maritbet girişmaritbet
Samsat'ta depremzedeler için yeni konutlar inşa edilecek!

Samsat'ta depremzedeler için yeni konutlar inşa edilecek!

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 5,5 şiddetinde depreme maruz kalan Samsat ilçesi ile ilgili AFAD Koordinasyon Merkezi'nde ilgililerden brifing aldı

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adıyaman'ın Samsat ilçesinde meydana gelen depremle ilgili, "Samsat'ta toplam bin 900 civarında hane var. Samsat ve 16 köyünde bu bin 900 hanenin şu ana kadar tespit edilen binden fazla hanede ağır hasar meydana gelmiş vaziyette. 400'den fazla evde de hafif hasar meydana gelmiş durumda. 22 tane konut ise tam manasıyla yıkılmış durumda." dedi.

Kaynak, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Adıyaman'ın yarısının Kuzeydoğu Anadolu fay hattında birinci dereceden, diğer yarısının da ikinci dereceden deprem bölgesinde yer aldığını anımsattı.

5,5 şiddetindeki depremin ardından şu ana kadar 200'ün üzerinde artçı sarsıntı meydana geldiğini ifade eden Kaynak, "Artçı depremlerin en büyüğü 4,3 oldu. Bugün sabah da 3,8 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi. Bu beklenen bir şey. Özetle Samsat'ta perşembe günü yaşanan depremin ardından yaşananlar normal artçı deprem seyrinde." dedi.

Bölgede depremin hemen ardından Valilik, Belediye, AFAD ve Kızılay başta olmak üzere hemen her kurumun olaya müdahil olduğuna işaret eden Kaynak, şöyle konuştu:
"Samsat'ta toplam bin 900 civarında hane var. Samsat ve 16 köyünde bu bin 900 hanenin şu ana kadar tespit edilen binden fazla hanede ağır hasar meydana gelmiş vaziyette. 400'den fazla evde de hafif hasar meydana gelmiş durumda. 22 tane konut ise tam manasıyla yıkılmış durumda. Malum eğitim öğretimin açık olduğu bir dönemdeyiz. Valiliğimiz koordinesinde okullar hızlıca tahliye edildiler. Samsat'ta yaklaşık bin 500 öğrencinin okuduğu biri anaokulu olmak üzere 12 okulda ve 8 derslikte hasar meydana geldiğini tespit etmiş vaziyetteyiz. Hasar görmüş okullar için hızlı ve kaliteli hemen bugünden itibaren 12 prefabrik okul göndereceğiz. Kullanılamaz hale gelen okullar, yerine gelip burada çocuklarımızın güven içerisinde eğitim öğretim hayatına devam etmeleri sağlanacak."

"Bu durum, insanlarımız huzur içerisinde evlerine dönünceye kadar devam edecektir"

Depremde yaralanan 3 kişinin hastanedeki tedavilerinin sürdüğünü aktaran Kaynak, bu kişilerin de enkaz altında kalarak değil yüksekten atlamayla yaralandığını belirtti.

Kaynak, hane sayısından daha fazla çadır kurulduğunu ifade ederek depremzedelerin yemek ve su gibi ihtiyaçların da eksizsiz olarak karşılandığını bildirdi.

Deprem nedeniyle Samsat'ta AFAD'ın 65 aracı, bir arama kurtarma helikopteri, iki mobil koordinasyon tırı, bir mobil mutfak, bir ikram aracı, iki arama kurtarma köpeğinin hazır bulunduğunu dile getiren Kaynak, unları söyledi:
"Bu bölgede yaşayan nüfusumuz toplam 7 bin 920 kişidir. Şu anda burada Kızılayımız tarafından 7 bin kişilik sıcak yemek ikramı yapılmaktadır.  Şunu anlayışla karşılıyoruz, bütün insanlar evleri hasar görmese bile artçı depremler ve sarsıntıların verdiği endişeyle evlerine girmekte, kendi yemeklerini kendileri yapıp yemekte endişe ediyorlar. Biz bunu anlayışla karşılıyoruz. Bu normal, insani bir endişedir. O sebeple bu durum, insanlarımız huzur içerisinde kendi evlerine dönünceye kadar devam edecektir."

Kaynak, Samsat'ta acilen kamu hizmetlerinin aksamadan devam etmesi için belediye binasının geçici bir binaya taşınacağına, Kaymakamlık işlemlerinin de geçici olarak başka bir binada hizmet vermesini sağlamak istediklerine dikkati çekti. 

"Acaba Samsat'ın bu yeni yerleşim yeri uygun yer değil miydi?"

Samsat'ın Atatürk Barajı göl sahasında kaldığı için 1988'de mevcut yerine taşındığını vurgulayan Kaynak, şöyle konuştu:
"Aslında Türkiye ortalamasına bakarsanız yapı stoklarının daha genç olduğu bir ilçe merkezi ama gerçekten sahada Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile beraber Sayın Valimizin koordinasyonunda hasar tespitleri yapıldığında çok büyük oranda hanelerimizin çok büyük kısmının hasar gördüğünü öğrenmiş bulunuyoruz. Dile getirilen husus şu, 'Acaba Samsat'ın bu yeni yerleşim yeri uygun yer değil miydi?' Bununla ilgili Adıyaman Valiliği, Adıyaman Üniversitesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve gerekirse MTA bir zemin çalışmasına hemen hızlıca başlayacak. Hasarların zeminden mi binaların kendisinden mi kaynaklandığına tabii ki teknik ekip bakacaktır."

Hasar tespitini kısa sürede tamamlayacaklarını bildiren Kaynak, şunları kaydetti:

"Hasar tespitinden sonra bu hasar görmüş yapıların çok kısa sürede yeniden yapılmasına bakacağız. Tabii ki hangi yöntemle yapılacağını ayrıca tartışabiliriz. Yani evini yapana yardım ödeneğiyle mi yoksa başka şekilde mi ona bakacağız. Bakanlar Kurulundan afete maruz kararını alıp arkasından bu yapıların bir an önce yerine yenisini koyma hedefindeyiz. Hedefimiz önümüzdeki kışa girerken insanlarımızın yeni ve güvenli kendi konutlarına oturmasıdır. Bu hedefe ulaşmak için gayret sarf edeceğiz."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

Adıyaman'da kent merkezi ve diğer bölgelerde deprem çalışmaları devam ediyor!
  • 12.12.2023 14:32

Adıyaman'da kent merkezi ve diğer bölgelerde deprem çalışmaları devam ediyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremden etkilen ...

Hafif çelikden deprem evleri böyle yapılıyor!
  • 28.11.2023 12:42

Hafif çelikden deprem evleri böyle yapılıyor!

Depreme dayanıklı köy evleri güçlü ısı ve ses yalıtımına sahip olarak yapılıyor. ...

Adıyaman'da inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.11.2023 15:12

Adıyaman'da inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Adıyaman'da afet konutlarının hak sahiplerine teslim edilmesi için çalışmalar ar ...

Sefer usta çizdiği resimlerle konteyner kentleri süslüyor
  • 16.11.2023 14:32

Sefer usta çizdiği resimlerle konteyner kentleri süslüyor

Adıyaman'da yaşayan Sefer İpek, gönüllü olarak konteynerlere çocuklar için resim ...