maritbet girişmaritbet
Sabiha Gökçen Havalimanı'na terminal ve pist müjdesi!

Sabiha Gökçen Havalimanı'na terminal ve pist müjdesi!

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Terminal İşletmecisi Üst Yöneticisi Ersel Göral 2019'da trafiği en az yüzde 20 artıracaklarını bildirdi

Göral, İstanbul Havalimanları Muhabirleri Derneği (İHMD) üyelerinin katıldığı basın toplantısında, 2019'un ortasında Sabiha Gökçen Havalimanı'nın iki bağımsız piste sahip olacağını, bu dönemin İstanbul'da yapımı devam eden üçüncü havalimanının bitirilmesiyle aynı zamana denk geldiğini söyledi. 

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın artık bir şehir havalimanı haline geleceğini kaydeden Göral, bazı havayolu şirketlerinin konum gereği kendilerini tercih edebileceğini söyledi.

Ersel Göral, çift haneli artan hava trafiği nedeniyle bazı kapasite sorunları yaşadıklarını, ikinci pistin açılmasıyla bu sorunun ortadan kalkacağını belirtti.

Bu sorunların çözülmesiyle Sabiha Gökçen Havalimanı'nın tercih alanı haline geleceğine dikkati çeken Göral, "Biz, bugüne kıyasla 2019 yılında trafiği en az yüzde 20 artırmış oluruz." dedi.

İGS Üst Yöneticisi Göral, yaz sezonunda Emirates'in günlük uçuşlara başlayacağını, yeni havalimanın açılmasıyla Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan da uçacak farklı havayolları şirketlerinin olacağını, Türk Hava Yolları'nın (THY) da trafiğinin artacağını bildirdi.

"Kısa vadede 41 milyon yolcu kapasiteli terminal bile bize yetmeyecek"

Gelecek taleplere karşılık şimdiden bazı hazırlıklar yaptıklarını dile getiren Göral, şöyle devam etti:

"Şu an tek pistte saatte 40 kullanış uçak kapasitemiz ikincisinin gelişiyle seksenlere ulaşacak. Bizim de terminal işletmecisi olarak buna paralel birtakım girişimler ve kapasite artışlarını şimdiden öngörmemiz gerekiyor. Halihazırda bir büyümemiz var. İç hatlar terminalini 25 bin metrekare büyütüyoruz. Oraya 4 köprü ilave ediyoruz. Nasipse Haziran 2018'de devreye alacağız. İnşaat bugün itibarıyla yüzde 25'lerde. Bu da mevcutta yılda 33 milyon yolcu olan kapasitemizi, önümüzdeki yılın ortasında 41 milyona çıkaracak. Önümüzdeki sene yaklaşık 33 milyon yolcu, bu artış böyle devam ederse ki bizim öngörümüz öyle, kısa vadede 41 milyon yolcu kapasiteli terminal bile bize yetmeyecek. Buna yönelik Savunma Sanayii Müsteşarlığıyla görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Şu an kullanımda olmayan, eski terminali yıkıp, oraya yeni bir terminal yapma düşüncemiz devam ediyor. Henüz net değil ama eski terminali yıkacağız. Oraya yapacağımız yeni binayı iç hatlar yolcusu için kullanacağız. Mevcuttaki terminali ise dış hatlar terminali olarak kullanacağız. Yani Sabiha Gökçen'de iki terminal planımız var."

Göral, Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşımda birtakım kolaylıkların sağlanması gerektiğine dikkati çekti. Sadece karayoluyla ulaşımın mümkün olmadığını belirten Göral, "Şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin metro inşaatı projesi devam ediyor. 2018 sonunda bu da devreye girecek. Sabiha Gökçen Havalimanı devrede olan Kartal-Kadıköy metro hattına, oraya şimdi Kartal-Pendik bağlantısı yapılıyor. Pendik'ten sonra metro, Sabiha Gökçen'e bağlanacak. Böylece hem Kadıköy'e direkt hem de Marmaray hattıyla Taksim'e direkt bağlantısı olan bir havalimanı olacak. Bu bizim için çok önemli." diye konuştu.

Ersel Göral, kuzeyden de Üsküdar-Dudullu-Çekmeköy hattıyla ayrı bağlantının olacağını, şu anda yolcuların yüzde doksanının toplu taşıma ya da kendi araçlarıyla havalimanına ulaştıklarını kaydetti.

Geçen yıl havalimanında yaşanan tatsız olaylardan sonra terminallere gidiş-geliş katlarına otobüsleri sokulmadığını belirten Göral, hem özel işletmeler hem de belediye otobüslerinin otopark içinde konumlandığını söyledi.

Göral, Osmangazi Köprüsü'nün hizmete girmesinin ardından havalimanının Bursa, İzmit, Yalova, Bilecek, Sakarya ve diğer çevre illere ulaşımının kolaylaştığını, bu bölgelerin Türkiye'nin ekonomisine büyük katkıları olduğu için kendileri için çok önemli bir yolcu kaynağı olduğunu vurguladı.

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yapılacak uzun menzilli seferlerin kendisinin de hayali olduğunu ifade eden Göral, "Çok yakında bu olacak. Bu konuda birkaç görüşmelerimiz var. Direkt olmasa da Avrupa'da birkaç nokta üzerinden bağlantılı Kuzey Amerika uçuşları yakın zamanda gerçekleşebilir. Bu, sadece bizim söylemimiz değil. Bunun için çok niyetli birkaç havayolu şirketi var." değerlendirmesini yaptı.

"Biz mutlaka hakim hisseye sahip olacağız."

Göral, bir basın mensubunun "Sabiha Gökçen Havalimanı'na yeni bir ortak alınabileceği" yönündeki haberlere ilişkin sorusu üzerine, İSG'nin, Malaysia Airports Holdings Berhad iştiraki olduğunu anımsattı.

Şirketin hiçbir zaman Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan çıkmayı düşünmediğini, bundan sonra da böyle bir fikrin olmadığına dikkati çeken Göral, şu bilgileri verdi:

"Bizim satış düşüncemiz maksimum yüzde 40'a kadar. Yani Malaysia Airports hakim hisselere muhakkak sahip olacak. Malaysia Airports'un, Sabiha Gökçen'den çıkmak ya da hissenin ana bölümünü, paydasını devretmek gibi bir düşüncesi asla yok. Biz mutlaka hakim hisseye sahip olacağız. Neden Malaysia Airports böyle bir düşünce içerisinde? Kendisine aslında stratejik bir partner arıyor. Stratejik bir partner aramaktan kastım şu: Birincisi Sabiha Gökçen'in gelişimine hakikaten deneyimiyle, bilgisiyle ya da network ile katkı sağlayacak bir ortak bulma düşüncesi ya da hem bizim İSG olarak hem de ana grubumuzun stratejik hedeflerinden birisi olan uluslararası genişleme imkan ve ihtimallerine fayda sağlaması için. Şu anda halihazırda devam eden, yabancı bir danışman tarafından yürütülen bir değerlendirme çalışmalarımız var. Bunun sonunda şirketin bir pazar değeri ortaya çıkacak."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Sabiha Gökçen Havalimanı hava trafik kapasitesini en az 2 katına çıkaracağız"
  • 26.12.2023 17:13

Bakan Uraloğlu: "Sabiha Gökçen Havalimanı hava trafik kapasitesini en az 2 katına çıkaracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı 2. Pis ...

İstanbul havalimanları 11 ayda yolcusunu 31 milyondan fazla artırdı
  • 19.12.2022 09:20

İstanbul havalimanları 11 ayda yolcusunu 31 milyondan fazla artırdı

Bu yılın 11 ayında 597 bin 279 iç ve dış hat seferiyle toplam 87 milyon 134 bin ...

Sabiha Gökçen'e "Yılın Dijital Havalimanı" ödülü!
  • 29.11.2022 11:34

Sabiha Gökçen'e "Yılın Dijital Havalimanı" ödülü!

İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı, Bluesky Awards 2022'nin Ha ...

İstanbul havalimanları 10 ayda yolcusunu yüzde 59 artırdı!
  • 18.11.2022 14:50

İstanbul havalimanları 10 ayda yolcusunu yüzde 59 artırdı!

İstanbul'daki havalimanlarından yararlanan yolcu sayısı, bu yılın 10 ayında geçe ...

Bakan Karaismailoğlu, Ankara'ya giderken Sabiha Gökçen Havalimanı'na metroyla geldi
  • 10.10.2022 14:13

Bakan Karaismailoğlu, Ankara'ya giderken Sabiha Gökçen Havalimanı'na metroyla geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı ...

Bakan Karaismailoğlu Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı Açılış Töreni'nde konuştu
  • 03.10.2022 15:29

Bakan Karaismailoğlu Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı Açılış Töreni'nde konuştu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Kadıköy-Kartal-Pendik-Tavşante ...