maritbet girişmaritbet
Sapphire’den çektiği 1.400 fotoğrafı tek karede birleştirdi

Sapphire’den çektiği 1.400 fotoğrafı tek karede birleştirdi

İstanbul'u, 15,9 gigapiksel çözünürlükteki tek bir kare fotoğrafa sığdırdı

İstanbul Sapphire'den farklı açılarla çektiği 1.400 fotoğrafı birleştiren bilişim uzmanı, İstanbul'u 15,9 gigapiksel çözünürlükteki fotoğraf karesine sığdırdı. 360 TR Sistem Yöneticisi Ahmet Bozdemir, Türkiye çapında panaromik fotoğraf ve sanal tur uygulamalarıyla hizmet verdiklerini belirterek, Sapphire'in inşaatının tamamlanmasının ardından bina tepesinden böyle bir fotoğrafı çekmeyi düşündüklerini söyledi. Tek bir noktadan ve tek bakış açısıyla fotoğraf çekmediklerini ifade eden Bozdemir, "4 noktadan 7 saatte ayrı açılarla fotoğraf çektik. Bu fotoğraf, Maslak'tan Fatih'e kadar, Anadolu yakasına doğru, yaklaşık 180 derecelik bir bakış açısını kapsamakta.

Fotoğraf, Çamlıca Tepesi'ne, 1. ve 2. Boğaz Köprülerine ve daha birçok noktayı yakınlaştırabiliyor. Fotoğrafın çekildiği noktadan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne kuş uçuşu mesafe 5 kilometredir. Köprüye yakınlaşarak alanı gayet net görebiliyoruz" diye konuştu.

Bilgisayarda bile açmak dert

Bozdemir, fotoğrafın işleme sürecinin uzun ve zahmetli olduğunu anlatarak, şu anlık sadece tek bir açıyı yayınladıklarını kaydetti. Yayınlanan kareyi 1.400 fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturduğunu dile getiren Bozdemir,  "SLR fotoğraf makinesiyle çekilen bu fotoğraflar, yaklaşık 270-300 milimetre zoomlama yapılarak elde edilmiştir. Fotoğrafların birleştirme işi 13 gün sürdü" dedi. Bozdemir, birleştirme sonrası ortaya çıkan fotoğrafın yaklaşık 116 gigabyte büyüklüğünde olduğunu dile getirerek, "Bu fotoğrafı tek başına bilgisayarda açmaya kalkarsanız, bilgisayar özelliklerine göre 5 ila 15 dakika arasında sürebilir. İnternet ortamında kullanıcıların daha hızlı ve çabuk açabilmeleri için optimize ettik" şeklinde konuştu.

180 derecelik bakış açısı

Dünyada şu anda en büyük fotoğrafın 320 gigapiksel ile İngiltere'nin Londra şehrine ait olduğunu vurgulayan Bozdemir, şunları kaydetti: "Sapphire'den çekilen fotoğraf, 180 derecelik ve 45 derece bakış açısıyla çekildi. Londra fotoğrafı 180 derece dikine, 360 derece enine bir alana sahip olduğu için bu kadar büyük boyutta. Dünyada genellikle yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, 10 ile 20 gigapiksel arasında değişmektedir. Bizim fotoğrafımız 15.9 gigapiksel büyüklüğü ile ortalama bir düzeye sahiptir."
hurriyet.com.tr

Yorum Yaz