maritbet girişmaritbet
'Selimiye Camisi Meydan Projesi bir an önce başlamalı'

'Selimiye Camisi Meydan Projesi bir an önce başlamalı'

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Selimiye Camisi Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi ile ilgili bilgiler verdi.

Gürkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Selimiye Camisi Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi'nin, Selimiye Meydanı'nda yer alan Yemiş Kapanı Hanı'na ilişkin projenin onaylanmasının ardından başlayabileceğini söyledi.

Projenin titizlikle hazırlandığını ifade eden Gürkan, şunları kaydetti:

"Mimar Sinan, yaşamı boyunca 375 muhteşem eser yapıyor. Bu 375 eserden 374'ü Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinde ama en muhteşemi, en güzeli ve kendi ifadesiyle 'ustalık eserim' dediği Selimiye Camisi Edirne'de. Ben bu eseri, ustalık eserinin daha ilerisinde olduğunu düşünüyorum. Bence bu eser dahilik eseridir. Mimar Sinan'ı sadece 9 Nisanlarda değil, her gün saygı ve şükranla yad etmemiz gerekiyor. Edirne Belediyesi olarak yaklaşık 3,5 yıldır Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin Edirne'ye, Selimiye'ye ve Mimar Sinan'a yakışacak bir biçimde düzenlenmesi için çaba sarf ediyoruz.

Bununla ilgili daha önce UNESCO tarafından kabul edilmiş ama tozlu raflarda bekleyen bir proje vardı. Bu projeyi yeniledik. UNESCO'nun ve dünya mimarlık tarihinin beklentilerini göz önüne alarak Selimiye'yi ön plana çıkartacak, Selimiye'nin siluetini etkilemeyen ve gölgelemeyen bir rekreasyon projesi yaptık. Bu süreç içerisinde projemiz çok titiz bir çalışmayla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğüyle görüşülerek hazırlandı. Bu kapsamda Tarihi Yemiş Kapanı Hanı'nın sondaj çalışması ve kurtarma kazısını gerçekleştirdik. Türkiye'de kurtarma kazısı yapan tek belediye biz olduk. Yemiş Kapanı Hanı ile ilgili projeye Vakıflar Genel Müdürlüğü gerekçesini tam olarak çözemediğimiz bir nedenle Kültür Bakanlığı Yüksek Kurulu'na itiraz etti. 8 ayın ardından kurul kararını verdi ve hanla ilgili projenin iptaline karar verdi. Yemiş Kapanı Hanı'yla ilgili proje onaylanmadığı sürece Selimiye Meydanı projesine başlayamıyoruz."

Selimiye Camisi Meydan Projesinin bir an önce başlaması gerektiğini vurgulayan Gürkan, "Bu konuyla ilgili hem Başbakanımız hem de Cumhurbaşkanımızla görüşeceğim. Söz konusu olan Selimiye. Selimiye, Edirne'nin bir mülkü ama sadece Edirnelilerin değil, tüm insanlığın ortak mirası. UNESCO'da yer alan bir eser." diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Selimiye Camisi Meydan Projesi bir an önce başlamalı'
  • 09.04.2018 17:08

'Selimiye Camisi Meydan Projesi bir an önce başlamalı'

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Selimiye Camisi Çevresi Kentsel Tasarım ve ...

"Yemiş Kapanı Hanı'na restorasyon projesi ihya anlamına gelmez"
  • 21.10.2017 13:32

"Yemiş Kapanı Hanı'na restorasyon projesi ihya anlamına gelmez"

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Yemiş Kapanı Hanı'nın restore edilmesinin Sel ...

Edirne ve Selimiye Camisi'ne yakışır bir meydan yapılacak
  • 07.06.2017 17:10

Edirne ve Selimiye Camisi'ne yakışır bir meydan yapılacak

Ankara'da çeşitli temaslarda bulunan Edirne heyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik B ...