maritbet girişmaritbet
Sektörel kredi artışında lider Güneydoğu…

Sektörel kredi artışında lider Güneydoğu…

Türkiye'de son yıllarda sağlanan siyasi ve ekonomik istikrar, Anadolu şehirlerinde büyümenin ve kalkınmanın önünü açtı

Hükümetin "çözüm süreci" çalışmalarına başlamasının ardından özellikle yatırım ve turizm alanında ciddi iyileşmelerin yaşandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 2014'ün ilk yarısında sektörel nakdi kredilerde yakaladığı yıllık yüzde 38,6 artış oranıyla diğer bölgeleri geride bıraktı. Bölgede kullandırılan sektörel kredilerin yüzde 65,6'sının verildiği Gaziantep ise Güneydoğu Anadolu'daki ekonomik gelişime katkı sağlayan illerin başında yer aldı.

AA muhabirinin Finansal Türkiye Haritası'ndaki seçilmiş sektörel nakdi krediler verilerinden derlediği bilgilere göre, bu yılın ilk yarısında Türkiye'de kullandırılan 437 milyar 919 milyon 964 bin liralık sektörel nakdi kredilerin 23 milyar 309 milyon 621 bin lirası Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kullandırıldı. Bölge'de verilen sektörel krediler, 2013'ün ilk yarısında 16 milyar 823 milyon 20 bin lira düzeyinde bulunuyordu. Böylece Güneydoğu Anadolu, yatırımlara ilişkin sinyal veren önemli göstergelerden sektörel kredi kullanımında yüzde 38,6'lık hızlı artışla diğer bölgeleri geride bıraktı.

Hükümetin "çözüm süreci" çalışmalarıyla ekonomik anlamda birçok alanda ilerlemelerin gözlendiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi, aynı zamanda toplam sektörel krediler içindeki payını da artırdı. Bölgenin toplam sektörel krediler içindeki payı, geçen yılın ilk yarısında bulunduğu yüzde 5 seviyesinden, bu yılın aynı döneminde yüzde 5,3'e çıktı.
Aynı dönemde 15 milyar 285 milyon 790 bin liralık sektörel nakdi kredinin kullandırıldığı Gaziantep ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en fazla kredinin kullandırıldığı il oldu. Ayrıca söz konusu rakam, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde verilen sektörel nakdi kredilerin yüzde 65,6'sına denk gelirken, Gaziantep bu anlamda bölgeyi sırtlayan il oldu.

Türkiye'de kullandırılan sektörel kredilerin yarısından fazlası Marmara'da verildi

Güneydoğu Anadolu'dan sonra sektörel nakdi kredilerde en fazla artış kaydeden bölge İç Anadolu oldu. İç Anadolu Bölgesi'nin, geçen yılın ilk yarısında 60,6 milyar lira düzeyinde bulunan sektörel kredi miktarı, yıllık yüzde 32,2 artışla 80,1 milyar liraya ulaştı. Bölge ayrıca, anılan dönemde toplam sektörel nakdi krediler içindeki payını da yüzde 18,3'e çıkarırken, bu rakamla da bölgeler arasında ikinci sıraya yerleşti.

Doğu Anadolu bölgesi, bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre sektörel kredilerde yüzde 31,3'lük artış oranı elde ederken, bu rakamla 7 bölge arasında 3'üncü sıraya yerleşti. Bölgede anılan dönemde 6,9 milyar liralık sektörel nakdi kredi verildi. Geçen yılın ilk yarısında bu rakam 5,2 milyar düzeyinde bulunuyordu.

Aynı dönemde, Türkiye'de toplam sektörel nakdi kredilerin yarısından fazlasının kullandırıldığı Marmara Bölgesi'nde ise sektörel kredilerde yüzde 30 artış yaşandı. Marmara Bölgesi, bu oranla sektörel kredi artışında yedi bölge içinde 4'üncü sırada yer alırken, toplam nakdi krediler içinde sahip olduğu yüzde 52'lik payla da diğer bölgelere fark attı.
Sektörel kredi artışında 2014 Ocak-Haziran döneminde yıllık yüzde 23,1 ile Akdeniz Bölgesi 5'inci olurken, yüzde 22,5 ile Ege Bölgesi 6'ıncı, yüzde 20,2 ile Karadeniz Bölgesi sonuncu sıraya yerleşti. Söz konusu dönemde sektörel nakdi kredi artışı Türkiye'de ise yıllık yüzde 29 düzeyinde gerçekleşti.

 "Gaziantep, her zaman Türkiye'nin iki katı büyüyor"

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, özellikle Türkiye'de son yıllarda sağlanan siyasi ve ekonomik istikrarın, Anadolu şehirlerinde büyümenin ve kalkınmanın önünü açtığını belirtti.

Bankaların hizmet kanallarının da yaygın hale gelmesiyle birlikte kredi kullanımının Anadolu'da yayıldığını kaydeden Konukoğlu, Anadolu'daki girişimci ve sanayici sayısının arttığına da dikkati çekti.

Konukoğlu, üretim ve ihracat atağını sürdüren Gaziantep'in ise lokomotif şehirlerin başında geldiğine işaret ederek, "İmalat sanayisi, kapasitesi, istihdam gücü, ihracat potansiyeli ile bölgenin en dinamik sanayi gücüne sahip olan Gaziantep, her zaman Türkiye'nin iki katı büyüyor. Gaziantep'te sanayicilerimiz sürekli yatırım yapıyor. Yeni Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) açılıyor. Gaziantep bugün kurulu 5 bölgesiyle Türkiye'nin en büyük OSB'si konumunda bulunuyor. Bölgede 800 firma faaliyet gösteriyor, 120 binden fazla kişi istihdam ediliyor. 5. OSB'de birinci etabın tahsisleri yapıldı. Şu anda orada 30'un üzerinde firma üretim yapıyor, 70'e yakın firmanın da inşaatı devam ediyor. Ayrıca, sanayicinin yoğun arsa talebini karşılamak üzere, Gaziantep ile Kilis sınırında ortak kurulacak Şahinbey-Polateli OSB projemizin çalışmalarına devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Gaziantep'ten, İstanbul Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen "Türkiye'nin 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu-2013" araştırmasında 57 firma, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıkladığı "2013 Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçı Firması Araştırması"nda da 67 firmanın yer aldığını anımsatan Konukoğlu, 177 ülkeye ihracat gerçekleştiren şehrin, 2013 yılını 6 milyar 473 milyon dolarlık ihracatla kapattığını, bu yıl da ihracat artışının devam ettiğini dile getirdi.

Bugüne kadar verilen teşviklerle karşılaştırıldığında, yeni Teşvik Yasası'nın en adaletli teşvik sistemi olduğunu savunan Konukoğlu, şunları söyledi:
"Türkiye'nin her tarafına teşvik verildi. Teşviklerde Gaziantep 3. bölgede bulunuyor ama OSB'de yatırım yapılması durumunda 4. bölge haklarından yararlanılıyor. Gaziantepli sanayiciler olarak, biz kazandığımızı hep kendi şehrimizde yatırıma dönüştürdük. Şehrimiz özel sektör eliyle büyüdü, devlet yatırımları yok denecek kadar azdır. Son çıkarılan Teşvik Yasası ile bize gelen yatırımcılar oldu. Fakat kentimizin yatırımlar açısından cazibe merkezi olmasının asıl sebebi, güçlü sanayi altyapısına, girişimci ruha ve yüzyıllara dayanan ticari beceriye sahip olmasıdır. Diğer yandan teşvik sistemi, hükümetin başlattığı çözüm süreciyle birlikte bölgeye ekonomik ivme kattı. Sağlanan huzur ve güven ortamı, yeni yatırımları çekti, üretim ve istihdamı artırdı. Süreçle birlikte, bölgedeki birçok sektörde potansiyelin değerlendirilmesinin, ülkemiz ekonomisine de katkısının büyük olacağına inanıyoruz."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Diyarbakır ve Güneydoğu'nun ilk Millet Bahçesi havadan görüntülendi
  • 15.08.2019 14:39

Diyarbakır ve Güneydoğu'nun ilk Millet Bahçesi havadan görüntülendi

Terör olayları sonrası yeniden yapılandırılan Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Millet ...

Güneydoğu'da konut satışları artıyor
  • 27.10.2017 12:41

Güneydoğu'da konut satışları artıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terörün etkilerinin giderek ortadan kaldırılması k ...

Güneydoğu'da 35 bin konutun yapımına başlandı!
  • 27.01.2017 12:46

Güneydoğu'da 35 bin konutun yapımına başlandı!

Başbakan Binali Yıldırım, Şehircilik Şurası'nın açılışındaki konuşmasında Güneyd ...

Güneydoğu'da normale dönüş seferberliği!
  • 16.06.2016 09:18

Güneydoğu'da normale dönüş seferberliği!

Terörden arınan bölgelerde sivil toplum ve devlet, vatandaşı ev sahibi yapacak. ...

Konut sektörünü terör olayları vurdu
  • 06.08.2015 10:28

Konut sektörünü terör olayları vurdu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde son zamanlarda gerçekleşen terör olayları konut se ...

Güneydoğu’ya yatırım yapacaklara Hazine fırsatı
  • 01.09.2014 15:50

Güneydoğu’ya yatırım yapacaklara Hazine fırsatı

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Karaköprü Köyü’nde imarı olmayan bir tarl ...