC'ye ve halkına verilen önemi gözler önüne serdiğini ifade eden Eroğlu, Türkiye'nin dünyadaki en güçlü ülkelerden biri olarak, emin adımlarla yoluna devam ettiğini ve daha büyük işlere imza atmaya hazır bir devlet olduğunu söyledi.

Atalay: "KKTC, Türkiye'nin suyuna kavuşacak"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da 20 Temmuz 2014'te KKTC'de iki bayramın aynı anda kutlanmasını istediklerini belirterek, bunun olmaması durumunda müteahhitlerin taahhütlerine göre, en geç eylül ayında KKTC'nin Türkiye suyuna kavuşacağını söyledi.

Bunun yanında suyun dağıtımı ve evlere taşınması, atık suyun temizlenmesi, yağmur sularının birleştirilmesi konusunda da çalışmaların sürdüğünü ifade eden Atalay, dün tüm bu konuların teknik ekipler ve yetkililerle yapılan toplantılarda masaya yatırıldığını, en geç gelecek şubat ayına yetiştirilmesine çalışılacağını vurguladı.

Atalay, suyla birlikte KKTC'deki arazilerin de değerleneceğini, üretimin artacağını ve refahın yükseleceğini, Türkiye-KKTC arasındaki bağların böylelikle daha da pekişeceğine dikkati çekti.

Elektrik enerjisinin deniz altından getirilmesine de bir ay içinde karar verilerek çalışmalarının başlayacağını bildiren Atalay, yenilenebilir, rüzgar ve güneş enerjisinin durumu, aynı zamanda adanın çevresindeki mevcut durum da göz önüne alınarak doğalgazın da değerlendirileceğini kaydetti.

Türkiye'nin, Kıbrıs sorununun çözümü için elinden gelen çabayı ortaya koyarken, bir yandan da Kıbrıs Türkünün güçlenmesi için önemli ekonomik programları hayata geçirmeye devam ettiğini bildiren Atalay, çözüm olsa da olmasa da Kıbrıs Türklerinin refah içinde bir hayat sürmesini arzuladıklarını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Atalay, su projesinin KKTC'ye hayırlı, uğurlu olması temennisini dile getirdi.

Eroğlu: "Proje dış dünyaya, 'Türkiye KKTC'yi bırakmaz, yanındadır' mesajı verdi"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da siyasi kariyeri boyunca yıllarca hayal ettiği bir olayın bugün gerçekleşmiş olacağını görmekten mutlu olduğunu söyledi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başbakan olduktan sonra bu işlerin temelinin atıldığını belirten Eroğlu, projeye “Asrın Projesi” adının verilmesinin tesadüf olmadığını, su ve enerji sorununun artık yavaş yavaş KKTC gündeminden düştüğünü, bu problemlerin çözülme arifesinde olduğunu vurguladı.

Projeye emek veren herkese teşekkür eden Eroğlu, söz konusu projenin dış dünyaya “Türkiye KKTC'yi bırakmaz, yanındadır” mesajı verdiğini aynı zamanda Türk tarafının masada elini güçlendirdiğini belirtti.

Son Ankara temasları sırasında Başbakan Erdoğan'la görüşmesinde elektrik programının da uygun bir zamanda başlatılacağı sözlerinin kendisini memnun ettiğini söyleyen Eroğlu, bu tür haberlerin ve projelerin KKTC halkının moralini yükselttiğini ifade etti. 

Derviş Eroğlu, hem hizmet, hem de tarım sektörünü direk etkileyecek su temin projesinin, ileride suyun Rum tarafıyla paylaşılmasının gündeme gelmesi halinde büyük bir koz olacağına işaret etti. Eroğlu, su projesinin halkın yarınlarının çok güzel olacağını gösterdiğini sözlerine ekledi.

Eroğlu'nun konuşmasının ardından taahhütname imzalanarak, havai fişek ve konfeti gösterileri eşliğinde 3 yeni tesisin temeli atıldı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ercan Havalimanı'nın uluslararası uçuşlarda kullanılacağı günler uzak değil"
  • 20.07.2023 17:06

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ercan Havalimanı'nın uluslararası uçuşlarda kullanılacağı günler uzak değil"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ercan Havalimanı Yeni Terminal ve Pisti'nin ...

Ercan Havalimanı'nın yeni terminali ve pisti hizmete girecek
  • 20.07.2023 14:10

Ercan Havalimanı'nın yeni terminali ve pisti hizmete girecek

KKTC'nin prestijli projelerinden Ercan Havalimanı'nın yeni terminali ve pisti KK ...

KKTC Ercan Havalimanı'nın yeni terminali
  • 20.07.2023 11:39

KKTC Ercan Havalimanı'nın yeni terminali

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lefkoşa'da yapımı tamamlanan havalimanı ...

KKTC ile elektrik temini projesi başlıyor!
  • 18.01.2023 10:05

KKTC ile elektrik temini projesi başlıyor!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Denizin altından Torosların suyunu Kıbrıs Türkü ...

Ercan Havalimanı'na inen uçak sayısı haziranda yüzde 220 arttı
  • 02.09.2022 09:54

Ercan Havalimanı'na inen uçak sayısı haziranda yüzde 220 arttı

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 1-30 ...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gözdesi Girne Kalesi!
  • 22.01.2022 15:26

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gözdesi Girne Kalesi!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki liman kenti Girne'de yer alan ve Bizanslılar ...