maritbet girişmaritbet
Şeffaflık ve imarda yeni paket geliyor

Şeffaflık ve imarda yeni paket geliyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yapısal reformlarda çalışmaların birçoğunun hazır olduğunu aralık peş peşe açıklamaların geleceğini söyledi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bu ay yapısal reformlarda gaza basacaklarını açıkladı. Babacan, “Rayları döşedik. İstikamet belli. Reform treninin bu istikametten gitmesi gerek. 2018-2019'da artık Türkiye ekonomisinin değişmiş, büyümesinin kalitesi değişmiş bir ülke haline gelir” dedi. Babacan'ın verdiği bilgiye göre, bu ay sonuna kadar içinde imar düzenlemelerinin de olduğu bir şeffaflık paketi açıklanacak. Sosyal destek politikalarıyla vatandaşların buluşması için ayrı bir mekanizma oluşturulacak. Bankaların yurtdışından uzun vadeli borçlanmalarını cazip hale getirecek bir takım düzenlemeler yapılacak. Ayrıca geçen yıl yapılan bazı düzenlemelerle KOBİ kredilerine yapılan pozitif ayrımcılığın bir benzeri ‘sanayi' kredileri için gelecek. 

Babacan dün New York temaslarından önce gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (Transparency International) açıkladığı 2014 küresel yolsuzluk endeksinde Türkiye'nin 5 puanlık düşüşle en büyük gerilemeyi gösteren ülke olduğunun açıklandığı günde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'da bir ‘şeffaflık' paketi hazırladıklarını ve bunun da yüzde 80-90'ının hazır olduğunu kaydetti. Babacan, “Bu paketin içine imar konusunda bazı düzenlemeler koyacağız. Burada adil dağıtım, şeffaflık ve rekabeti sağlayacak düzenlemeler yapacağız” dedi. Babacan, “Birinci önceliği enflasyonla mücadeleye verdik. Cari açığı düşürmek istiyoruz. 25 öncelikli dönüşüm programımız var. Bunun 9'unu Sayın Başbakanımız açıkladı. Geri kalanları da en son pazartesi günkü EKK'da tamamladık hepsi açıklanmaya hazır. Açıklama takvimini Sayın Başbakanımızın programına göre belirleyeceğiz. Ama bizim çalışmalarımız noktasına, virgülüne kadar hazır. Biz 2019 seçimlerine kadar kendimizi bir takvime bağlamış olduk” bilgisini verdi. 

Paketin yüzde 80-90'ı hazırlandı bile 

“Şeffaflık konusu Türkiye için önemli” diyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2002'den beri şeffaflık konusunda pek çok çalışma yaptıklarını belirtti. Babacan, “Şeffaflık konusunda yüzde 80-90'ını tamamladığımız bir paketimiz hazır. Her şey kanun maddeleri ile hazır. En son bakanlar Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yapısal reformlarda çalışmaların birçoğunun hazır olduğunu aralık peş peşe açıklamaların geleceğini söyledi. Kurulu'nda son şeklini vereceğiz. Bir de imar uygulamaları ile son bir hazırlığımız daha var. Belediye başkanlarımız ve bakanlarımız ile son bir toplantı daha yaptık. Bu yıl bitmeden Başbakanımız açıklayacak. İmar uygulamalarının daha şeffaf olunması, fırsatlara erişimde adaleti sağlamamız gerekiyor ve bir rant oluşuyorsa bunun da ölçülü ve adil dağılması gerekiyor. Devletin ve belediyelerin olduğu adil bir rant paylaşımı olması gerekiyor. Rekabetin olması gerekiyor. Rekabetten arındırılmış bir ortamda ne olursa olsun yanlışlıklar olabilir. Prensiplerimiz bunlar. Şeffaflık paketi tamamlandı ama imar ile ilgili ayağı biraz daha olgunlaştırmamız gerekiyor. Biz yıl sonuna kadar açıklamış olmak istiyoruz” açıklamasını yaptı. 

Belediye yasasının da ayrı bir süreçte devam ettiğini de belirten Babacan, “İdeal bir şey hazırlıyoruz. Ama bunun ideal uygulamasını zaman gösterecek” değerlendirmesinde bulundu. 

Bankaların düzenlemesi 1 ay içinde 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bankaların yurtdışından borçlanırken daha uzun vadeli borçlanmasını cazip kılacak, daha kısa borçlanmayı da daha az cazip kılacak bir yöntem üzerinde çalışılıyor. Merkez Bankası ve BDDK başta olmak üzere kurumlarımız çalışıyor. Finansal İstikrar Komitesi'nde bir kere daha konuşup ondan sonra uygulamaya başlayacağız. En geç 1 ay içerisinde tamamlarız” dedi. 

Dünya 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Müsilaj ve imara ilişkin düzenlemeler içeren teklif komisyonda kabul edildi
  • 31.05.2022 09:54

Müsilaj ve imara ilişkin düzenlemeler içeren teklif komisyonda kabul edildi

Müsilaj ve imara ilişkin düzenlemeler içeren Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda De ...

Bursa’nın imar anayasası yürürlükte!
  • 31.05.2018 15:32

Bursa’nın imar anayasası yürürlükte!

Bursa’da bundan sonra imar düzenlemelerinin nasıl yapılacağını belirleyen yeni y ...

Şeffaflık ve imarda yeni paket geliyor
  • 04.12.2014 11:11

Şeffaflık ve imarda yeni paket geliyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yapısal reformlarda çalışmaların birçoğunun haz ...

‘Ekonominin omurgasında inşaat, gıda, tekstil, imalat ve BT var’
  • 25.11.2014 10:18

‘Ekonominin omurgasında inşaat, gıda, tekstil, imalat ve BT var’

Eleman.net Türkiye’nin KOBİ Haritası’nı çıkardı: Son beş yılda KOBİ sayısı 8 kat ...

Ali Babacan, ekonomi için reform sözü verdi
  • 09.10.2014 10:14

Ali Babacan, ekonomi için reform sözü verdi

Orta Vadeli Program’da “enflasyon” ana öncelik haline getirildi, ekonomi için “r ...

Kamudan yerliye alım garantisi…
  • 07.10.2014 12:04

Kamudan yerliye alım garantisi…

Ekonomi yönetimi olarak 1200’ün üzerinde maddenin yer aldığı bir eylem planı gel ...