maritbet girişmaritbet
Somali'de 100 yataklı hastane inşa edildi

Somali'de 100 yataklı hastane inşa edildi

Yardımeli Uluslararası İnsani Yardım Derneği, Somali'nin başkenti Mogadişu'da 27 bin metrekare arsa üzerine kadın doğum ve çocuk hastanesi inşa etti.

 Dernekten yapılan açıklamada, hastanenin temelinin, 2011'de dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yardımeli Derneği Genel Başkanı Dr. Sadık Danışman, dernek yönetimi ve gönüllülerin katılımıyla atıldığı anımsatıldı.

Hastanede, acil servis, ameliyathane, gözlem odaları, laboratuvarlar, eczane, yeni doğan bakım, yoğun bakım, cami, konferans salonu ve Somali'de sık rastlanan enfeksiyon hastalıkları ve beslenme problemlerinin tedavisine yönelik bölümler ile 1 yaşın üzerindeki çocuklar için servis odaları ve misafirhaneler bulunduğu belirtilen açıklamada, "Tıbbi cihazların tamamı Türkiye'den gönderildi ve montajı tamamlandı. Hastane önümüzdeki günlerde hizmete açılacak. Hastane doktorları ve personeli Türk doktor ve teknik personel tarafından eğitilerek hastanede çalışmaya başlayacak"  bilgilerine yer verildi.

Açıklamada, hastanenin, Somali'nin, hatta Doğu Afrika'nın en modern ve donanımlı hizmet veren hastanelerinden biri olduğu vurgulandı.

Hastanenin, temeli atıldığından bu yana devlet erkanı tarafından sıkça ziyaret edildiği aktarılan açıklamada, ziyaret sırasında çalışmaların yerinde incelendiği kaydedildi.

Açıklamada, "Çocuklar Ölmesin, Anneler Ölüm Nöbeti Tutmasın" sloganıyla hayata geçirilen hastanenin, Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'nda da ele alındığı ifade edildi.

"Çocuk ölümlerinin en çok olduğu ülke Somali"

Açıklamada, Birleşmiş Milletler'in Somali'deki çocuk ölümlerine ilişkin yayınladığı rapora da değinildi.

Rapora göre, dünyada çocuk ölümlerinin en sık yaşandığı ülkenin Somali olduğu, ülkede 5 yaş altı çocuklar arasındaki ölüm oranının diğer ülkelerden daha yüksek görüldüğü belirtilen açıklamada, "Somali'de doğan her bin bebekten 180'i yaşamını yitiriyor. Uzmanlar, ülkedeki kıtlık felaketi ve salgın hastalıklar yüzünden çocuk ölümlerinin daha da arttığını kaydetti. Somali'de ülke nüfusunun yüzde 70'inden fazlasının temiz suya erişimi olmadığı ifade ediliyor. Ölümlere en çok kızamık, zatürre ve ishal gibi hastalıklar sebep oluyor" ifadelerine yer verildi.

Yorum Yaz