maritbet girişmaritbet
Şirketlerin gayrimenkul satışına yenilik gelecek

Şirketlerin gayrimenkul satışına yenilik gelecek

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri bir araya gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri bir araya gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ağbal, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan terör olayları sonrasında vatandaşların zararlarının karşılanmasına yönelik bir soruyu yanıtlayarak, terör örgütünün bölgeye verdiği önemli maddi zararlar olduğuna dikkati çekti. Ağbal, "Terör sonucu oluşan zararları devlet olarak biz karşılıyoruz. Bugüne kadar da eski dönemlerde meydana gelen zararların tamamı hemen hemen karşılandı. Şu anda da terör örgütünün yaptıklarından dolayı evlerde meydana gelen hasarların karşılanmasına ilişkin çalışmalar valilikler bünyesinde yürütülüyor" ifadesini kullandı.

İnsanların acil barınma ihtiyaçları, birtakım sosyal ihtiyaçlarının valilikler tarafından karşılandığına işaret eden Ağbal, bunların devletin acil yardım kapsamındaki kaynaklarıyla karşılandığını belirtti. 

Ağbal, bakanlıklarla koordine halde olduklarını dile getirerek, "Ben de bakan arkadaşlarımızın her birine söyledim. Eylem planı kapsamında olan her bir eylemle ilgili bir bütçe çalışması yapacaklar. Bazı bakanlar bana o çalışmalarını gönderdiler. Yapacağımız eylem planı 3 aylık, 6 aylık değil, çok daha uzun vadeli bir eylem planı. Dolayısıyla bu çerçevede bu seneki bütçe imkanlarımız ne ise onu kullanacağız, gelecek seneki bütçemize de bunun karşılığı olanın yerine koyacağız ama bir rakam söylemek için erken. Herhangi bir bakanlığımızın bu konudaki acil diyerek istediği bütün ödenekler bekletilmeksizin verildi" diye konuştu. 

"Vergi affı asla söz konusu değil"

Kamuoyunda vergi affı ile ilgili bir beklenti olduğunun ifade edilmesi üzerine Ağbal, şöyle konuştu:

"Vergi affı asla söz konusu değil, böyle bir çalışmamız yok ama bazen vergi affı kavramı içerisinde yeniden yapılandırma da konuşuluyor. Biz bu yeniden yapılandırmayı geçen sene zaten yaptık. Bu uygulamaya devam ediyoruz. Bu anlamda herhangi bir şekilde vergi affı düzenlemesi veya şu anda uygulanmaya devam edilen bir yeniden yapılandırma kanunu varken tekrar bir yapılandırma düzenlemesi yapılması çok doğru da olmaz. Ben kamuoyunun böyle bir beklentiye girdiğini düşünmüyorum. Bazen böyle haber yapılıyor. Bana hiçbir talep gelmedi. Hep söylüyorum, vatandaş 1 kuruş fazla vergi ödemesin, ödemesi gereken ne ise onu ödesin, biz onun peşindeyiz."

Gayrimenkul rantlarının vergilendirilmesi

Ağbal, gayrimenkul rantlarının vergilendirilmesine ilişkin bir soru üzerine, Gelir Vergisi Kanunu tasarısında şirketlerin aktiflerindeki gayrimenkullerin satışı ile ilgili bir yenilik getireceklerini dile getirerek, "Biz bu tasarıda şu düzenlemeyi getiriyoruz. 2 yıldan sonra hemen satarsanız o yüzde 75'lik kazanç istisnasını çok aşağıya çekiyoruz. Ne kadar elinizde uzun süre tutarsanız o zaman ancak o süre sonunda yüzde 75'lik istisna tutarına varıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Özellikle gayrimenkul konusunu şirketler bakımından bir spekülatif kazanç alanı olmaktan kurtarmak istediklerini vurgulayan Ağbal, iştirak hisseleri için de benzeri bir düzenlemeyi getireceklerini söyledi.

İmar planı değişikliklerine bağlı olarak değer artışlarının vergilendirilmesi veya burada oluşan değer artışının devlet olarak alınması konusunda da hükümetin eylem planında bir düzenleme olduğuna işaret eden Ağbal, "Bu konuda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalar geçen dönemde açıklanan çalışmalar ile benzerlik arz ediyor ama yeni birtakım yaklaşımlar da olacak. O konuda Çevre ve Şehircilik Bakanımız henüz Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda sunum yapmadılar, o geldiğinde onu konuşacağız ama bence bu gayrimenkul üzerinde oluşan değer artışlarının vergilendirilmesi aslında bugünkü vergi sisteminde de mümkün ancak bunun kavranması önemli. Özellikle gayrimenkulde alış ve satışların çok daha yakından izlenmesi ve bununla ilgili denetimlerin sıkılaştırılması ve alış satışın gerçek tutarının kavranmasına yönelik çalışmamız var. Bunlara devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Ağbal, Bayburt Devlet Hastanesi'nin inşaatını inceledi
  • 08.04.2018 14:47

Bakan Ağbal, Bayburt Devlet Hastanesi'nin inşaatını inceledi

Ağbal, Tuzcuzade Mahallesi'nde yapımı devam eden yeni Bayburt Devlet Hastanesi i ...

'Kentsel dönüşüm uygulamalarıyla şehirleri yeniden üretiyoruz'
  • 16.03.2018 16:01

'Kentsel dönüşüm uygulamalarıyla şehirleri yeniden üretiyoruz'

Maliye Bakanı Ağbal, "Kentsel dönüşüm uygulamalarıyla şehirleri adeta yeniden ür ...

Şeker fabrikalarına "sosyal özelleştirme" modeli!
  • 26.02.2018 17:16

Şeker fabrikalarına "sosyal özelleştirme" modeli!

Maliye Bakan Ağbal, 'sosyal özelleştirme' yaklaşımıyla hem çalışanların, hem de ...

İstanbul Finans Merkezi için yeni düzenleme yolda!
  • 29.01.2018 11:00

İstanbul Finans Merkezi için yeni düzenleme yolda!

Bakan Ağbal, İFM projesinde finansal sistemi oluşturan kurumların yapıları ve iş ...

Bakan Ağbal: Bütçemizi önemli ölçüde bozacak bir durum yok
  • 06.09.2016 12:13

Bakan Ağbal: Bütçemizi önemli ölçüde bozacak bir durum yok

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Diyarbakır'da açıklanan teşvik paketine ilişkin görüşl ...

'Projemizde askeri tesisler yok'
  • 17.08.2016 08:48

'Projemizde askeri tesisler yok'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Varlık Fonu kurulmasına ilişkin yasa teklifi i ...