maritbet girişmaritbet
Rusya'nın kararlarından Antalya etkilenmemeli!

Rusya'nın kararlarından Antalya etkilenmemeli!

Rusya'nın aldığı yaptırım kararları nedeniyle Antalya'daki yabancıya konut satışının etkilenmemesi için önlemler alınıyor

Antalya Ticaret ve Sanayi (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Rusya Federasyonu'nun aldığı yaptırım kararlarından en çok etkilenecek illerin başında Antalya'nın geleceğini belirterek, oda olarak krizin etkilerini en aza indirmek için hazırladıkları "Rusya Yaptırımlarının Antalya Ekonomisine Etkileri ve Alınması Gereken Önlemler" raporunu ilgili bakanlıklara gönderdiklerini bildirdi. 

Çetin, yaptığı açıklamada, Rusya Federasyonu'nun, Antalya turizminin ve tarım ihracatının ana pazarı konumunda olduğunu hatırlattı.

Rusya'nın yaptırım kararlarının turizm sektörüne etkisinin veriler ışığında değerlendirilebilecek durumda olduğuna işaret eden Çetin, "Tarım sektöründe ise diğer iller ve ülkeler üzerinden Rusya'ya yapılan ihracatın önemli boyutta olması nedeniyle, etki derecesi resmi verilerle tahmin edilenin üzerinde olacaktır" ifadesini kullandı. 

Çetin, kararların, Rusya'da faaliyet gösteren Antalya şirketlerini ve Antalya'da çalışan Rus sermayeli şirketleri de etkileyebileceğini vurgulayarak, ayrıca Antalya'da yabancıların satın almış olduğu 60 bin civarındaki konut veya gayrimenkulün dörtte birinin Rusya vatandaşları tarafından alınması nedeniyle kısıtlamaların, konut sektöründe de sorunlara neden olabileceğini söyledi.

"Rusya krizinin" Antalya krizine dönüşmemesi için önleyici ve destekleyici politikaların ivedilikle uygulamaya alınmasının zorunlu olduğuna işaret eden Çetin, bu kapsamda oda olarak yaptırımların etkilerini en aza indirme çalışmalarına ışık tutması için "Rusya Yaptırımlarının Antalya Ekonomisine Etkileri ve Alınması Gereken Önlemler" konusunda geniş kapsamlı bir rapor hazırladıklarını kaydetti.

Çetin, raporu başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklara gönderdiklerini aktardı. 

Tarım ihracatında alternatif pazarlar bulunmalı

Raporun içeriği hakkında bilgi veren Çetin, sunulan dosyada tarım ihracatının Antalya ekonomisindeki önemi değerlendirilerek, alternatif pazar oluşturmanın öneminin vurgulandığını dile getirdi. 

Çetin, Rusya gümrüklerinde yaşanan sorunların bir süre daha devam ettiği ve alternatif pazarların gecikmeli de olsa bulunduğu takdirde 300 milyon dolara ulaşan bir ekonomik kayıptan söz edildiğini belirtti.

Zararın bu boyutlara ulaşmasını beklemediklerini anlatan Çetin, "Maddeler halinde Antalya tarımı için alınması gereken önlemlerin sıralandığı raporda, acil önlemler ile bu kaybın en aza indirilebileceği ancak bu süreçte zarara uğrayan işletmelerin ve üreticilerin desteklenmesi gerektiği ifade ediliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Turizmde önlemler ivedilikle alınmalı

Rusya'nın Antalya turizminde en büyük pazar olduğuna dikkati çeken Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Raporda, 2014 yılında Rusya pazarındaki düşüşün yanı sıra Almanya ve Ukrayna dışında bütün ana pazarlarda düşüş yaşanması nedeniyle Antalya turizm sektörü fiyat indirimleri yapmak zorunda kaldığı ve yaklaşık 600 bin kişilik turist kaybının etkisinin tahminen 2,5 milyar dolar düzeyinde gelir kaybı yarattığı ifade edildi. Önümüzdeki sürece ilişkin öngörülerimizi birkaç farklı senaryo ile belirttik. Yalnızca Rusya pazarında düşüş yaşandığı orta ölçekli bir kriz senaryosunda, Antalya'nın kaybı 3 milyar dolar düzeyinde olacaktır. Rakamlar bize ivedilikle alternatif pazarlara yönelmenin ve Rusya pazarındaki kaybı en aza indirmenin önemini gösteriyor."

Raporda genel önerilere de yer verildiğini dile getiren Çetin, "Hükümetimizin, Rusya liderlerinin tutumlarına rağmen, Rus halkını da dikkate alan söylemleri son derece yerinde. Rusya yönetimi ile krizin Rus halkıyla krize dönüşmemesi için azami çaba harcanmalı ve Rus kamuoyuna dönük mesajlara önem verilmeli" ifadelerini kullandı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!
  • 17.04.2024 12:59

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Ka ...

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı
  • 09.11.2023 16:13

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı

Antalya Muratpaşa ilçesi Haşimişcan Mahallesi'nde kentsel sit alanındaki bir yap ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

 Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi
  • 14.03.2023 09:52

Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi

1100 yataklı hastanede 40'ın üzerinde ameliyathane ve 250'nin üzerinde yoğun bak ...