maritbet girişmaritbet
Sakarya Meydan Muharebesi Tanıtım Merkezi yapılacak!

Sakarya Meydan Muharebesi Tanıtım Merkezi yapılacak!

İçerisinde anlatım ve tanıtımların yapılacağı merkezde 1071'den 2071'e vizyonuyla Türk tarihinin önemli noktaları anlatılacak.

Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'na yapılacak "Sakarya Meydan Muharebeleri Tanıtım Merkezi", "1071'den 2071'e" vizyonuyla Türk tarihinine ışık tutacak.

Projesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan merkezde, Türk tarihinin önemli dönüm noktaları anlatılacak. 

Savaş simülasyonuyla dünyanın sayılı merkezleri arasında yer alacak tanıtım merkezi, beş kat olarak planlanıyor. Tanıtım merkezinin her katında farklı bir dönem tarihi izleyicilerin ilgisine sunulacak.

Anlatım ve tanıtımlar, her katta, dönemin kıyafetleri ile dönemin insanlarını canlandıran çok özel niteliklerde imal edilmiş mankenler, gerçeğe yakın canlandırmalar, robotik sistemler aracılığıyla yapılacak.

Savaş anının birebir yaşatıldığı büyük salonlarda, dekorlar, özel sistemler ve 3 boyutlu gözlüklerle ziyaretçiler, savaşı an be an hissedecek.

Ankara-İzmir karayolunda, savaşın yaşandığı yerde inşa edilecek merkez, "1071'den 2071'e" vizyonuyla ziyaretçilerine kapılarını açacak.

Tarihi Milli Park'ta 134 kilometre siper belirlendi

14 bölümden oluşan ve 13 bin 850 hektar alana sahip Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'nda yapılan çalışmalarda, mevziler, siperler, şehitlikler, o dönemde kullanılan binalar gibi muharebeden bugüne intikal etmiş kaynak değerler tespit edildi.

Şehitlik ve siper belirleme çalışmalarının devam ettiği alanda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün yürüttüğü etüt çalışmaları ve akademisyenlerce gerçekleştirilen jeoradar taramalarıyla kayıp şehitliklerin bulunması hedefleniyor.

Milli park ilan edilmesine kadar sadece üç noktada 200 şehidin yerinin bilindiği alanda, yeni çalışmalarla 92 şehitlik noktasına ulaşıldı, yeri belirlenen şehit sayısı yaklaşık bin 300 oldu. 19 bin 500 şehidin bulunduğu sahada, tarama çalışmaları devam ediyor.

Milli Park alanında siperlerin belirlenmesine ilişkin de çalışmalar yürütülüyor. Milli park ilanı öncesinde 5 mevzii hattında toplam 4 bin 500 metre siperin yerinin bilindiği sahada, park sınırları içinde 61 bin, dışındaysa 73 bin metre olmak üzere toplam 134 bin metre (134 kilometre) siper belirlendi ve hassas şekilde haritalandı. 

Restorasyonuna başlanan mevzilerden, bugüne kadar Mangal Dağı'nda batı yamaç siperlerindeki çalışmalar tamamlandı.

Bu önemli olay gelecek nesillere aktarılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşın tarihe "Sakarya Kan Deryası" olarak geçtiğine dikkati çekti.

Bakan Eroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: 

"İstiklal Harbi'nin, dolayısıyla milletimizin kaderini değiştiren bu önemli zaferin gelecek nesillere aktarılabilmesi için çalışıyoruz. Daha da önemlisi bu araştırmalar sayesinde bu topraklarda özgürce nefes alabilmemizi sağlayan şehitlerimizin vatana karıştıkları yerler belirlenecek. Ayrıca hizmete alacağımız Sakarya Meydan Muharebeleri Tanıtım Merkezi bu savaşın nasıl yapıldığının aktarılması hususunda önemli bir rol oynayacak."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sakarya Meydan Muharebesi Tanıtım Merkezi yapılacak!
  • 24.01.2016 13:45

Sakarya Meydan Muharebesi Tanıtım Merkezi yapılacak!

İçerisinde anlatım ve tanıtımların yapılacağı merkezde 1071'den 2071'e vizyonuyl ...