maritbet girişmaritbet
Rüştü Çürüksulu evini müzeye çevirtti

Rüştü Çürüksulu evini müzeye çevirtti

Koleksiyoner Rüştü Çürüksulu kendi evini müzeye çevirtti

Koleksiyoner Rüştü Çürüksulu, yaşadığı evin bir katını her biri milli servet değerinde 89 esere ayırmış. Bakımını torunuyla üstlendiği parçalara gözü gibi bakan Çürüksulu, antika eserlere ilgi duyanlara kapısını sonuna kadar açıyor. AA muhabirine, müze evinin kapılarını açan Çürüksulu, Sakarya'nın Hendek ilçesinde ikamet ediyor. 1926 yılında doğan Çürüksulu, kendisinin "tarihin yaşayan hafızası" olduğunu ifade ediyor. Çürüksulu, Kafkas kökenli. Dedesi, zamanında Batum'dan Türkiye'ye göç etmiş. Zorlu geçen yılların tanığı Çürüksulu, geçen bunca zamanda tarihin önemli şahsiyetleriyle de bir arada bulunmuş. Örneğin Mustafa Kemal ile karşılaşmasını heyecanla anlatıyor. Fakat Kemal Paşa ile oldukları siyah beyaz fotoğrafın kayboluşunu üzüntüyle anıyor. Kendisi yıllarca ticaretle uğraşmış. Kuvayı Milliye Derneklerinde hizmet etmiş. Şimdilerde ise "Hendek Kuvayı Milliye Derneği"nin Onursal Başkanlığını, kendi tabiri ile, keyfini sürüyor. Ayrıca Yılmaz Güney, Fikret Hakan, Fatma Girik'li Yeşilçam filmlerinde oynamış ve 20 filmde çeşitli roller üstlenmiş.

-Eserler, Sakarya Müzesinin envanterine kayıtlı-

Her şey bir yana bir antika tutkunu o. Silahlar, tüfekler, kamalar, kılıçlar, lambalar, çömlekler... Bulduğu tarihi parçaları toplamış yıllarca. Hepsi ayrı milli servet değerindeki parçalar, gelişigüzel bir yere konulamayacak hale gelmiş. Sonunda evinin bir katını müzeye çevirmiş. Tarihi parçaların hepsini de kayıt altına aldırıp, Sakarya Müzesinin envanterine kaydettirmiş eserleri. Bir de hayali var Rüştü Amca'nın. İleride bu eserleri, Hendek'in merkezinde yapılması muhtemel müzeye taşıyacak. Para kazanacak bu müze. Fakat kazanılan paranın hepsi okuyan çocuklara harcanacak.

Silahlara ve tüfeklere olan düşkünlüğü sadece antika eserleri toplamaktan ibaret değil elbette. Yine kendisinin söylediğine ve Hendeklilerin şahitliğine göre, çok da iyi bir silah kullanıcısı kendisi. Sadece milli günlerde, kurtuluş günlerinde gerçekleştirilen resmi törenlerde ateşliyor silahları. Bunu da milli duyguları pekiştirmek için yaptığını ifade ediyor. Mahalle aralarında, düğünlerde ise hiç silah atmıyor. Hatta böyle mekanlarda silah kullananlara sonuna kadar karşı çıkıyor.

-"Bizi biz yapan değerlerimizi, unutmasın gençlerimiz"-

Çürüksulu, müze evinde birçok kişiyi ağırlıyor yorulmadan. 89 adet eser var müze evinde. Her birisine çocuğu gibi bakıyor. Tabii ki müzenin bakımı da 87 senenin verdiği yorgunluktan dolayı zaman zaman zorluyor Rüştü Amca'yı. Fakat zorlandığı böyle zamanlarda torunu Belkıs devreye giriyor hemen. Antikaların tozunu birlikte alıyor, rafları özenle düzenliyorlar. Fotoğraf arşivi de müzede yer alanlar arasında. Çektirdiği fotoğraflar göz bebeği Rüştü Amca'nın. Her bir karenin ayrı ayrı hikayesi var elbette. Zaman zaman gülerek zaman zaman da duygulanarak anlatıyor fotoğrafların hikayelerini. Hendek'te sevilen bir isim Rüştü Çürüksulu. Kendisine gösterilen ilgiden de bir hayli memnun. Onun bir isteği var gençlerden: "Tarihimizi, bizi biz yapan değerlerimizi unutmasın gençlerimiz." 

Haberler

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Rüştü Çürüksulu evini müzeye çevirtti
  • 08.12.2013 10:27

Rüştü Çürüksulu evini müzeye çevirtti

Koleksiyoner Rüştü Çürüksulu kendi evini müzeye çevirtti ...