maritbet girişmaritbet
Sakarya Meydan Muharebesi alanı milli park olacak!

Sakarya Meydan Muharebesi alanı milli park olacak!

Ankara ili Polatlı ve Harmana ilçeleri sınırlarında yer alan Sakarya Meydan Muharebesi'ne sahne olmuş alan milli park olacak.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstiklal Harbimizin en önemli dönüm noktalarından birisi olan Sakarya Meydan Muharebesine sahne olmuş 13 bin 850 hektarlık sahada kurulacak milli park ile tarihe ait bilgi ve milliyet duygusunun pekiştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Belirleme çalışmaları tamamlandı

Türk egemenliğinin sürdürülebilmesi için bir dönüm noktası olan Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı belirleme çalışmaları kapsamında muharebenin günümüze intikal etmiş izleri; mevziler, siperler, şehitlikler, muharebede kullanılan binalar vb gibi kaynak değerler tespit edildi.

İstiklal Harbi açısından önem arz eden, Mangal Dağı, Yıldızdağı, Türbe Tepe, Duatepe, Kartaltepe, Karatepe, Sarıçal Dağı gibi muharebenin cereyan ettiği yerler milli park sınırları içinde yer alıyor.

Anıt ve çevre düzenlemeleri yapılacak

Sakarya Meydan Muharebesi Milli Park ilanını müteakip kaynak değerler (mevzi, siper ve binalar) ihya edilecek. Tanıtıma ve gelen ziyaretçilere rahat bir şekilde ziyaretlerini yapabilmelerine imkan sağlayacak altyapı ve tesisler inşa edilecek.

Mevcutta inşaatı yarım kalmış olan Mehmetçik Heykeli ve Panoramik Müze tamamlanarak hizmete sunulacak. Muharebe alanının gelen ziyaretçilere anlatılması için uygun tur güzergâhları tespit edilecek ve buralara ulaşımı sağlamak için yollar yapılacaktır. Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı ile yeni nesillere ecdadı ve onların göstermiş oldukları fedakarlıkları hatırlatılacaktır.

Savaşa katılan toplam 46 bin Mehmetçiğin yaklaşık 38 bininin en azından yaralandığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Savaş literatürüne ‘Sakarya Kan Deryası' olarak geçen, İstiklal Harbi'nin, dolayısıyla milletimizin kaderini değiştiren bu önemli zaferin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için gerçekleştirilen milli park çalışması ile mevzilerin onarımı ve ziyaretçilere gösterilmesi mümkün olacak. Ancak daha da önemlisi, bu topraklarda özgürce nefes alabilmemizi sağlayan şehitlerimizin vatana karıştıkları yerler belirlenecek” diye konuştu.

TOKİHaber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Korunan tarihi alanlara, 700 milyon lira yatırım yapıldı"
  • 14.10.2017 17:13

"Korunan tarihi alanlara, 700 milyon lira yatırım yapıldı"

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre Türkiye'deki 42 milli parktan bir k ...

Sakarya Meydan Muharebesi alanı milli park olacak!
  • 02.01.2015 11:21

Sakarya Meydan Muharebesi alanı milli park olacak!

Ankara ili Polatlı ve Harmana ilçeleri sınırlarında yer alan Sakarya Meydan Muha ...

Sakarya Meydan Muharebesi’nin alanları milli park oluyor
  • 22.07.2014 16:21

Sakarya Meydan Muharebesi’nin alanları milli park oluyor

Türk tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktası olma özelliği taşıyan Sakarya ...