maritbet girişmaritbet
Site ve apartman yöneticileri sertifikalanıyor

Site ve apartman yöneticileri sertifikalanıyor

Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul’da bina yönetimi ayrı bir meslek dalı olarak ortaya çıkıyor.

Müstakil binalar açısından bakıldığında bina yönetimleri malikler arasında çözülemeyen görüş ayrılıkları başta olmak üzere sorun oluşturan konuların başında geliyor. Türkiye'de şehir nüfusunun çağın gereksinimleri nedeniyle daha fazla sosyal donatılara ve modern olanaklara sahip nitelikli toplu konut alanlarını tercih etmeleri bu alanların çok daha profesyonelce yönetilmesini zorunlu kılıyor. İşte bu noktada Türkiye'de ilk kez Milli Eğitim Bakanlığı onaylı "Site ve Apartman Yöneticiliği Sertifika Programı" başlıyor. Programı tamamlayıp sertifika alan kursiyerler, sitelerde iş bulabilecek, profesyonel apartman ve site yöneticisi olarak çalışabilmeleri mümkün olacak.

Altın Emlak Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı, kursta derslerin, alanında uzman ve tecrübeli öğreticiler tarafından verildiğini belirterek, programın apartman, site ve toplu konutlardaki mevcut gelişmeler ve sektör ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlandığına dikkat çekti.Türkiye'de son yıllarda inşaat sektörünün hızla büyüdüğünü, yeni konut modellerinin insanların yaşam tarzlarının yanı sıra şehirlerdeki yerleşim biçimlerini de değiştirdiğini söyleyen Mustafa Hakan Özelmacıklı şöyle devam etti: “Özellikle son yıllarda birkaç katlı apartmanlardan çok katlı yapılara geçildi ve mahallelerin yerini siteler almaya başladı. Binlerce insanın bir arada yaşadığı sitelerde yöneticilere ve site yönetimi alanında yetişmiş profesyonellere duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Bu da yeni kariyer fırsatları doğuruyor. Başlangıçta gönüllülük esasıyla yürütülen yönetim konusu daha profesyonel ellere bırakılması bir mecburiyet halini aldı.”

4.000 TL Maaş

Site ve apartman yöneticilerinin yasal sorumluluklarının artmasının yeni nesillere profesyonel anlamda çalışabilecekleri iş kolu oluşturduğuna dikkati çeken Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Apartman ve site yönetimini salt hukuki boyutuyla ele almamak gerekir. Zira apartman ve site yönetimi, içerisinde birbirinden farklı işleri yerine getirecek görevliler bulunan organizasyonu da sorunsuz ve etkin bir şekilde yönetmek durumundadır. Apartman ve site yönetimi ihtiyaç duyulan faaliyetleri yerine getirirken ortaya çıkan giderleri ve gelirleri, şeffaf ve hesap verilebilir bir biçimde tutmak zorundadır. Örneğin 40 haneli bir blokta binanın yönetiminde daire başında 50-100 TL arası yönetici hizmet bedeli alınabilir. Bu durumda yöneticinin kazancı bu tek bina için 4.000 TL'ye kadar çıkabiliyor" diye konuştu. Mustafa Hakan Özelmacıklı, mega sitelerin yönetim ihtiyacının apartman ve site yöneticiliği alanında yeni bir iş kolunun ortaya çıkmasına neden olmasıyla, Türkiye'nin ilk Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı "Site ve Apartman Yöneticiliği Sertifika Programı"nı başlattıklarını açıkladı.

İlgili Mevzuat ve Belediye İmar Planları Öğretiliyor

Kursta derslerin, alanında uzman ve tecrübeli öğreticiler tarafından verildiğini belirten Altın Emlak Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı, programın apartman, site ve toplu konutlardaki mevcut gelişmeler ve sektör ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlandığını ifade etti. Programı tamamlayanların profesyonel apartman ve site yöneticisi olarak çalışabilmelerinin mümkün olacağını dile getiren Mustafa Hakan Özelmacıklı, sözlerini şöyle sürdürdü:”Kursta katılımcıların temel hukuk kavramlarını, site ve apartman yönetimiyle ilgili mevzuatı, belediye imar planlarını öğrenmeleri amaçlanıyor. Ayrıca toplumsal düzeni sağlayan kurallara ve kişilik haklarına uygun davranmaları, kendilerini doğru ifade etmeleri, etkin dinleyici olmaları ve ikna edici iletişim kurmaları da hedefleniyor. Kurs sonunda Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yapılacak sınavda başarılı olanlara, MEB onaylı kurs bitirme belgesi verilecek. Katılımın zorunlu olduğu derslerde gayrimenkul, bina, site ve toplu yapı yöneticiliği, kat mülkiyeti yönetimi, ana gayrimenkul yönetimi, işletme projesi, komşu hakları, komşuların uyması gereken konular, kapıcılık hizmetleri, hukuksal mevzuat hakkında bilgiler veriliyor." 
 
Altın Emlak Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı, 72 saat süren Site ve Apartman Yöneticiliği kursunda hafta içi ve hafta sonu programların bulunduğunu belirterek; kurs ücretinin 850 TL olduğunu aktardı. Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Site ve apartman yönetiminde amaç bina ve sitelere değer katarak, komşuluk ilişkilerini bozmadan, şeffaf, güvenilir, huzurlu, mutlu, yaşanabilir, yönetim sistemini geliştirmek olmalıdır. Son yıllarda site ve apartmanlarda kişilerin yöneticiliğinden profesyonel şirketlerin yönetimine doğru bir değişim söz konusu" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Yöneticilik artık profesyonel bir meslek haline geldi'
  • 30.01.2018 10:13

'Yöneticilik artık profesyonel bir meslek haline geldi'

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Günümüzde yöneticilik artık ...

Site ve apartman yöneticileri sertifikalanıyor
  • 29.12.2015 11:58

Site ve apartman yöneticileri sertifikalanıyor

Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul’da bina yönetimi ayrı bir ...