maritbet girişmaritbet
Şişli'deki Atatürk Müzesi yeniden açıldı

Şişli'deki Atatürk Müzesi yeniden açıldı

İBB'nin restore ettiği Halaskargazi Caddesi'ndeki Atatürk Müzesi yeniden ziyarete açıldı

Şişli'deki Atatürk Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 77. yılı dolayısıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından, aslına uygun restore edilerek yeniden ziyarete açıldı.

İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk'ün Suriye cephesinden işgal altındaki İstanbul'a geldiği tarihte kiraladığı evin, 1928'de İstanbul Belediyesi tarafından satın alındığını ve 1948'de müze olarak halkın hizmetine sunulduğu bilgisini verdi. 

Evin Atatürk tarafından Ermeni bir aileden kiralandığını kaydeden Minder, "Atatürk yaklaşık altı ay kadar ikamet ediyor. Yaveri Cevat Abbas Güler, annesi Zübeyde Hanım'la beraber bu evde yaşamışlar. Mustafa Kemal, yakın çalışma arkadaşlarıyla beraber Kurtuluş Savaşı planlarını bu evde hazırlıyor. 16 Mayıs 1919'da, buradan Samsun'a hareket ediyor ve Milli Mücadele ateşini Samsun'da yakmış oluyor. Dolayısıyla burası Milli Mücadele döneminin ve Atatürk'ün hatıralarını dolu dolu yaşatan bir müze olarak kullanılıyor" diye konuştu.

Ramazan Minder, müzenin yıllar içinde tahribata uğradığına işaret ederek, şu bilgileri aktardı:

"İBB olarak bu müzeyi restorasyona aldık. Yaklaşık iki yıl boyunca bir restorasyon çalışması yürütüldü. Bu çalışma sırasında hem bina restorasyonu yapıldı hem de bina içerisinde bulunan müze eşyalarının restorasyonları tamamlandı. Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü olarak, müzede bulunan 11 adet çok kıymetli yağlıboya tablonun restorasyonunu gerçekleştirdik. İbrahim Çallı'ya, Zeki Kocamemi'ye ait tablolardan bahsediyoruz. Bunların restorasyonlarını tamamladık" ifadelerine yer verdi.

Restorasyon döneminde müzenin teşrif ve tanzim projelerini yenilediklerini dile getiren Minder, "Yeni bir teşhirleme sistemi geliştirdik. Odaların fonksiyonları değişti. Yeni eserler müzemize kazandırmış olduk. Atatürk'e ait 179 adet kişisel eşyanın hem konservasyonunu hem de restorasyonunu tamamlamış olduk. Atatürk'ün yaveri Cevat Abbas'a ait kişisel eşyaları aileden satın alarak, burada bir Cevat Abbas köşesi oluşturduk" ifadelerini kullandı.

Müze için Atatürk heykeli yaptırıldı

Minder, İtalyan ressam Vittorio Pisani'ye ait on adet suluboya tablonun da müzede olduğuna değinerek, "Onların yine aynı şekilde teşhirinin devamını sağlamış olduk. Bu eserler, Yunanlıların İzmir'i işgalinde uyguladıkları vahşeti, katliamları anlatan tablolardır. Aynı zamanda arkamızda görmüş olduğunuz Atatürk'ü canlandıran silikon bir heykel yaptırmış olduk. Bu Atatürk'ün yaklaşık 39 yaşındaki görüntüsünü temsil ediyor. Onu paylaşmış, mizansen olarak müzemize kazandırmış olduk" dedi.

Müzede Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı planlarını hazırladığı dönemdeki çalışma ortamının yansıtıldığına dikkati çeken Minder, müzenin iklimlendirme ve ışıklandırma sistemlerinin de yenilendiğini söyledi. Sesli rehberlik sistemi de kurulduğuna değinen Minder, "Türkçe ve İngilizce yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz bütün bu müzeyi kulaklıklarını takarak rahatlıkla gezebilecekler" şeklinde konuştu.

Girişin ücretsiz olduğu Atatürk Müzesi, ilk gününde ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tarihi eve otopark tabelası çaktılar
  • 29.08.2016 10:38

Tarihi eve otopark tabelası çaktılar

İzmir'dek tarihi evin duvarlarına otoparkı işaret eden reklam ve yön levhalarına ...

Şişli'deki Atatürk Müzesi yeniden açıldı
  • 10.11.2015 17:50

Şişli'deki Atatürk Müzesi yeniden açıldı

İBB'nin restore ettiği Halaskargazi Caddesi'ndeki Atatürk Müzesi yeniden ziyaret ...

Selanik'te Atatürk'ün doğduğu gerçek ev bulundu!
  • 06.02.2015 21:13

Selanik'te Atatürk'ün doğduğu gerçek ev bulundu!

Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu iddia edilen yeni bir ev bulundu. ...

Anıtkabir'in tören alanındaki taşları yenileniyor!
  • 12.01.2015 15:47

Anıtkabir'in tören alanındaki taşları yenileniyor!

Mustafa Kemal Atatürk için anıt mezar olarak inşa edilen ve 1953'te tamamlanan A ...

Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin restorasyonu tamamlandı!
  • 13.08.2013 10:14

Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin restorasyonu tamamlandı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Selanik’te doğduğu evi 60 ...

Atatürk'ün ayak bastığı bina restore ediliyor!
  • 13.06.2013 10:58

Atatürk'ün ayak bastığı bina restore ediliyor!

Mustafa Kemal Atatürk'ün 24 Temmuz 1933 yılında Karamürsel'e geldiğinde ilk ayak ...