maritbet girişmaritbet
SMS'le deprem uyarısı için tek engel 'tamamen duygusal'

SMS'le deprem uyarısı için tek engel 'tamamen duygusal'

Depremden 50 saniye önce insanları mesajla uyarmayı hedefleyen sistemin önündeki tek engel, 80 milyon dolarlık maliyeti…

ABD 'nin Kaliforniya eyaletinde pazar günü yaşanan 6 büyüklüğündeki depremde test halindeki erken uyarı sisteminin 10 saniye önceden sarsıntıyı tespit etmesi, umutları artırdı. Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Sismoloji Laboratuvarı Müdürü Richard Allen, “Deprem bilgisinin herkesin cep telefonlarına mesaj olarak gitmesini sağlayacak bir sistem getirirsek, insanlar binalardan çıkmak ya da kendilerini korumak için yeterli zamana sahip olabilir” dedi. Laboratuvar uzmanları, daha fazla sensör kullanımıyla depremi 50 saniye kadar önceden belirleme çalışmalarını sürdürdüklerini belirteseler de, maliyet eyalet yönetimini düşündürüyor. 

‘Beklemeyelim ' 

Çünkü sistemin tüm eyalete kurulması ve 5 yıl faaliyette kalması için 80 milyon dolar gerekiyor. Bazı vekiller bu bütçeyi fazla bulduğu için konuya tereddütle yaklaşıyor. Son depremde can kaybı yaşanmamasının bunda etkili olduğu yorumları yapılsa da, eyalet Senatörü Alex Padilla, “Meksika ve Japonya, binlerce can kaybına neden olan büyük depremlerden sonra harekete geçti. Umarım biz de bunun olmasını beklemiyoruzdur” dedi. 

6.1 şiddetindeki Kaliforniya depreminde bazı evler hasar görmüştü.

Hürriyet

Yorum Yaz